Sanda Nicola: „E momentul să facem ceva. Împreună”

„Nu dau lecţii nimănui, mă fac pildă”, spune Sanda Nicola unei sălii arhipline unde oamenii au stat şi în picioare mai bine de două ore pentru a asculta dialogul între cunoscuta jurnalistă tv şi preotul Radu Trifon. Dezbaterea pornită în jurul temei identităţii – personale şi naţionale – s-a dovedit o altfel de discuţie, lipsită de discursurile pompoase despre patriotism şi neam. În schimb, s-a vorbit despre oameni, despre români şi vremurile tulburi prin care trecem acum.

„Vedeţi asta se întâmplă când reducem o naţiune la naţie. Noi nu ne mai privim ca naţiunea română! Noi suntem … o naţie. Avem o naţie, hâmmm… Nu ne e bine, nu prea ne place, condiţia noastră ne nemulţumeşte profund, dar nu am face ceva cu adevărat solid ca să schimbăm asta. De ce? Pentru că nimeni nu poate să schimbe ţara asta de unul singur! Noi nu ne mai însoţim unul, cu celălalt. Asta este marea noastră dramă!

Eu sper ca măcar în comunităţile mai mici, lucrurile să stea un pic altfel şi oamenii să mai facă lucruri împreună. În oraşele mari, e o singurătate! Oamenii sunt din ce în ce mai izolaţi, ferecaţi, porţile din ce în ce mai înalte”, spune, la un moment dat, Sanda Nicola, iar vorbele ei pun imediat sala pe gânduri. Alţii, abrobă cu tristeţe. „Vezi asta peste tot, mai ales la periferia Bucureştiului. Eu, de exemplu, stau într-un cartier atipic unde gardurile sunt micuţe, dar asta pentru că dezvoltatorul care a făcut acel loc este un grec. Păstrez acel gărduţ mic. Ce am de ascuns?! Că îmi ud florile, că îmi plimb fetiţa? Îmi amintesc că părintele meu, într-un interviu smuls cu greu acum mulţi ani, mi-a spus ceva. Mi-a spus când va veni sfârşitul lumii: „Când nu va mai fi cărare de la vecin, la vecin!” Şi vă spun că, prin oraşele mari, sfârşitul lumii a venit deja”.

Felul ăsta de a fi al românilor, de a bate cărare până la vecin, este ceea ce a adus-o pe Sanda acasă, din străinătăţuri: „Am vrut de două ori să mă stabilesc în alte părţi şi ceea ce m-a adus înapoi e viaţa care clocoteşte aici, în noi, şi ea m-a adus înapoi. Ştiţi că în Statele Unite e o problemă a studenţilor care au plecat cu „work and travel” şi nu s-au mai întors. E plin Chicago şi Detroit-ul de taximetrişti cu diplomă. Mi-a povestit o studentă care plecase din Cluj, de la medicină cred, şi lucra ca şi chelnăriţă în State. Avea nişte relaţii excelente cu colegele şi, când s-a îmbolnăvit, a izbucnit în lacrimi la muncă şi a vrut să-i povestească unei fete pe care o credea prietenă. Şi tânăra a oprit-o spunându-i: „Îmi pare rău, asta e prea personal pentru mine”. Vă închipuiţi o vecină de-a voastră de bloc care să vă spună aşa ceva? Discuţia asta mi-a ridicat un văl de pe ochi! Cât să te tot minţi şi să spui: „I’m fine, thank you!?” Lucrurile par în regulă dincolo, dar nu există consistenţă a relaţiilor şi cred că mulţi dintre români au plecat din ţară fără să evalueze corect ce lasă în urmă, acasă”, povesteşte Sanda Nicola care crede în familia de suflet şi în puterea comunităţii. Plecată cu ani în urmă din Deva, Sanda Nicola a făcut carieră în presa naţională, a transmis de-a lungul anilor corespondenţe din punctele fierbinţi ale lumii şi a lansat recent o carte foarte bine primită de public.

Volumul ei, „Carte de identitate” vorbeşte despre experienţele tinerei, despre recuperarea identităţii, acceptare şi iertare.

Vremurile pe care le trăim acum se datorează tocmai faptului că ne-am lăsat smulşi din rădăcini, că am permis să fim însinguraţi, dezbinaţi, că am învăţat să ne urâm şi să ne invidiem. De ce? Sanda Nicola crede că românii nu îşi cunosc istoria adevărată, că s-au lăsat manipulaţi şi rămân prea mult în faţa televizorului; că există o criză fundamentală de încredere şi românii sunt incapabili să îşi depăşească condiţia. De cealaltă parte, părintele Trifon crede că altele sunt cauzele însingurării şi a detaliat motivele pentru care Dumnezeu îngăduie starea acestui popor: „De ce nu-l mai recunoaştem pe Dumnezeu în celălalt? Când nu vrei să vezi, Dumnezeu îţi dă pace; când ai voinţă, dar eşti neputincios, Dumnezeu găseşte o cale. Şi în acest an, Anul Centenarului, Dumnezeu pare să ne spună ceva: suntem mai tulburaţi ca oricând, suntem uşor de manipulat pentru că nu avem capacitatea de a ne uni”, spune părintele şi Sanda întreabă: „E un rost în fierberea asta?” „Nu ştiu”, vine răspunsul, „dar, dacă Dumnezeu îngăduie aceste încercări, sunt motive. S-au făcut cercetări şi s-a ajuns la concluzia că ar fi trei mari cauze: numărul mare al avorturilor după Revoluţie, acceptarea cu indiferenţă a legilor de afară şi necinstirea sfinţilor din închisori”, spune părintele Trifon.

