Sărbătoarea unui artist. Ouă de Paşti cu foiţă de aur (GALERIE FOTO)
Pe masa artistului plastic din Hunedoara, platourile pentru masa de Paşti sunt deja încărcate de zeci de ouă învelite în foiţă de aur şi apoi pictate fiecare în felul lui. Nu găseşti unul să îi semene celuilalt. Fiecare este o piesă unică, dar adunate laolaltă te farmecă şi te fac să exclami: „Uau!”
Sanda Murzea pictează totul, nu doar cu talent, ci cu multă bucurie. Casa, grădina şi lucrările sunt pline de culoare. Privită de ea, viaţa se frământă din nuanţe somptuoase şi erupe în contururi graţioase, petale efervescente şi linii tremurânde. Când îi reuşeşte ceva, artista se bucură precum un copil.
„Nu mă interesează perfecţiunea. Nu merge, la aşa ceva nu merge perfecţiunea”, spune femeia în timp ce desenează cu mână sigură contururile unui chip de floare. „Adică nu ţin să nu dau pe delături sau să alunec cu liniile”, explică ea. Arta Sandei Murzea nu are nimic de-a face cu geometria. Pictează doar pe muzica lui Bach.
Face ouăle după o „reţetă” proprie şi foloseşte culori şi paste pentru vitralii, care dau atât nuanţă, cât şi textură. „Pictez de plăcere, din dorinţa de a face ceva frumos, de a mă încadra în spiritul sărbătorilor. Simplu. Am în curte găini, care fac ouă. Conţinutul îl consum şi coaja trece la pictat. Simplu. Să fie frumos. Să se bucure şi alţii de ele.”
Sunt mai mulţi paşi care trebuie urmaţi cu atenţie: cu ajutorul unui aparat special, face câte o gaură în ambele capete ale oului pentru a-i goli conţinutul: „Bineînţeles că aşa este mai fragil şi e mai greu de lucrat cu el, dar astfel rezistă mai mult şi se poate păstra ani în şir. După asta dau o culoare de fond tempera, acum folosesc o nuanţă închisă. Apoi las la uscat totul, corectez în punctele unde nu s-a prins vopseaua. Asta este faza brută. Apoi vine faza netezită: ce fac cu oul ăsta?” Artista te priveşte ghiduş, ia o foiţă de aur, o aşează peste oul vopsit: “Oul ăsta îl iau şi pur şi simplu şi îl frec în mână. Iată, fac prăpăd foiţa. Uite! Şi ce rămâne, e exact ceea ce am nevoie. Rămâne oul cu foiţa aplicată pe o parte din el. Vin cu culorile pastă apoi şi fac desenele, cum îmi bubuie mie mintea.” Ultima etapă este aplicarea luciului, care dă şi rezistenţă piesei pictate pe coajă de ou.
A început să facă astfel de modele de ouă în foiţă de aur în urmă cu patru ani şi mai pe toate le-a dăruit. În primul rând se bucură de ele familia, în fiecare primăvară. Nepoţica de patru ani dă târcoale platoului de ouăle-bijuterii şi alege: „Uite, ăsta îmi place că e albastru, ca ochii mei!”
Prea puţine ouă cu foiţă de aur a vândut şi, când a făcut-o, a cerut un preţ iluzoriu, doar ca să îşi acopere costul materialelor care sunt scumpe şi trebuie aduse pe comandă: „Eu lucrez de plăcere: am grădină, am animale, am de lucru în casă, în bucătărie, dar, dacă nu ar fi toate astea, toată ziua aş picta. Nici nu pot să explic cât de mult îmi place şi mă relaxează”, spune femeia care nu a renunţat la soba pe lemne şi nici la obiceiul de a face pâine de casă.
În mâinile ei, ouăle devin micuţe opere de artă: „Le apreciez, sunt frumoase. Mie îmi plac foarte mult. Soţia mea are răbdare. Pe lângă faptul că face mâncare, găteşte, are grădină, se ocupă pentru relaxare şi de aşa ceva”, explică soţul artistei, Aurel Murzea. Familia Murza stă într-o casă dintr-un cartier de la marginea Hunedoarei. La 65 de ani, artista se ocupă cu drag de o grădina plină cu flori, flori care pot fi uşor recunoscute pe pânzele ei. Crede că talentul l-a moştenit de la mama ei, Doina Muntean, vestită pentru goblenurile unicat.
Sanda Murzea este membru stagiar al Uniunii Artiştilor Plastici, iar tablourile ei împodobesc acum foaierul Teatrul de Artă din Deva: „Mie îmi plac foarte mult. Se vede că este o artă elaborată, o artă gândită, o artă cu multe semnificaţii, a genezei, pe undeva şi a erotismului. Fiecare le vede în felul lui şi cu cât oamenii văd mai multe în lucrări, cu atât e mai valoros obiectul de artă”, explică Mihai Panaitescu, director TAD.
„Mi s-a spus că stilul meu de a picta seamănă cu cel al lui Paul Jackson Pollock, că folosim aceleaşi linii, acelaşi stil figurativ. Nu ştiu ce să zic, eu până atunci nu auzisem de acel pictor american”, povesteşte artista. Paul Jackson Pollock e unul din exponenții majori ai expresionismului abstract.
Artista şi-a încercat mâna şi la lucrări religioase. Are o serie de tablouri care evocă momentele din jurul sărbătorii Învierii, toate realizate în viziunea proprie a artistei: „Nu sunt icoane, nu respectă canoanele. Aşa am simţit că trebuie să pictez. N-am văzut oamenii de atunci. Nu ştiu cum arată. Eu aşa am schiţat ideea de om, ideea de înger, ideea de divinitate.”
Sanda Murzea a absolvit Liceul de Artă din Deva şi a lucrat o viaţă la Hunedoara ca desenator de covoare persane, o industrie care acum nu mai există în oraşul de pe malul Cernei. Creativitatea şi talentul au izbucnit apoi în tablourile artistei. Cea mai recentă expoziţie de pictură se numeşte sugestiv „Timpul regăsit”.
Laura OANA
Multumesc INFO HD REPLICA pentru mediatizare!Zile frumoase si sarbatori cu bucurie doresc tuturor celor ce-mi apreciaza munca si pasiunea!