Situaţia pandemiei covid-19 în lume

Noi bilanţuri, noi măsuri, fapte marcante, AFP prezintă ultimele evoluţii ale pandemiei covid-19 care s-a soldat cu peste 14.700 de moţi în lume.

UN MILIARD DE OAMENI IZOLAŢI

Peste un miliard de persoane din întreaga lume sunt de-acum închise în locuinţe, iar barajele se consolidau luni prin izolarea generală din Grecia.

Franţa se pregăteşte să prelungească izolarea după sfârşitul lui martie. Un proiect de urgenţă sanitară adoptat în weekend permite angajatorilor să impună o săptămână de concediu plătit salariaţilor izolaţi, în urma unui acord de întreprindere sau de branşă, o măsură criticată de mai multe partide din opoziţie.

În Spania, Guvernul urmează să prelungească izolarea până la 11 aprilie.

În Regatul Unit, unde şcolie, puburile şi cinematografele sunt deja închise, un proiect de lege care dă puteri extraordinare în lupta împotriva coronavirusului urmează să fie examinat luni. În vederea evitării falimentelor, Guvernul urmează  să preia liniile feroviare privatizate.

În Rusia, la Moscova, primarul a ordonat pensionarilor să rămână în casă sau să plece la casele de la ţară.

Arabia Saudită urmează să impună o interdicţie de circulaţie pe timpul nopţii, pe o perioadă de trei săptămâni.

ECONOMIA, ÎN SUFERINŢĂ

Neîncrederea era cuvântul-cheie luni pe pieţe şi se înregistrau reculuri pe burse atât în Asia, cât şi în Europa, legate de îngrijorări cu privire la uriaşul plan de relansare american şi la o cascadă de avertismente cu privire la rezultate.

În Brazilia, Banca de Stat pentru Dezvoltare (BNDES) urmează s injecteze în economie aperoximativ 11 miliarde de dolari, pentru a proteja locurile de muncă.

Constructorul aeronautic european Airbus anulează plata dividendelor acţionarilor săi aferente anului 2019 şi reia încet producţia în Spania şi Franţa.

JO DE LA TOKYO SE CLATINĂ

Până acum inflexibil cu privire la organizarea Jocurilor Olimpice (JO) de la Tokyo de la 24 iulie la 9 august, premierul japonez Shinzo Abe a recunoscut luni că o amânare ”ar putea devebi inevitabilă”, urmând exemplul dat de CIO duminică.

Canada a luat deja ”decizia oficială” de a nu trimite echipe, iar majoritatea atleţilor americani se pronunţă în favoarea unei amânări.

PESTE 14.700 DE CAZURI ÎN LUME

Noul coronavirus s-a soldat cu cel puţin 14.711 de morţi în lume de la apariţia sa în decembrie, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza surselor oficiale luni, la ora 10.00 GMT (12.00, ora României). Peste 336.360 de cazuri de infecţie sunt diagnosticate în 174 de ţări.

Italia numără 5.476 de morţi la 59.138 de cazuri.

China, unde epidemia  a început la sfârşitul lui decembrie, numără 3.270 decese (81.093 cazuri).

Ţările cele mai afectate, după Italia şi China, sunt Spania cu 2.182 morţi (33.089 cazuri), Iranul cu 1.812 morţi (23.049 cazuri), Franţa cu 674 morţi (16.018 cazuri) şi Statele Unite cu 471 morţi (35.224 cazuri).

CURSĂ CONTRACRONOMETRU CĂTRE UN VACCIN

China şi-a început primul test clinic în vederea testării unui vaccin, în momentul în care mai mute ţări sunt angajate într-o cursă în vederea descopririi unui mijloc de combatere a agentului patogen.

Rusia a început să testeze un avaccin pe animale.

Un test clinic a fost lansat duminică în cel puţin şapte ţări europene, în vederea testării a patru tratamente experiemtale împotriva noului coronavirus. El include în total 3.200 de pacienţi, între care 800 de francezi.

ÎNĂSPRIRI LA FRONTIERE

Hong Kongul interzice de-acum orice intrarea a nerezidenţilor.

Emiratele Arabe Unite (EAU) închid centrele comerciale şi restaurantele. Străinii care au de obicei drept de rezidenţă au interdicţia de a intra în ţară până la noi ordine.

Pasagerii zborurilor internaţionale cu destinaţia Beijing este necesar de-acum să efectueze o escală prealabilă – într-un oraş chinez – pentru a fi supuşi unor examene medicale.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *