Siguranța școlară și activități de prevenire și educație – în permanență „în vizorul” polițiștilor hunedoreni
Siguranța cetățenilor reprezintă principala misiune a polițiștilor hunedoreni, astfel că activitățile desfășurate pentru combaterea criminalității se îmbină permanent și cu munca de prevenire a acesteia, ținta fiind categoriile de persoane vulnerabile. Făcând cunoscute pericolele, dar și consecințele ce decurg din nerespectarea legii, polițiștii acționează zilnic pentru reducerea gradului de victimizare a cetățenilor, dar și a infracționalității.
Un segment delicat îl reprezintă minorii, astfel că cea mai mare parte a activităților polițienești de prevenire se îndreaptă către aceștia, prin activități preventiv-educative încercându-se formarea unor generații care respectă legile, înțeleg importanța acestora și resping tentațiile socialmente indezirabile.
Nu trebuie să uităm că menirea școlii nu se reduce doar la transmiterea unor cunoștințe teoretice și formarea unor deprinderi practice, ci urmărește mai ales formarea unor caractere și a unor abilități de integrare într-un colectiv și, implicit, în societate. Prin activitățile noastre, desfășurate în mediul școlar, le reamintim mereu elevilor faptul că respectarea regulilor este esențială pentru funcționarea societății, legile fiind cele care apără drepturile și libertățile noastre, iar respectarea lor ne garantează siguranța.
De la începutul anului școlar 2023-2024, polițiștii hunedoreni (structurile de ordine publică, rutieră și siguranța școlară) au fost prezenți zilnic în incinta și proximitatea unităților de învățământ în vederea creșterii gradului de siguranță școlară și totodată au desfășurat peste 1.300 de activități în cadrul orelor de curs, la care au participat aproape 30.000 de beneficiari. Raportat la anul școlar trecut, putem constata că aceste activități au fost intensificate, ceea ce s-a reflectat într-o stagnare a evoluției situației operative în ceea ce privește județul nostru, respectiv numărul sesizărilor de natură penală privind incidentele săvârșite în incinta/zona adiacentă unităților școlare este aproximativ același cu cel din perioada similară a anului școlar trecut.
Aceste activități de informare/prevenire destinate elevilor, părinților și cadrelor didactice s-au desfășurat în strânsă colaborare cu alte instituții, respectiv cele care sunt semnatare ale Planului Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară, un document programatic în care sunt stabilite obiective și acțiuni pentru toate instituțiile ce au atribuții în acest domeniu. Prin cooperarea acestor instituții se dorește crearea unei rețele de siguranță în jurul elevilor, formată din familie, cadre didactice, specialiști în protecția copilului, ordine publică, siguranța școlară și antidrog.
Referitor la activitatea Biroului Siguranța Școlară, amintim că printre cele mai importante atribuții ale acestuia se numără:
- relaționarea permanentă cu reprezentanții unităților de învățământ și cadrele didactice implicate în gestionarea fenomenului violenței școlare;
- deplasarea la unitatea de învățământ după sesizarea unui eveniment, pentru a culege date despre acel eveniment, persoanele implicate, identificarea tuturor circumstanțelor care au condus la producerea evenimentului și stabilirea măsurilor de intervenție;
- Organizarea, în cadrul orelor de curs, a unor activități interactive adaptate specificului vârstei elevilor, în care sunt abordate tematici de natură juridică, cum sunt:
- Prevenirea infracțiunilor comise cu violență;
- Bullying/cyberbullying;
- Prevenirea consumului de substanțe interzise;
- Prevenirea portului fără drept de obiecte periculoase;
- Prevenirea traficului de persoane;
- Prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului;
- Răspunderea penală/contravențională a minorilor;
- identificarea și consilierea juridică a elevilor aflați în situație de risc;
- soluționarea petițiilor ce vizează incidentele înregistrate în mediul școlar.
De la începutul anului școlar, polițiștii de siguranță școlară au organizat și desfășurat 40 de acțiuni, fiind desfășurate de către polițiștii biroului peste 350 de activități preventiv-educative în cadrul orelor de curs, informațiile fiind transmise către aproximativ 10.000 de elevi.
