„Scârța-scârța pe hârtie!”

Actualul Guvern al României, despre care nici el nu cred că mai știe de cine este condus astăzi, pare să nu aibă habar că, de mai bine de douăzeci de ani, administrațiile publice moderne utilizează calculatoarele, programele informatice și Internetul în relația lor cu cetățenii contribuabili. La noi, autoritățile continuă practicile greoaie, costisitoare și păguboase ale lucrului cu pixul, hârtia și ștampila. Practic, singurul progres făcut față de epoca funcționarului cu creion chimic după ureche, este acela că i-am înlocuit creionul care lăsa urme greu de șters, cu pixul! Halal evoluție, pe parcursul a două secole!! Oare când vom ajunge și noi să scăpăm de costuri și drumuri inutile? Când se vor curăța  administrațiile de practicile obținerii zâmbetului și bunăvoinței cu ajutorul ”ciocolatei”?

Surpriza uriașă pe care am înregistrat-o de curând, a fost când ministrul finanțelor publice, domnul Eugen Teodorovici, afirma public că a făcut, cu uimire, descoperirea „epocală” că o cerere online se depune tipărită pe hârtie la ghișeul doi, de la etajul unu. Greu de crezut că domnia sa, pentru a doua oară ministru cu acest portofoliu, a aflat abia acum, când își exprimă public uimirea, cum se lucrează în România și câte zile și săptămâni pierd contribuabilii, anual, pe la cozi, pe la oficiile de fotocopiere, pe la casierii și pe la alte ghișee costisitoare și inutile! Dacă a  aflat abia acum, ar fi foarte trist, pentru că ar înseamna că, în mandatul trecut, chiar nu i-a păsat de soarta contribuabililor onești, care nu vor să întârzie nici măcar o oră  plata obligațiilor fiscale! Iar dacă a știut și nu a făcut nimic, atunci este la fel de grav! Oricum, românilor le-ar folosi mai mult ca ministrul să-și ia rolul în serios, decât să facă  “politică” mediatică pe la televiziuni! Astfel, poate află și domnia sa în timp real că, imediat ce constata la televizor birocrația din sistemul fiscal, pagina electronică a ANAF a cedat, iar contribuabilii sunt  în situația penibilă de a îngroșa și mai tare cozile pe la ghișee, sau de a tremura de teama întârzierilor și a  sancțiunilor nejustificate aplicate de ANAF, pentru neconformări care nu sunt în culpa lor!

Analizând filele de buget aprobate de Parlament în fiecare an, se constată că zeci de milioane de euro se cheltuiesc anual -culmea!- tocmai pentru informatizarea instituțiilor statului român!  Se cheltuiesc cu duiumul bani din buzunarele românilor, iar rezultatul nu se vede aproape niciodată. Se cumpără calculatoare, se cumpără servere, se comandă softuri scumpe, se angajează specialiști programatori, dar când vine vremea să le utilizăm și să ne bucurăm de eficiența acestora, ori nu merg, ori le lipsește ceva, ori nu sunt compatibile cu alte sisteme de la alte instituții. Cum-necum, constatăm cu amar sume uriașe duse „pe apa sâmbetei”!

Cum să aibă cetățeanul român încredere și respect față de o instituție publică, atâta vreme cât el plătește la o autoritate publică un impozit, o taxă sau chiar o amendă de circulație, iar pentru altă autoritate acea plată nu există? Cum să scăpăm de hârtii, în favoarea Internetului, când toată viața trebuie să justifici cu facturi, ștampile, adeverințe, chitanțe și alte hârtii, chiar în fața celui căruia i-ai plătit, faptul că ai efectuat plata?

Disprețul pe care autoritățile îl au față de cetățenii, victime ale incapacității manageriale instituționale, sare în ochi la tot pasul și ne încurcă viața. Țara-i plină de  pensionari cu pensii nerecalculate, cetățeni care au efectuat plăți în contul contribuțiilor personale de pensii, dar nu pot beneficia de pensie, potrivit legii, morți care figurează vii în bazele de date, somații de plată și executări  trimise persoanelor fără debite, creditori pierduți din evidențe, etc, într-o adevărată sarabandă de lipsă a rigorii informaționale. Până și boala trebuie să mai aibă răbdare cu bolnavii, căci, aproape zilnic, se blochează sistemul de citire a cardurilor de sănătate, iar pacienții nu pot fi tratați. Oficialii responsabili ridică din umeri a neputință: „Nu merge softul!” Pare că softul, nu incompetența guvernului, a devenit inamicul public numărul unu în România! Nicio vorbă despre cei care se fac vinovați de contractarea și plata unor produse program nefuncționale, de rateurile date în exploatare! Românii nu au parte nici măcar de scuze publice!

Ar fi nevoie de echipe de specialiști și de un timp îndelungat, doar pentru a  inventaria situațiile în care calculatoarele și softurile contractate de statul român, în loc să ne facă viața mai bună, ne-o îngreunează și mai tare, deși din buzunarele cetățenilor se plătesc bani grei pentru informatizarea instituțiilor publice.

Ar trebui ca politicienii de la putere să-și amintească, măcar, promisiunea făcută anul trecut de domnul ministru Viorel Ștefan! Domnia-sa  se angajase ca, până la sfârșitul acestui an, fiecare contribuabil din România să poată plăti datoriile la buget dintr-un singur click, fiind altfel exonerat de toate obligațiile fiscale, și scutit să-și consume viața așteptând în fața ghișeelor. Poate că, totuși, prin Guvernul PSD-ALDE s-a mai rătăcit și câte un om serios care nu va fi lovit de amnezie în bună tradiție PSD! Să sperăm că această promisiune nu va intra și ea în marea categorie de promisiuni ”discutate și uitate”!

Căci speranța moare ultima!

 

Eleonora-Carmen HĂRĂU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *