Siegfried Mureșan: Propunere de majorare a Fondului European al Tranziției Juste
Siegfried Mureșan, europarlamentar #PNL şi vicepreședinte al #PPE:
”Tocmai am prezentat în Comisia pentru bugete din Parlamentul European propunerea mea de raport asupra Fondului European al Tranziției Juste.
Acest fond este primul și cel mai important pilon al Pactului Ecologic European și al tranziției spre o economie verde. Scopul acestui fond este de a susține financiar, cu fonduri europene nerambursabile, oamenii, întreprinderile și regiunile ce vor avea cele mai mari cheltuieli în tranziția spre o economie verde. Tocmai de aceea acest fond este foarte important pentru România. Fiindcă ne va asigura fonduri suplimentare pe care le putem folosi acolo unde avem cea mai mare nevoie.
✅ Am propus astăzi două modificări importante ale fondului: majorarea bugetului alocat pentru acest fond și eliminarea propunerii de a completa fondul cu bani de la Politica de Coeziune!
▶️ Ce cuprinde acest fond:
În contextul finanțării Pactului Ecologic European, Comisia Europeană a propus ca acest fond să aibă o alocare de 7,5 miliarde de euro în viitorul Buget multianual al Uniunii Europene 2021 – 2027.
Comisia Europeană a propus, totodată, ca fiecare euro investit din Fondul Tranziției Juste să fie completat cu minimum 1,5 euro din fondurile europene structurale și de coeziune.
Acest lucru ar însemna că, pe lângă cele 7,5 miliarde de euro alocate special în viitorul Buget multianual al UE pentru Fondul Tranziției Juste, să transferăm minimum 11,25 de miliarde de euro din fondurile europene alocate Politicii de Coeziune.
▶️ Ce am propus astăzi:
Ca raportor pe avizul Comisiei pentru bugete a Parlamentului European asupra Fondului Tranziției Juste, am propus astăzi în primul rând să respingem orice transfer de fonduri de la Politica de Coeziune la Fondul Tranziției Juste.
Nu vreau ca fondurile europene structurale pe care noi le vom aloca pentru investiții în autostrăzi, școli și spitale, investiții de care România și toată Europa încă au nevoie, să fie folosite în alte scopuri. Noile priorități ale Uniunii Europene, precum prioritățile de mediu, trebuie să fie finanțate cu fonduri noi, nu din transfer de la actualele priorități europene, precum Politica de Coeziune sau agricultura. Dacă vrem să facem mai multe, ne trebuie mai mulți bani. Nu putem face mai multe doar prin transfer de fonduri de la o politică la alta.
Pe de altă parte, sunt de acord că finanțarea actuală a Fondului Tranziției Juste, de 7,5 miliarde de euro, nu va fi suficientă pentru a acoperi toate nevoile pentru ca regiunile europene intensive în carbon, cum este și cazul Olteniei și Văii Jiului în România, să treacă ușor spre o economie neutră din punct de vede al carbonului.
De aceea, propunerea mea este să cerem creșterea finanțării pentru acest fond de la 7,5 miliarde de euro, la 18,75 miliarde de euro, adică atât cât ar fi fost nivelul total al investițiilor cu tot cu transferul minim din fondurile de coeziune. Banii să vină, însă, din fonduri noi alocate Bugetului Uniunii Europene, nu din transfer de la alte fonduri deja existente.
Un lucru foarte important: în propunerea inițială a Fondului Tranziției Juste, României îi reveneau 757 de milioane de euro din cele 7,5 miliarde de euro. O dată cu această propunere de creștere, dacă ea va fi aprobată, înseamnă că și României îi vor reveni mai mulți bani, adică aproximativ 1,9 miliarde de euro.
▶️ Ce urmează:
Propunerile pe care le-am făcut astăzi urmează a fi votate și incluse în avizul Comisiei pentru bugete din Parlamentul European asupra Fondului European al Tranziției Juste. După acest vot, vor urma noi negocieri, mai întâi la nivelul Parlamentului European, apoi cu Comisia și Consiliul Uniunii Europene pentru a se ajunge la o formă a Fondului Tranziției Juste agreată de toate instituțiile europene.”