Roşiile hunedorenilor ajung pe rafturile marilor retaileri
E greu, dar se poate! Asta spun producătorii hunedoreni de legume care s-au reunit în Grupul Corvinia. Produsele lor sunt cumpărate de marii retaileri din ţară. Acum, de exemplu, roşiile fermierilor din judeţ sunt culese, sortate şi trimise zilnic către magazinele Lidl, Kaufland şi Carrefour. Doar din serele de la Uroi pleacă săptămânal 12 tone de roşii către clienţii români.
În serele şi solariile familiei Rus cresc mai multe soiuri de roşii.
Unii sunt hibrizi olandezi, dar ferma hunedoreană este una din puţinele din ţară unde, din acest an, se cultivă şi celebrul soi autohton Buzău 1600, adică roşia românească de grădină. „Solarul are 500 de metri pătraţi şi avem aici un soi vechi cu un gust extraordinar de bun, un soi 100% românesc, pe care ni-l cere un retailer care îl promovează pe piaţă. Producţia este mai mică decât la restul soiurilor pe care le avem noi, dar gustul şi cred şi preţul face diferenţa”, spune inginerul horticol Eugen Iuga.
Plăntuţele româneşti din solarii au peste un metru şi dau până la patru kilograme de rod pe fir, de patru ori mai puţin decât un hibrid olandez. Calitatea compensează însă cantitatea din moment ce soiul este cunoscut sub numele de „super roşia”. „Se simte că au altfel de gust, sunt aromate şi dulci”, spune un client. Specialiştii spun că gustului bun i se adaugă conţinutul ridicat de licopen, o substanţă care are proprietăţi antioxidante şi previne cancerul. Proprietatile licopenului sunt sporite atunci când roşia este consumată cu coajă şi alături de alimente bogate în lipide, precum avocado sau uleiul de măsline, motiv pentru care nutriţioniştii recomandă salatele de roşii împreună cu acestea.
Soiul Buzău 1600 a fost creat în ţară în anii ’80, iar răsadurile sunt asigurate de către Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău în urma unei colaborări cu retailerul german Lidl. Doar şase producători au primit încuviinţarea de a cultiva acest soi. Este vorba de serele de la Uroi şi Rovina, din judeţul Hunedoara, patru producători din județul Dâmbovița şi altul din județul Ilfov. Roşiile româneşti au început să dea în pârg şi în curând vor ajunge pe piaţă. Oficialii Lidl au anunţat că vor fi vândute cu 5,99 de lei pe kilogram. Proprietarul serelor de la Uroi, Lucian Rus, spune că iniţiativa retailerului vizează revitalizarea soiurilor româneşti de legume.
În sere însă e domeniul hibrizilor care dau plante până la 12 metri. Extrem de căutate sunt mai nou roşiile cherry, iar, la Uroi, în sera 2, proprietarii au vreo 5.500 de fire din două soiuri: cheramy – rotunde şi micuţe, alături de roşiile prunişoară, tiarino, mai mari şi lunguieţe. „Au început să meargă foarte bine pe piaţa românească, se cer din ce în ce mai mult şi sperăm ca, de la anul, să mărim şi noi suprafaţa cultivată cu cherry. Sunt gustoase şi aspectuoase”, explică specialistul.
În sera 4, hibridul endiavur e numai bun de cules. Iar munca unui culegător într-o seră modernă este înlesnită de cărucioarele cu lăzi care alunecă lesne pe sistemele instalate între rândurile lungi „Se adună foarte uşor, mult mai uşor decât cele din câmp. Aici rândurile sunt aliniate, te strecori uşor, nu trebuie să te apleci până jos, totul merge repede, culeg până la o tonă pe zi”, spune o tănără şi în timp ce vorbeşte a umblut deja jumătate de ladă.
Sub rândurile de roşii, frunzele copilite de pe lăstari sunt lăsate la uscat şi, deşi, strică aspectul locului, e un motiv foarte bun pentru care verdeaţa nu este strânsă: practic, roşiile din sere sunt apărate biologic.
La Uroi, nu se aplică insecticide, ci proprietarii au adus din Spania cutiuţe cu musculiţe care se hrănesc cu dăunătorii: „E vorba de macrolophus pentru combaterea celor care produc stricăciuni. Insectele noastre depun ouăle pe frunze. Noi toaletăm plantele, dar nu aruncăm partea verde tocmai pentru a nu scoate din sere şi frunzele unde s-au depus ouă. Acestea eclozează într-o săptămână sau zece zile. Facem curat doar o dată pe lună. Şi tot la cutie ne vin şi bondarii pe care îi folosim la polenizare”, explică horticultorul Eugen Iuga.
Doar din serele de la Uroi se trimit către retaileri tone întregi de roşii pe săptămână. Acum se culeg roşiile cherry şi soiul securitas, care dă roşii deosebit de mari. Un singur fruct ajunge până la 800 de grame. Procesul de sortare e şi el foarte strict: „Se aleg doar roşiile mari, frumoase şi se iau codiţele ca să nu se înţepe. Se aşează cu faţa în jos sau, dacă sunt din soiul acela mare, securitas, se pun într-o dungă ca să încapă şase kilograme într-o cutie cum ne cer ei. Cele care sunt mici sunt refuzate aşa că ajung la … gunoi”, explică o angajată.
La Uroi, familia Rus are 3 hectare de teren pe care visează să le cultive complet. Au început în 2009, cu o seră finanţată din fonduri europene: „Dacă nu ar fi fost finanţarea asta, nu aş fi reuşit să fac ce e acum.
Am accesat banii imediat ce s-a ivit oportunitatea şi am construit sera 2. După asta fiul meu a accesat alt proiect şi a făcut sera 3, apoi sera 4 am făcut-o din banii câştigaţi cu producţia din cele două sere. Se poate, dar greu, chiar foarte greu.
Ai nevoie de multă hotărâre şi, de multe ori, m-am gândit să renunţ. În continuare o să mă dezvolt fără să mai accesez fonduri europene.
Ce câştigăm investim – mai facem un tronson, alt solar”, spune Ioan Rus.
Fermierul speră să culeagă roşii până târziu în toamnă. Sunt trimise pe piaţă sub brandul „Corvinia”, numele sub care s-au unit producătorii hunedoreni.
Laura OANĂ