Situație incredibilă în Orăștioara de Jos: FĂRĂ APĂ ÎN TOIUL CANICULEI!
Aproximativ 300 de persoane stau de câteva zile bune fără apă potabilă la robinete. Locuitorii din Orăștioara de Jos, un sat al comunei Beriu, strâng apă în sticle, de la un izvor din apropiere, pentru a avea ce bea și cu ce face mâncare. La peste 35 de grade, apa la discreție devine un lux, iar situația dă peste cap toată activitatea satului.
Se întâmplă asta deși aproape toate gospodăriile din sat au un contract de furnizare a apei cu Activitatea Goscom S.A., principalul furnizor de apă al zonei Orăștie. Deși își plătesc facturile la timp, furnizorul de apă nu reușește să-și onoreze obligațiile față de aceștia, și anume să le dea apă.
Locuitorii din Orăștioara de Jos sunt disperați, la limita rezistenței, spun că nu își pot îngriji copiii, gospodăria și animalele fără apă. Fântânile sunt dezafectate, deoarece în urma branșării la rețeaua de apă potabilă, sătenii le-au folosit tot mai puțin.
Cum se descurcă sătenii
Oamenii susțin că nimeni nu a dat importanță acestei probleme: ”Am sunat, cred că de 50 de ori, nimeni nu a venit o dată să spună: mai frate, hai să vedem care este problema!, nu, nimeni. Ne-au recomandat să ne spălăm în râu, ba chiar ni s-a reproșat de la Activitatea Goscom că doar pretindem rezolvarea problemei, dar că nu facem nimic în sensul ăsta. Ce să facem noi? Nu mai suportăm situația”, a declarat un locuitor.
Un altul susține: ”am înțelelege situația, de-am avea măcar două ore pe zi apă, sau o zi da, una ba, ne-am organiza astfel timpul încât să ne putem spăla, face de mâncare și toate cele necesare… dar așa deloc, nu putem înțelege”.
Sătenii sunt îngrijorați și pentru situația bisericii, care în acest moment se află în lucrări de renovare, iar părintele nu are apa necesară, pentru ca lucrările să decurgă normal. Aceștia cară apă în butoaie pentru a o folosi la ce este nevoie.
Verificând această situație am intrat în mai multe curți ale oamenilor. Peste tot erau găleți, sticle, butoaie pline cu apă, toate pentru rezerva necesară fiecărei gospodării. E o situație care îți dă impresia că ne-am întors cu câțiva zeci de ani în urmă.
Ce spune primarul comunei Beriu
Am cerut un punct de vedere despre această situație primarului comunei Beriu, Emil Bîc. Acesta a declarat: ”Din cauza temperaturilor ridicate din ultimile zile, a crescut consumul de apă potabilă, fapt care a condus la apariția unor probleme destul de mari în distribuirea apei în satele Sibișel, Beriu, Sereca și Orăștioara de Jos. Cei mai afectați au fost locuitorii satului Orăștioara de Jos, care nu au avut apă în ultimele trei zile. Ca atare am solicitat operatorului de apă potabilă și anume GOSCOM SA să găsească urgent măsuri pentru raționalizarea apei potabile în așa fel încat măcar 3-4 ore pe zi să fie apă în fiecare localitate. Din partea Primariei Beriu, s-a luat hotărârea ca împreună cu operatorul să se înceapă montarea unei stații de pompare a apei potabile în satul Căstău pentru menținerea presiunii necesare alimentării cu apă a satelor mai sus menționate. De asemenea, Primăria Beriu prin CLSU Beriu, pune la dispoziția cetățenilor care solicită acest lucru, personal cu motopompă pentru curățirea fântânilor pe care le au în dotare în scopul utilizării apei din acestea”.
Vinovații cunoșteau problema. Tipic românesc, rezolvarea vine… ”începând de luni”
L-am contactat și pe Nicolae Timariu, directorul Activitatea Goscom SA, furnizorul căruia cei păgubiți îi plătesc conștiincioși, lunar, facturile. Acesta a oferit o declarație șocantă prin care susține că se cunoaște această situație de foarte mult timp, însă cu toate acestea nu s-a făcut nimic decât după producerea inevitabilului.
”Situația este așa de multă vreme. În proiectare, stația de tratare apă de la Sibișel, care deservește comuna Beriu, a fost prevăzută pentru conectarea a 76 cișmele stradale, iar la ora actuală sunt peste 3000 de abonați pe acea rețea de apă potabilă. Nu reușește să facă față deoarece capacitatea a fost una redusă încă de la proiectare. Începând cu luna ianuarie 2017 și până la sfârșitul lunii trecute am înregistrat 290 de branșări noi. Oamenii au solicitat, nu puteam să facem discriminări. Sunt zvonuri prin care se spune că afinăriile și fabricile de lemn din zonă s-au racordat ilegal de pe conducta de apa potabilă. Eu spun că nu este așa, se alimentează legal prin captări direct din râu.
Rezolvarea este următoarea: de două luni de zile am luat legătura cu Consilul Local și Primăria de la Beriu și am stabilit un program de trecere a localităților Căstău, Beriu, Sărăca și Orăștioara de Jos prin alimentare directă de pe stația Orăștie. Este studiu de fezabilitate, proiect, DE LUNI mă apuc de lucru. Necesită însă timp, deoarece apa trebuie pompată. Vor rămâne pe stația de la Sibișel doar localitățile Sibișelul Nou, Sibișelul Vechi și Poienile Beriului. În maxim 3 săptămâni va fi rezolvată problema! Este în atenția mea permanentă, de 2 luni de zile urmăresc această problemă”, a declarat Nicolae Timariu.
Până când Activitatea Goscom SA va rezolva această situație, locuitorii din Orăștioara de Sus vor avea de îndurat aceleași condiții, demne de ev mediu, încă TREI SĂPTĂMÂNI.
Diana OPRA