De asemenea, pe parcursul anului școlar au fost inițiate și derulate următoarele campanii/proiecte, la nivelul Inspectoratului Județean de Poliție Hunedoara:
- În cursul lunii octombrie 2023 a fost lansată Campania ALEGE LIBERTATEA!, inițiată de Biroul Siguranța Școlară, pentru prevenirea conduitelor violente în rândul minorilor, a consumului de droguri și alte substanțe psihoactive și reducerea riscului de victimizare, campanie care s-a derulat până în data de 16 februarie 2024. Mesajul campaniei a fost acela că viitorul nostru reprezintă, în cea mai mare parte, suma alegerilor pe care le facem în prezent, astfel că alegerile trebuie să se bazeze pe o bună informare și conștientizare cu privire la consecințele pe care le au nerespectarea regulilor/a legilor și adoptarea unor conduite nesănătoase. Îndemnul este de a alege libertatea, atât din punct de vedere legal, cât și din punct de vedere al dependențelor.
În desfășurarea activităților au fost cooptați și:
polițiști ai Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității;
consilierii școlari din cadrul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara;
reprezentanți ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Hunedoara;
jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi ,,Decebal” Hunedoara.
Polițiștii Biroului Siguranța Școlară au desfășurat în această campanie 112 de activități cu caracter preventiv-educativ, de care au beneficiat peste 3.060 de elevi.
- În perioada octombrie-decembrie 2023 polițiștii hunedoreni (toate structurile cu atribuții) au desfășurat 130 de activități preventive în cadrul Campaniei naționale de prevenire a faptelor de port și folosire a obiectelor periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar.
- Ziua de 30 ianuarie, declarată Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală a însemnat lansarea Campaniei ,,Tu știi ce consecințe pot avea faptele tale? Fii informat, alege inspirat!”, care reprezintă un demers preventiv pentru conștientizarea consecințelor asociate faptelor de violență școlară în unitățile de învățământ preuniversitar. În cadrul campaniei au fost selectate 5 unități de învățământ hunedorene (3 situate în mediul urban și 2 situate în mediul rural), în care sunt desfășurate, până la sfârșitul anului școlar, mai multe activități cu caracter educativ-preventiv, destinate atât elevilor (respectiv cei înscriși în clasele a VI-a, a VII – a și a VIII- a), cât și părinților acestora și profesorilor diriginți. Scopul campaniei îl reprezintă creșterea gradului de conștientizare a riscurilor și consecințelor asociate fenomenului de violență școlară, prin informarea privind unele noțiuni din domeniul juridic și înțelegerea acestora atât de către elevi, cât și de către părinți și cadre didactice.
Campania a debutat cu organizarea unui concurs de creație, ce a constat în elaborarea de către elevii școlilor selectate a unui Logo privind siguranța școlară și a unui slogan de însoțire a Logo-ului pentru prevenirea violenței școlare. Câștigătorii au fost elevii clasei a VII-a B din cadrul Școlii Gimnaziale ,,Doctor Aurel Vlad” Orăștie, care au fost premiați la data de 25 martie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Poliției Române.
- În perioada 18-25 martie 2024, s-a desfășurat Campania ,,VREI SĂ FII POLIȚIST? HAI SĂ NE CUNOAȘTEM!”, inițiată de Biroul Siguranță Școlară în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara, având ca scop Promovarea profesiei de poliţist, a ofertei educaţionale a unităţilor de învăţământ M.A.I.: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina, Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca și Academia de Poliţie „A. I. Cuza” Bucureşti, în rândul grupului ţintă de elevi, precum și stimularea elevilor în adoptarea unor comportamente conforme cu regulile/legile în vigoare.
Beneficiarii direcți ai campaniei au fost:
- Elevii/prescolarii unităților școlare hunedorene
- 6 elevi selectați din clasele a XI-a şi a XII-a înscriși la Colegiul Tehnologic ,,Transilvania” Deva, care au participat la o activitate la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara și al Poliției Municipiului Deva.
Campania s-a adresat mai multor elevi din clasele terminale (XI – XII), dar și celor din ciclurile primare, gimnaziale și chiar preșcolari, pentru prezentarea specificului/dotărilor Poliției Române și pentru a urma o carieră în structurile poliţiei. Aceştia au avut acces la informaţii cu privire la avantajele profesiei de poliţist, la condiţiile de admitere şi de studiu din instituţiile de învăţământ ale M.A.I. şi I.G.P.R., având o opţiune în plus atunci când se vor decide în privinţa propriei cariere. Totodată, campania a contribuit la familiarizarea elevilor cu activitatea specialiștilor angajați în Poliţia Română din diverse structuri (criminalistic, rutieră, ordine publică, siguranță școlară etc.) și li s-a prezentat tehnica din dotare prin organizarea unei activități, în incinta Palatului Copiilor Deva, cu ocazia Zilei Poliției Române.
