Să fim optimiști! Hunedoara vinde mai mult decât cumpără

Dacă, prin absurd, județul Hunedoara ar rămâne de sine-stătător în această parte de lume, viața economică locală nu ar sucomba. E vorba evident de domeniul ei privat. Cel puțin acestea sunt datele statistice care evaluează în acest an balanța comercială a României pe județe. Așa cum e ea, rămasă fără suportul industriei grele , ”noua” economie hunedoreană reușește cumva să iasă pe plus în raportul exporturi/importuri.

Cifrele prezentate de Institutul Național de Statistică sunt fără echivoc. Pe primele 11 luni din anul 2018, județul Hunedoara a exportat mărfuri în valoare de 760,17 milioane de euro și a importat de 599,26 milioane de euro. Diferența pe plus marcată în balanța comercială a județului Hunedoara a fost de 160,90 milioane de euro. În procente, sporul comercial este de 21,17 la sută. Desigur, privind în jur, este deja relativ greu să observăm pulsul economic care generează venituri din export de peste trei sferturi de miliard de euro. El totuși există.

Tot statisticile arată că structura exporturilor județului cuprinde ”mașini, aparate și echipamente electrice, materii textile și articole din acestea, materiale plastice, cauciuc și articole din acestea, produse minerale și într-o pondere de circa 13 la sută din totalul exporturilor alte produse și servicii.

Și dacă pe moment nu vă vine în minte nici un nume de companie hunedoreană cu performanță la export care să susțină statistica, ele totuși există și produc. Să amintim doar ”clasicii” Eurosport DHS (exportă biciclete în peste 15 țări europene), ArcelorMittal (exportă țagle țevi, profiluri grele și mijlocii), Philips Orăștie S.R.L (aparate electrocasnice), Assa Abloy și Recom Sid SA (construcții metalice și părți componente ale structurilor metalice) sau Marmosim (produse de piatră naturală).

Hunedoara se descurcă mai bine decât Clujul și Bucureștiul

Într-un top al balanței comerciale pozitive, la 11 luni pe 2018, județul Hunedoara se plasează pe locul 13 din 41 de județe la diferența netă, în euro, dintre exporturi și importuri. Surprinzător este că economia hunedoreană obține rezultate mult mai bune la acest parametru decât județe cu economii mult mai puternice.

De exemplu, Clujul înregistrează un deficit de 955 de milioane de euro, în timp ce județul Constanța marchează o debalansare comercială de 1,2 miliarde de euro. Capitala țării este și capitala deficitului comercial, Bucureștiul marcând un deficit comercial de (!) 12 miliarde de euro.

Să dăm Argeșului ce-i al Argeșului

Exporturile fabricii de automobile de la Pitești face din județul Argeș campionul național la excedent comercial cu 1,4 miliarde de euro, după care urmează în ordine județele Timiș (+862 mii euro), și Olt (+687 mii euro).

România e pe minus

Din totalul județelor României, 25 au balanța comercială pozitivă, în timp ce restul de 16 înregistrează deficit. Din păcate, deficitul înregistrat de minoritatea celor 16 județe depășește plusul înregistrat de celelalte. Asta face ca per global România să înregistreze un minus de circa 13,4 miliarde de lei în balanța comercială.

 

Adrian SĂLĂGEAN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *