Se împlinesc 106 ani de la nașterea Seniorului Corneliu Coposu
Corneliu Coposu s-a născut pe 20 mai 1914, la Bobota, Sălaj şi a murit pe 11 noiembrie 1995, la Bucureşti. A fost liderul opoziţiei din România postcomunistă.
Absolvent de drept şi ziarist, om de încredere al liderului naţional-ţărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deţinut politic în condiţii foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.
După Revoluţia din 1989 a reîntemeiat oficial PNŢ sub numele de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi a fost preşedinte al PNŢCD-ului între 1990 şi 1995. În această calitate, el a fondat Convenţia Democrată Română, al cărei prim preşedinte a fost. Corneliu Coposu a fost ales senator în Parlamentul României în 1992.
Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic şi mai multe locuri publice îi poartă numele.
Mesajul Premierul Ludovic Orban: ”În urmă cu 106 ani, se năștea la Bobota cel care avea să devină un mare om de stat al României, patriot și energic apărător al valorilor democratice.
Educat în spiritul iluminismului transilvan, discipol și continuator al lui Iuliu Maniu, Corneliu Coposu și-a dedicat viața luptei anticomuniste, pluralismului politic și cauzei legate de revenirea țării noastre între democrațiile europene. Cu o consecvență de neclintit față de crezul său politic, a refuzat orice compromis cu forțele totalitare, a trăit în adevăr și dreptate, asumându-și cu mult curaj această opțiune și plătind-o cu ani grei de temniță.”
(Sursa foto: Fundația Corneliu Coposu)
„Totul este să supravieţuiască o atitudine. Dacă aceasta va triumfa, dispariţia mea nu mai e semnificativă.” (Corneliu Coposu)