Soluții pentru combaterea delincvenței juvenile
Delincvența juvenilă este un fenomen îngrijorător cu care se confruntă autoritățile locale din Valea Jiului. Pe marginea acestui subiect, ieri după-amiază, la Lupeni a fost organizată o dezbatere publică la care au participat primarii din Valea Jiului, dar și reprezentanții unor instituții publice. În cadrul întâlnirii, cei prezenți și-au propus să identifice programele care trebuie implementate la nivelul comunităţii pentru a preveni acest fenomen, dar şi măsurile ce pot fi luate pentru educarea minorilor predispuși la un comportament delincvent.
“Am avut o dezbatere cu Prefectura, Poliția, DIICOT, despre delincvența juvenilă. Nu mi se pare normal, că noi să facem lucruri în oraș și peste o săptămână trebuie să fie distruse. Așa nu o să facem niciun progres. Trebuie să mobilizăm familiile care nu vor să facă nimic, care nu vor să lucreze, care își trimit copiii la cerșit. Integrarea trebuie făcută, în următorul fel: cineva din familie trebuie să răspundă. Dacă copilul nu are discernământ, trebuie să răspundă cinveva pentru el. Nu poți să faci 2-3-10 copii și să îi lași pe drumuri, nu sunt copiii nimănui, sunt copiii părinților și părinții trebuie să răspundă pentru ei. Trebuie să răspundă, inclusiv, penal la un anumit caz de gravitate”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni, inițiatorul dezbaterii.
Primarul din Lupeni propune ca statul român să creeze centre în care tinerii cu probleme sociale și juridice să fie reeducați, iar de aceștia să se ocupe românii plecați la muncă în străinătate.
“Avem sute de mii de români plecați peste hotare și au grijă de bătrâni. Să îi aducem înapoi în țară, să le plătească statul salariul și să aibă grijă de copiii aceștia. Avem niște variante bune puse pe hârtie, dar trebuie să vedem din punct de vedere legislativ ce se poate face. Copiii nu au nicio vină, toți copiii se nasc la fel, diferența o face viața de zi cu zi. Am mai discutat despre un punct important și anume despre obligativitatea ca în familie să lucreze cel puțin un părinte. Nu contează pe ce salariu, să dovedească că poate avea grijă de copil”, a mai subliniat sursa citată.
Abandonul școlar, dar și cel familiar sunt o altă problemă stringentă care are repercursiuni grave asupra dezvoltării copilului.
“Abandonul nu este definit concret. Trebuie o clasificare mult mai clară a acestui termen. Abandon înseamnă că dacă doi părinți sunt plecați în străinătate timp de două-trei luni, este sau nu abandon? Nu sunt de acord ca cei mici să fie lăsați în grija altcuiva. O bunică, de la noi din Lupeni, are în grijă 8 copii. Nu este normal. Nu sunt de acord ca ambii părinți să plece 5 ani, iar copilul să crească cu altcineva. Cu banii nu reușești să îi faci educație și să îi pui bazele”, a mai spus Resmeriță.
La inițiativa prefectului județului, Fabius Tiberiu Kiszely, în perioada următoare se va înființa un grup de lucru care să analizeze deficiențele și să facă propuneri privind modificarea cadrului legislativ care reglementează problemele din domeniu.
Monika BACIU