În această campanie au fost desfășurate 24 de activități, cu 951 de beneficiari.
- În cursul lunii mai 2024 polițiștii Biroului Siguranța Școlară au mobilizat toate forțele de poliție hunedorene care au atribuții în menținerea unui climat de siguranță în școli, în vederea intensificării activităților preventive-educative în cadrul orelor de curs, fiind marcat evenimentul ,,SĂPTĂMÂNA ȘCOALĂ ÎN SIGURANȚĂ”. În activitățile desfășurate de polițiști au fost cooptați specialiști din mai multe domenii (reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi ,,Decebal” Hunedoara, ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara, ai Agenției Naționale Antidrog – C.P.E.C.A. Hunedoara și ai Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Alba-Iulia), care au prezentat elevilor hunedoreni cazuistică, sfaturi antivictimale și informații utile pentru prevenirea săvârșirii de fapte antisociale, dar și pentru evitarea pericolelor, fiind abordate temele:
- prevenirea infracțiunilor la viața sexuală și violarea vieții private, prevenirea traficului de persoane
- prevenirea violenței în mediul școlar
- prevenirea consumului și traficului de droguri, în rândul elevilor
- prevenirea faptelor de bullying și cyberbullying, precum și cele de criminalitate informatică
În cadrul acestei campanii, au fost desfășurate 178 de activități preventiv-educative, de care au beneficiat peste 4.700 de elevi.
- Sfârșitul perioadei declarate SĂPTĂMÂNA ȘCOALĂ ÎN SIGURANȚĂ a reprezentat pentru polițiștii hunedoreni debutul SĂPTĂMÂNII PREVENIRII CRIMINALITĂȚII, eforturile preventive fiind îndreptate și spre alte categorii vulnerabile de persoane, nu doar înspre minori, astfel că în perioada 20-24 mai a.c., au fost desfășurate activități preventive ce au vizat următoarele teme:
LUNI – 20 mai– prevenirea victimizării minorilor;
MARȚI – 21 mai – siguranța în mediul on-line;
MIERCURI – 22 mai – prevenirea violenței domestice;
JOI – 23 mai – prevenirea infracțiunilor contra patrimoniului;
VINERI – 24 mai – prevenirea disparițiilor de minori.
Tot în luna mai 2024, polițiștii Biroului Siguranța Școlară au inițiat Proiectul ,,COPILĂRIE ÎN SIGURANȚĂ”, acesta fiind al treilea an consecutiv în care toate instituțiile prevăzute în Planul Teritorial Cadru de Acțiune pentru siguranța școlară se mobilizează pentru a sărbători alături de cei mici Ziua Internațională a Copilului. Cu această ocazie, va fi organizat și un concurs, adresat tuturor preșcolarilor și elevilor (ciclul primar și gimnazial) înscriși în unitățile de învățământ de pe raza județului Hunedoara. Astfel, pentru preșcolarii și elevii ciclului primar, concursul constă în realizarea unor desene cu tema: ,,COPILĂRIE ÎN SIGURANȚĂ”, în timp ce elevii ciclului gimnazial vor concura prin elaborarea unui material de informare și de prevenție: un logo privind siguranța școlară și un slogan de însoțire a logo-ului pentru prevenirea violenței școlare. Concursul se va adresa elevilor din clasele V – VIII, materialele realizate fiind rezultatul efortului întregului colectiv al clasei.
Vineri, 31 mai 2024, în intervalul orar 11.00-13.30, în Piața Unirii, din municipiul Deva, vor avea loc:
– premierea câștigătorilor concursului menționat;
– organizarea unei expoziții a materialelor realizate în cadrul concursului;
– prezentarea mai multor autospeciale de poliție (laboratorul criminalistic mobil, autospecială din dotarea structurilor de poliție rutieră, protecția animalelor și a Serviciului de Acțiuni Speciale), prezentarea tehnicii din dotarea Inspectoratului Județean de Jandarmi ,,Decebal” Hunedoara și Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Iancu de Hunedoara”, precum și a specificului activităților acestora și a celor desfășurate de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane- Alba Iulia și Agenția Națională Antidrog – C.P.E.C.A. Hunedoara
– multe alte surprize plăcute pentru cei mici, profesori, părinți și bunici, care sunt așteptați în număr cât mai mare.
Prin activitățile derulate, polițiștii își propun să vină în sprijinul cadrelor didactice și a părinților în educarea minorilor, iar prin munca de preventive și de informare desfășurată în prezent să contribuie la reducerea infracționalității, în viitor.
IPJ Hunedoara