,,Şcoala Siguranţei Tedi”- Activitate cu caracter preventiv la Petroşani
Anul acesta, pentru al patrulea an consecutiv, Poliţia Română şi Ministerul Educaţiei Naţionale, derulează programul naţional ,,Şcoala Siguranţei Tedi”.
Programul a fost implementat de Poliţia Română în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu Tymbark Maspex România şi s-a implementat cu scopul de a informa elevii claselor primare asupra potenţialelor pericole specifice vârstei lor şi de a le furniza soluţii pentru gestionarea acestora.
Astăzi, poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalității şi cei ai Biroului Rutier Petroşani au susţinut, în cadrul programului ,,Şcoala Siguranţei Tedi”, o acţiune cu caracter preventiv, pe teme de educaţie rutieră, la Colegiul Naţional de Informatică „Carmen Sylva”, din Petroşani. Acţiunea inclus o sesiune teoretică, derulată cu elevii claselor I, cărora le-au fost prezentate regulile de circulaţie pe drumurile publice şi riscurile la care se expun dacă încalcă, în calitate de pietoni, aceste reguli.
Ulterior, poliţiştii rutieri şi cei ai Biroului Criminalistic le-au prezentat elevilor şcolii autospecialele de intervenţie şi echipamentele cu care acţionează în stradă, pentru prinderea celor care încalcă legea. La finalul activităţii, cei mici au fost recompensaţi cu diplome şi premii, din partea organizatorilor.
Pentru atingerea scopului proiectului au fost derulate următoarele activităţi:
- crearea unei platforme online (www.scoalatedi.ro), pentru promovarea proiectului, a resurselor educative, precum şi a rezultatelor obţinute; informarea unităţilor şcolare şi înscrierea acestora în proiect, prin intermediul inspectoratelor şcolare şi a site-ului dedicat;
- distribuirea de materiale cu conţinut informativ-preventiv (broşuri, cărţi de colorat, pliante) destinate elevilor, cadrelor didactice şi părinţilor;
- derularea de activităţi cu caracter preventiv, privind siguranţa copiilor pe stradă, la şcoală, acasă, în mediul online, de către învăţători, cu sprijinul poliţiştilor;
- organizarea de concursuri judeţene şi naţionale cu premierea claselor care s-au remarcat prin implicare şi originalitatea activităţilor.
Implicarea Poliţiei Române s-a concretizat în:
- Consultanţă de specialitate pentru elaborarea materialelor preventive, care au fost tipărite prin grija companiei iniţiatoare a proiectului;
- Participarea activă la coordonarea proiectului, în cadrul întâlnirilor de lucru ale partenerilor;
- Asigurarea resurselor umane (poliţişti din structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii, ordine publică şi poliţie rutieră) care au susţinut, alături de cadrele didactice, temele şi activităţile preventive pentru elevi.
- Implicarea în organizarea evenimentelor cu impact mediatic (activităţi dedicate lansării/închiderii programului, organizarea unor lecţii deschise şi a unor festivităţi de premiere la şcolile care s-au remarcat prin activităţile derulate); elaborarea unor materiale de promovare a proiectului destinate mass-media.
În cadrul demersului informativ preventiv dedicat elevilor au fost abordate următoarele teme: prevenirea dispariţiilor, siguranţa în locuinţă, comportamentul preventiv la şcoală, relaţiile cu colegii, siguranţa la locul de joacă şi în vacanţă, educaţie rutieră.
Pentru poliţiştii hunedoreni, siguranţa în şcoli constituie o prioritate, motiv pentru care, în parteneriat cu unităţile de învăţământ, cu reprezentanţii organizaţiilor de părinţi şi cu autorităţile publice cu atribuţii în domeniu, poliţiştii acţionează permanent pentru îmbunătăţirea siguranţei în unităţile şcolare şi în zona adiacentă acestora.