Seduși şi abandonați de PSD. Caz dramatic: pensionarul român
În România, valoarea pensiei medii de asigurări sociale de stat a fost, în prima parte a anului, de numai 982 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare şi câştigul salarial mediu net a fost de 51,1%.
Era de aşteptat ca, după majorarea punctului de pensie care a avut loc la 1 iulie 2017, valoarea pensiei medii să mai crească puţin. Cu toate acestea, explozia de toamnă a preţurilor va înghiţi imediat toată această creştere, iar puterea de cumpărare a pensionarului român va fi mai scăzută decât la sfârşitul anului trecut.
În campaniile electorale sunt încurajate să se nască multe aşteptări, din partea multor categorii sociale, cu o lipsă de onestitate și decență care riscă să arunce în aer toată clasa politică, cu mic cu mare. Dar, din păcate, în realitatea noastră naţională, cel care promite mai mult are toate şansele să câştige alegerile. Vânzarea de iluzii se dovedește, prea adesea, a fi rețeta succesului pentru confruntarea electorală! Totuși, politicianul victorios trebuie să pună în practică promisiunile, pentru a nu pierde încrederea acordată de alegători. La ultimele alegeri generale, PSD a promis exagerat de mult și fără nicio noimă, în contextul în care şi angajaţii şi pensionarii aveau nevoie de speranţa că, în sfârșit, creşterea economică de după criză, va revărsa bunăstare şi peste ei.
Primii seduşi au fost salariaţii. Salarii uriaşe pentru medici şi profesori, scutiri de impozite, tichete de vacanţă şi prime de tot felul, au reprezentat armele seducţiei utilizate de PSD şi ALDE. Toţi salariaţii şi-au făcut planuri cu speranţa că prosperitatea promisă va veni. Astăzi, la aproape un an de la preluarea guvernării de către cele două partide, toţi salariaţii din România au înţeles că au fost păcăliţi, încă o dată, că veniturile nu vor creşte, ci, în cel mai bun caz, nu vor scădea, odată cu transferul de contribuţii.
Recent, a venit rândul pensionarilor pentru a fi abandonaţi, după ce deja fuseseră seduşi, încă din toamna anului trecut. Se știe că din nivelul mediu al unei pensii, nu se poate asigura o viaţă decentă la bătrâneţe! Dintr-o pensie medie, de puţin peste 200 de euro, se achită întreţinerea locuinţei şi reţeta de medicamente… și-i aproape gata! Când mai rămân bani şi pentru mâncare, din această sumă, este chiar o minune. Cei din PSD ştiu, cu siguranță acest lucru, mai ales că, fiind la guvernare, într-un fel sau altul, 20 din 27 de ani, după 1989, starea de sărăcie a pensionarului român este, în mare parte, rezultatul politicilor duse de ei. Știu ce viaţă grea duc pensionarii românii care au muncit 30-40 de ani din viaţa lor. Tocmai de aceea, să speculezi, mizerabil, suferinţa şi speranţele a milioane de pensionari, este condamnabil până și la Judecata de Apoi! Într-un teatru cinic, aproape toţi miniştrii PSD şi ALDE care s-au perindat pe la televiziuni, au colorat, în culori aprinse, scheme năucitoare ale creşterilor uriaşe de pensii ce urmau să vină.
Şi această gogoaşă electorală s-a spart instantaneu, înţepată chiar de cel care conduce indirect Guvernul, singurul cunoscător al programului de guvernare. Cu aroganţa unui baron local, Liviu Dragnea a spus că: „Nu ştiam grozăvia din sistemul de pensii”, scuzându-se că o nouă lege a pensiilor va veni abia la Sfântul Aşteaptă.
Cum, domnule Dragnea, atunci când îi minţeai pe pensionari nu ştiai despre ce vorbeşti? Ce mare grozăvie ai descoperit acum? Ai descoperit că sunt cinci milioane de pensionari care trăiesc prost? Ţi-a luat un an de guvernare ca să constaţi acest lucru? Nu ai descoperit şi că sunt câteva sute de mii de potentaţi, care iau pensii de zeci de mii de lei, la vârste de 40 de ani?
Această avalanşă de promisiuni mincinoase a avut rolul de a distrage atenţia populaţiei de la adevăratele intenţii. Orice beneficiu social care s-a creat a fost aproape instantaneu dublat de un joc murdar al coaliţiei, fie împotriva unor instituţii fundamentale ale statului român, fie împotriva justiţiei, fie de câte un tun financiar, în favoarea unei baroniade resuscitate, tot mai puternic, de această guvernare nocivă.
În numai un an de zile, au reuşit să facă mult rău macro-stabilității economice, câștigată cu greu prin sacrificiile românilor, ca bază sănătoasă pentru creșterea durabilă a nivelului de trai! Singurii care au avut de câștigat sunt pensionarii cu vârste de 40 de ani, angajaţii din anturajul PSD și noi, parlamentarii… Pentru că nemerniciile votate în Parlament trebuiau răsplătite! Și chiar dacă noi, liberalii, nu le susținem, n-aveau cum să le crească veniturile doar celor de la PSD-ALDE-UDMR, minorități… Așa că suportăm și noi, pe nedrept, oprobiul public, fiindcă ne-au pus tuturor talpa în obraz! Iar, ceea ce este extrem de grav, este faptul că Parlamentul, cea mai importantă instituție a democrației, nu mai reușește să revină în încrederea populației la niște cote decente.
Oare cum de se pot, încă, lăuda, că au câştigat alegerile trecute, fără să le fie rușine că le-au câştigat prin înşelăciune, calomnii și prin fraudarea încrederii oamenilor?! Cu un cinism care te face să-i înțelegi pe românii care și-au luat lumea în cap, părăsindu-și țara, continuă să mintă, să promită, să sfideze! Te ia disperarea să constați că PSD se comportă ca și cum 45% din cei 40% din românii care i-au votat, i-au legitimat și să dea foc ţării…
Eleonora-Carmen HĂRĂU