Săptămâna noastră luminată
De la o duminică la alta, România a parcurs o săptămână care merită să fie înscrisă cândva ”cu roșu” în calendarul istoriei noastre europene. Zi după zi, rapid și intens, românii au trăit ușurarea și bucuria vindecătoare ca după trezirea dintr-un coșmar în care întoarcerea pe tărâmul umbrelor trecutului se arăta mai posibilă ca oricând. O săptămână în care a înviat din nou speranța că vom putea merge înainte în bine, în dreptate, în democrație și curățenie.
Și, pentru că așa le orânduiește câteodată Dumnezeu, nici nu se putea pune o parafă mai potrivită pe opțiunea noastră împotriva urii și dezbinării decât urma pasului Papei Francisc prin noroaiele adânci de la Șumuleu Ciuc. Venirea Papei s-a suprapus cu grație divină pe schimbarea paradigmei din societatea românească. A binecuvântat patrimoniul nostru moral majoritar de oameni deștepți, cinstiți și cu frică de Dumnezeu.
Venită într-un moment emoțional optim, vizita Papei Francisc are o încărcare simbolistică grea. Ea cade la fix 20 de ani de la istorica vizită în România a Papei Ioan Paul al II-lea. Vizita papală din 1999 a marcat un moment de cotitură milenar: a fost prima vizită după 1000 de ani a unui papă catolic într-o țară ortodoxă. ”Nu vă temeți!” ne-a spus fostul Papă acum 20 de ani. Îndemnul său dădea curaj unui popor care se lupta cu reziduurile toxice ale societății lăsate în urmă de dictatură. Ioan Paul al II-lea ne-a citit foarte bine! A profețit o reîntoarcere a României la Occident, la valorile de civilizație și democrație din acea parte a lumii. A intuit că România urmează să străbată o perioadă de entuziasm, curaj și prosperitate. Și a avut dreptate!
Pe această previziune veche de două decenii, Papa Francisc ne propune o nouă etapă: ”să continuăm împreună!”. Îndemnul pașnic la unitate al Papei vine ca un antidot la veninul urii împotriva căruia românii de bună credință, în răstimpuri, sunt obligați să lupte cu arma sau cu votul. Papa ne îndeamnă să rămânem împreună în Occident, ca latini și buni creștini. Ați observat că vizita sa de trei zile acoperă toate cele trei provincii istorice ale romanilor, Valahia, Moldova și Transilvania. El transmite discret că acel ”împreună” reconfirmă în ceea ce-l privește și unitatea națională a românilor.
Camerele de luat vederi surprind chipuri senine, luminoase, încântate în rândul sutelor de mii de oameni care participă la slujbele papale. Nu sunt toți români. Nu sunt toți catolici. Nu sunt toți membri ai aceluiași partid. Nici nu sunt toți albi, sau negri, tineri sau bătrâni. Nu au toți școală înaltă. Cu toate aceste diferențe, imaginea generală este de pace și înțelegere. Ne-a lipsit mult timp o astfel de imagine a unei Românii împăcate, încrezătoare și unite.
Vizita Papei Francisc închide parcursul unei săptămâni memorabile. E unul din acele momente de pace și împăcare absolut necesare care încarcă bateriile națiunii pentru ca aceasta să poată împinge din nou țara înainte.
Adrian SĂLĂGEAN