Schitul din Straja la ceas de seară și început de iarnă
Schitul din Straja s-a îmbrăcat într-o aură hibernală. Micuța biserică din munte este înconjurată de zăpadă și de o lumină caldă. Primii turiști au ajuns încă de weekendul trecut în stațiunea montană Straja, iar cei care au venit pentru prima dată în zonă nu au ezitat să treacă pragul schitului.
Schitul Straja fost construit în 1999 în 3 luni, 3 săptămâni și 3 zile. Este un lăcaş de cult situat chiar în munte, cu o frumuseţe şi o istorie aparte.
Schitul Straja cuprinde o biserică de lemn și câteva chilii. A fost ridicat în anul 1999. Intrarea în curtea schitului se face printr-un tunel artificial de 57 m. Bisericuța din lemn are două hramuri: Sfinții Apostoli Constantin și Elena (21 mai) și Înălțarea Sfintei Cruci (14 septembrie). Schitul a devenit, alături de Crucea Eroilor și de calendarul pictat din tunelul de acces, unul dintre simbolurile stațiunii. Aici este locul unde se organizează slujbe la sărbătorile de peste an, cel mai mare eveniment fiind legat de Vinerea Mare, atunci când este depusă crucea din lemn de paltin ce este purtată pe umeri de credincioși cale de peste 10 kilometri, pe Drumul Crucii, de la Lupeni, la Straja.
Ninsorile mari din timpul iernii, viscolul care suflă cu putere și troienește zăpada, dădeau însă suficient de furcă celor care se ocupau de bisericuța din lemn și care și-au dorit ca oamenii să poată ajunge oricând la acest lăcaș de rugăciune. Așa s-a înfiripat ideea construirii unei tunel lung de 54 de metri, care să facă legătura între drumul principal din stațiunea Straja și bisericuța din lemn. Lucrările de construcție ale tunelului s-au încheiat în anul 2006, iar ceea ce a rezultat din mâinile meșterilor a luat forma unui calendar special, unic în România.
Colaborator
FOTO: Dorin Chiriță