Scenariu sumbru pentru CEH
Specialiștii din sectorul energetic sunt de părere că societatea Complexul Energetic Hunedoara nu va putea asigura serviciile de sistem. Lipsa cărbunelui din termocentrale ar fi cauza. La finalul săptămânii trecute, Guvernul a dat ordonanța de urgență privind serviciile de sistem pentru Complexul Energetic Hunedoara. Cantitatea ce urmează a fi achiziționată de Transelectrica de la cele două termocentrale este de 400 MW. Potrivit actului normativ, astfel ar trebui să fie garantată funcționarea Complexului Energetic Hunedoara, cel puțin până în anul 2020. Specialiștii vin însă cu un scenariu sumbru. CEH nu poate asigura aceste servicii din cauza lipsei de cărbune. Producția de cărbune este la minimul istoric.
“Producția e undeva la 2000 de tone/zi lucrătoare, pe toate patru minele. Împărțit la 5 zile și dacă împărțim la 7 zile, că termocentralele teoretic trebuie să funcționeze, e cam 1400 de tone/zi. E foarte puțin. E un cumul de factori, determinant în organizare, în interes, în condiții de muncă. Dacă pierzi unul, le pierzi pe toate. Mecanismul nu e așa simplu”, au spus specialiștii din domeniul energetic.
În urmă cu câteva săptămâni, secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vișan, declara că producția de huilă se situează la minimul istoric. Niciodată nu s-a extras o cantitate atât de micã de cărbune. La acel moment, Doru Vișan, sublinia că “vorbim de un blocaj al producției de cărbune, ceea ce a dus în 2017 și începutul anului 2018 la cel mai scăzut nivel de producție de cărbune din istoria Văii Jiului, o medie de 1200 – 1400 de tone, insuficient și pentru unul din blocurile energetice. Procentul asigură cam jumătate din consumul necesar pentru oricare din blocuri”.
Monika BACIU