SĂ AVEM ȘI NOI COVID-UL NOSTRU. Este posibilă o variantă românească a SARS-CoV2?

Specialiștii avertizează asupra faptului că numărul mare de îmbolnăviri cu Covid din România – în mare parte datorat reticenței stupide și, evident, nejustificate față de vaccinare ca unică soluție de a ieși din pandemie – cuprinde inclusiv pericolul apariției unei variante românești a virusului. Să avem și noi varianta noastră, cum ar spune cei mai mândri dintre români!

Iată explicațiile medicului epidemiolog Emilian Popovici (citate de hotnews.ro) asupra posibilității ca spațiul românesc să dezvolte o variantă nouă de SARS-CoV2.

În ceea ce privește posibilitatea ca o nouă variantă să apară chiar în țara noastră, în urma unei mutații, Emilian Popovici spune că, în orice loc unde evoluția infecției este cu număr mare de îmbolnăviri, cu cât sunt mai multe îmbolnăviri, cu atât riscul de a se genera mutații și noi variante este mai mare.

„Ceea ce nu înseamnă că mâine va apărea o nouă variantă în România, dar nici nu este exclus ca ea să apară. Este posibil, teoretic, peste tot unde este un număr mare de infecții, el să infecteze mult, să infecteze mult, iar la un moment dat, la una dintre persoanele infectate, poate să apară o mutație și o variantă nouă.”

„S-a văzut spre exemplu că în India, pe fondul acela de chestii religioase, de manifestări politice, populație multă, nivel social și economic scăzut, a apărut varianta Delta. În Africa de Sud, pe fondul unui număr mare de infecții, cu imunodeprimați – au foarte mulți infectați cu HIV/SIDA – a apărut varianta sud-africană. În Brazilia, unde au un președinte care a îndemnat să nu se poarte mască, iar oamenii nu au respectat măsurile, a apărut varianta braziliană. În Marea Britanie, unde primul ministru a îndemnat și el la nerespectarea măsurilor, a apărut varianta britanică.”

Concluzia: acolo unde infecția este scăpată de sub control și se infectează foarte mulți oameni, virusul poate genera o nouă variantă.

 

Virusul SARS-CoV2 generează 3 variante de mutații: neproductive total (dacă ar fi numai acelea, pandemia s-ar stinge), neutre (cele care nu aduc nimic nou față de variantele anterioare) și, din când în când, o variantă nouă foarte periculoasă.

 

EXPLICAȚIE: Termenul de „tulpină nouă” este greșit folosit în cazul formelor britanică, indiană, DELTA etc. Tulpina nouă este SARSCoV2 – o nouă tulpină de coronavirus -, în timp ce în cazul mutației britanice, braziliene sau indiene vorbim despre „variante”.

 

Sursă: hotnews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *