Serbările Naționale de la Țebea au loc duminică
Serbările Naționale de la Țebea vor avea loc duminică, 9 septembrie. Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara vă invită să participați la Serbările Naționale Țebea, manifestări comemorative prilejuite anul acesta la împlinirea a 146 de ani de la moartea lui Avram Iancu, supranumit și „Crăișorul Munților”. Avram Iancu s-a născut la 1824, într-o familie de moți înstăriți din comuna Vidra de Sus. De profesie avocat, la Revoluția de la 1848 Avram Iancu făcea parte dintre fruntașii intelectualității transilvănene luptătoare pentru emancipare socială si națională. A fost unul dintre inițiatorii și organizatorii adunărilor publice de la Blaj, din 30 aprilie, 15-17 mai si 15-23 septembrie 1848, și conducătorul cetelor înarmate de tărani și mineri din Munții Apuseni, în rândurile cărora se bucura de o mare popularitate.”Crăișorul Munților” a murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criș, și trei zile mai târziu a fost înmormântat în cimitirul de la Țebea, lângă Gorunul lui Horea. Evenimentul este organizat de Instituția Prefectului – Județul Hunedoara, Consiliul Judeţean Hunedoara, Centrul de Cultură și Artă al județului Hunedoara şi Primăria Baia de Criş.
Evenimentele vor debuta la ora 10:30 în complexul istoric din localitatea Țebea cu slujba religioasă. Va avea loc o evocare istorică, depuneri de coroane de flori și defilarea Gărzii de Onoare.
Începând cu ora 14:30 va avea loc spectacolul folcloric. Pe scenă vor urca: Nicolae Furdui Iancu, Formația Craiu Nou din Alba Iulia, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Aneta Stan, Liliana Laichici, Alexandru Pugna, Olguța Berbec, Antonela și Liviu Buțiu, Dumitru Caulea, Grupul Doruri Muscelene, Ciprian Roman, Ilie Medrea, Ovidiu Homorodean, Bogdan Toma, Cristian Fodor, Ovidiu Olari, Pera Bulz, Ionel Coza, Petrică Pașca, Ansamblul Cununița din Sântana. Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Drăgan Muntean, dirijor George Câlțea.
Monika BACIU