„Să nu-i uităm pe cei care uită!”, campanie de luptă împotriva maladiei Alzheimer | Statistica cazurilor din județ
Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara, în parteneriat cu Spitalul Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara, Spitalul de Urgenta Petroșani, Inspectoratul Școlar Județean, Școala Generală Petros, Colegiul Național Aurel Vlaicu Orăstie, celebrează „Ziua Mondială de Luptă Împotriva Maladiei Alzheimer” – 21 septembrie 2019 – și organizează Campania cu sloganul: „Să nu-i uităm pe cei care uită!”
Tema campaniei din anul acesta este „Înțelegerea și conștientizarea bolii Alzheimer”.
Maladia Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență la nivel mondial, care cauzează moartea celulelor cerebrale, cu consecințe severe asupra memoriei și comportamentului persoanei afectate. În prezent, demența reprezintă a cincea principală cauză de deces.
În Europa erau 46 de milioane de bolnavi diagnosticați în 2015 și se preconizează că vor fi 100 de milioane în 2050.
Contrar opiniei generale, maladia Alzheimer nu este o etapă firească în procesul de îmbătrânire. Acest lucru este adesea perceput astfel deoarece boala este diagnosticată în majoritatea cazurilor după vârsta de 65 de ani. Există însă și situații când persoane tinere, sub 40 de ani, se pot confrunta cu simptome ale bolii Alzheimer.
Deși nu există un tratament care să vindece această maladie, noile opțiuni terapeutice pot încetini progresul bolii Alzheimer, îmbunătățind în acelaşi timp calitatea vieții, prin ameliorarea simptomelor.
Cel mai comun simptom al bolii Alzheimer este dificultatea pacientului de a-și aminti informații primite în urmă cu scurt timp, deoarece degradarea celulelor are loc inițial în regiunea creierului responsabilă cu învățarea.
Faza inițială – persoana cu b. Alzheimer | Faza intermediară – pacienții prezinta | Faza tardivă – pacienții |
– devine confuză asupra orientării și se pierde cu ușurință;
– pierde abilitatea de a iniția anumite activități; – evită situațiile noi și nefamiliare; – are reacții întârziate și capacitate de memorare încetinită; – vorbește mai rar decât în trecut; – are dificultăți în manevrarea banilor și plătirea facturilor; – are tulburări de judecată și ia decizii greșite; – poate avea tulburări de dispoziție și devine deprimat, iritabil sau neliniștit.
|
– probleme în recunoașterea familiei si prietenilor;
– neliniște, în special după-amiaza și seara; – probleme de citire, scriere și interpretare a numerelor; – probleme de gândire și de logică; – imposibilitatea de a găsi anumite cuvinte sau inventează povești pentru a substitui ceea ce a uitat; – greutăți în a se îmbrăca singur; – tulburări de dispoziție, se supără cu ușurință, devine ostil și nedispus la cooperare; – idei delirante, suspiciozitate și agitație; – necesită îngrijire permanentă; – pierde orientarea temporală |
– nu-și mai amintesc cum să se spele, să se îmbrace, să meargă la baie sau să mănânce fără ajutor. Aceste persoane pot fi nevoite să stea în pat sau în scaunul cu rotile din cauză că uită să meargă;
– pierd abilitatea de a mesteca sau înghiți; – au probleme cu menținerea echilibrului sau cu mersul, iar din această cauză cad frecvent; – devin extrem de confuze seara și au insomnii; – nu pot comunica prin cuvinte; – pierd controlul vezicii urinare sau controlul intestinal.
|
Persoanele diagnosticate cu Alzheimer pot fi destul de greu de îngrijit întrucât experimentează un mix de emoții alcătuit din: confuzie, frustrare, furie, teamă, întristare și depresie. Îngrijitorii pacienților cu Alzheimer trebuie să fie foarte calmi, răbdatori și dispusi să asculte povestea acestora iar și iar. Un mediu liniștit, dominat de armonie și calm, pot estompa simptomele specifice Alzheimer. Dacă ai grijă de o persoană care suferă de Alzheimer trebuie să:
- Te informezi cu privire la această afecțiune
- Să apelezi la ajutorul unui medic dacă te simți depășit de situație
- Să ceri ajutorul celor din jur dacă simți că nu mai faci față
- Să îți iei cel puțin o pauză pe zi
Anumite măsuri pot preveni sau încetini declinul cognitiv, simptom specific bolii Alzheimer. Acestea constau în:
- Renunțarea la fumat
- Exercițile fizice zilnice
- Meținerea greutății în limitele normale
- Practicarea testelor de memorie
- Alimentaţia bazată pe fructe şi legume proaspete, alimente bogate în antioxidanți
- Socializarea și menținerea unei vieți active
- Exerciţii pentru antrenarea creierului (memorarea anumitor date, a numerelor de telefon, rezolvarea de integrame, sudoku, cititul etc.)
- Menținerea în limitele normale a nivelului de colesterol din sânge
La data de 21 septembrie a fiecărui an, organizațiile de sprijin împotriva maladiei Alzheimer din întreaga lume își concentrează eforturile în vederea sensibilizării populației generale cu privire la problematica demenței de tip Alzheimer.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demență, care afectează funcționarea mentală.
Anul acesta, la data de 21 septembrie 2019, persoanele care suferă de Alzheimer, familiile acestora, organizațiile implicate, politicienii, profesioniștii din sistemul sanitar, cercetătorii, se reunesc în spirit de solidaritate pentru a conștientiza opinia publică în legătură cu maladia Alzheimer.
În țara noastră nu este încă recunoscut faptul că demența reprezintă o problemă de sănătate publică, nefiind elaborată o strategie națională privind această afecțiune. Luând în considerare numai cazurile de demență Alzheimer și, fiind dovedit faptul că alături de o persoană cu demență sunt implicate încă 3-4 persoane, calitatea vieții a cel puțin 1 milion de oameni în țara noastră este profund perturbată.
În România sunt 300.000 de bolnavi diagnosticați cu boala Alzheimer, mult peste media europeană, la care se adaugă cei care sunt îngrijiți de familie și sunt nediagnosticați.
Date statistice din județul Hunedoara:
2016 | 2017 | 2018 | |
Cazuri noi – pacienti cu boala Alzheimer | 149 | 121 | 200 |
Ramași in evidenta – pacienti cu boala Alzheimer | 585 | 529 | 591 |
Direcția de Sănătate Publică a Județului Hunedoara va organiza evenimente de informare și conștientizare a bolii Alzheimer la:
- Spitalul Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara – 17.09.2019, 13:00 h
- Spitalul de Urgenta Petrosani – 19.09.2019, 11:00 h
- Scoala Generala Petros – 19.09.2019, 13:00 h
- Colegiul National Aurel Vlaicu Orăstie – 30.09.2019, 13:00 h
Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică asigură finanțarea, coordonarea, analiza și evaluarea rezultatelor Campaniei.
Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul dumneavoastră activ!
DIRECTOR EXECUTIV DEL., MEDIC ŞEF DEPARTAMENT S.S.P.
Ec.Pera-Ştefănie Adina-Ileana Dr. Birău Cecilia