Zbaterea acestor momente a adus indignarea în vocea jurnalistei: „Ce facem noi? Care e soluţia? Cum ieşim din asta? Cum priveşte Biserica lucrurile astea când sunt poruncile clare în Biblie sunt încălcate? Cum vedeţi politicienii care vin în biserici şi se transformă în sfinţişori care asistă la slujbe? E crunt ceea ce se întâmplă!” Părintele Radu Trifon a răspuns că Biserica are o singură soluţie: „Dacă toţi am urma calea lui Christos, lucrurile s-ar îndrepta. Poate ar ajuta dacă nu l-am imagina pe Dumnezeu ca pe o mare inimă care suferă dacă o parte din ea lipseşte!”

Cine s-a aşteptat la o confruntare, a fost dezamăgit – Sanda Nicola şi Radu Trifon au învăţat la acelaşi liceu şi au fost nişte copii rebeli.

El pasionat de rock, ea fata rebelă care îşi înfrunta familia şi dascălii.  Au descoperit mai târziu credinţa şi întâlnirea cu Dumnezeu le-a schimbat vieţile.

Sala muzeului devean s-a dovedit neîncăpătoare pentru mulţimea care a asistat la discuţie până la final. Poate nu s-au găsit soluţii, dar s-a oferit îndrumare, iar dezbaterea a pus oamenii pe gânduri.

Evenimentul a început cu o rugăciune şi s-a terminat cu o sesiune de autografe oferite de Sanda Nicola, după ce a primit binecuvântarea PS Gurie, episcopul Devei şi Hunedoarei.

De la început, Sanda a promis: „O să încerc să răspund cuminte la întrebări şi cu sinceritate” şi s-a ţinut de cuvânt. A mărturisit că, în urmă cu câţiva ani, nu s-ar fi văzut la o manifestare organizată de Biserică: „E un dialog de care e nevoie în spaţiul public! Jurnaliştii şi reprezentanţii clerului se întâlnesc destul de rar şi, de cele mai multe ori, pe poziţii adverse.

E timpul să facem pace! Avem foarte multe de învăţat unii de la ceilalţi: suntem, în bună măsură, oglinda celorlalţi.

E timpul ca fiecare dintre noi să-şi asume responsabilitatea pentru starea de fapt a lucrurilor acum, în societatea noastră.

Dacă România pluteşte acum într-o derivă pe care o blamăm este şi vina noastră a jurnaliştilor, dar şi clerul are partea sa de vină! Poate că dialogul de la Deva este un bun început pentru a face lucrurile altfel, împreună”, a concluzionat Sanda care spune că nu i-a fost uşor să scrie despre întâlnirea cu credinţa şi calea pe care a găsit-o în ortodoxie: „Dacă e ceva curajos în cartea mea, e că am scris despre credinţă. M-am întrebat: „ce o să creadă despre mine?” Şi mi-e ruşine că m-a frământat întrebarea asta!”

„Am vrut ca dezbaterea din această seară să răspundă la anumite întrebări – în Anul Centenarului, sunt neglijate multe aspecte ale termenului de identitate. Cred că identitatea principală a omului vine din faptul că este o fiinţă a lui Dumnezeu”, spune părintele Radu Trifon în timp ce, în timpul conferinţei, a explicat: „ADN-ul este ceea ce Dumnezeu are de spus în viaţa noastră. Există ADN biologic şi spiritual. Cred că ne naştem cu o anumită misiune, chiar dacă o descoperim mai devreme sau mai târziu. Ea este pusă acolo de când Dumnezeu se gândeşte să ne trimită în lume”. Sanda a replicat: „Sunt convinsă că Dumnezeu a vrut să mă nasc în această familie, una dezbinată, cu oameni frământaţi, în aceste condiţii poate nu neapărat onorante, în acest oraş pe care încă îl consider acasă şi, în mod cert, Dumnezeu a vrut să caut şi altceva şi, în mod sigur, Dumnezeu a vrut să şi găsesc ceea ce nu mi-a oferit pe tavă de la început. Dumnezeu m-a obligat să mă uit cu atenţie şi cu foarte multă sinceritate la mine. Cartea am scris-o după ce, în sfârşit am devenit mamă, am simţit bucuria maternităţii şi am acum familia după care am tânjit chiar şi cu patimă.”

S-a vorbit, s-a ascultat şi s-a cântat: părintele Radu Trifon a trecut şi în faţa pianului pentru a puncta dezbaterea cu momente muzicale alături de invitaţii serii: Ana Anuţoiu şi Ioan Trifon. Tinerii au impresionat până la lacrimi cu vocile lor curate şi ample, iar repertoriul care a variat de la doine pădureneşti, la piese rock a fost îndelung aplaudat.

Dezbaterea „Identitatea -între tradiţie şi modernitate” face parte din manifestările organizate cu prilejul „Zilelor Credinţei şi Culturii” care au loc la Deva până pe 29 iunie. Episcopia Devei şi Hunedoarei a dedicat manifestările din acest an Centenarului Unirii. Joi, are loc un concert extraordinar al lui Grigore Leşe, iar vineri este programată  o întâlnire cu Ioan Aurel Pop, preşedintele Academiei Române .

 

 

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *