Situația proiectelor pe fonduri europene în Municipiul Deva

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, a prezentat astăzi, 27 februarie 2019, într-o conferință de presă, situația proiectelor cu finanțare europeană din orașul nostru.

La momentul actual, administrația publică locală are depuse 31 de proiecte pe fonduri europene, aflate în diverse etape: cu contract de finanțare semnat, în evaluare, în fază precontractuală și un proiect aflat pe lista de rezervă. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 276.707.174, 62 lei + TVA (aprox. 70,5 milioane euro).

Proiectele care vizează dezvoltarea Municipiului Deva se referă la: reabilitare, modernizare clădiri și echiparea infrastructurii educaționale a școlilor, grădinițelor, creșelor, centru de zi pentru servicii de asistență comunitară;  creșterea eficienței energetice a blocurilor de locuințe și a clădirilor unităților de învățământ; modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea structurii aferente și prin achiziționarea de vehicule ecologice; amenajare zone pietonale și semipietonale; amenajare piste pentru bicicliști; amenajare grădini urbane și reorganizarea spațiului urban; amenajare centru istoric; reabilitare zonă urbană Dealul Cetății Deva- refuncționalizare Incinta I.

Deva va avea 3 stații de reîncărcare vehicule electrice, iar în ceea ce privește transportul public local, toate stațiile de autobuz vor fi modernizate. Primarul  Nicolae-Florin Oancea ia în calcul și creșterea numărului de trasee, intervale orare de circulație a autobuzelor care să satisfacă nevoile tuturor cetățenilor, iar obiectivul este ca, la final de an 2020, calitatea transportului public local să crească și devenii să aibă mijloace de transport în comun noi.

O noutate este și reorganizarea zonei urbane de la Poșta Veche – Piața Victoriei – Parcul I.C. Brătianu, care printre altele va beneficia și de o parcare supraterană de 200 de locuri (cu finanțare din alte surse), dublând astfel numărul de locuri de parcare din această zonă.

În ceea ce privește centrul istoric, acesta va deveni o zonă de relaxare pentru deveni și turiști. În acest sens, primarul Devei a făcut primul pas – a interzis accesul mașinilor în acea zonă pentru siguranța cetățenilor (au voie doar riveranii care parchează în curte și mașinile care aprovizionează, după programul stabilit prin hotărâre de consiliu local).

Informațiile despre proiectele europene vor fi postate pe panouri special amplasate în oraș, pentru a putea fi consultate de toți devenii.

,,Bugetul local nu este foarte consistent. De aceea ne vom axa în primul rând pe investiții pe fonduri europene, prin creditul contractat și apoi din bugetul local. Dorința mea și a echipei din primărie este de a schimba Deva în bine. În spatele fiecărui proiect stă o muncă de luni de zile și ne vom implica cu toții. Doresc să felicit public echipa care lucrează la proiectele pe fondurile europene pentru munca depusă, care a făcut ca Deva să fie campioană la numărul de proiecte europene depuse.”, afirmă Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea.

Pe lista administrației publice locale se mai află și alte proiecte de viitor: iluminatul arhitectural al tuturor clădirilor, locașurilor de cult, obiectivelor istorice etc. pentru a fi cât mai bine puse în valoare; iluminatul public local cu leduri, mult mai performant și economic (toate străzile din municipiul Deva și localitățile aparținătoare  să fie modernizate în acest sens la final de an 2019); o telecabină nouă cu capacitate dublă care să deservească accesul turiștilor pe Cetatea Devei; bazin semiolimpic lângă Aqualand, ștrand în aer liber și zonă de competiții sportive la Poalele Cetății; pasaj auto și pietonal în zona str. Grigorescu etc.

Primarul Municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea își dorește să pună cât mai bine în valoare  Deva, pentru ca aceasta să devină cu adevărat un punct de atracție turistică.

Compartiment Comunicare, Promovare Imagine

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *