Romii vor fi învățați despre importanța vaccinării copiilor

Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara vă invită în data de 04 august 2017, ora 11:00, în Amfiteatrul Spitalului Municipal „Dr.Al.Simionescu” Hunedoara, la simpozionul organizat de către D.S.P. Hunedoara, în colaborare cu Asociația Partida Romilor „Pro-Europa” și SPLAS din cadrul Primăriei Hunedoara, cu scopul conștientizării importanței vaccinării în general și, în special, a ROR (antirujeolă, oreion și rubeolă) adresat în special mamelor care au copii cu vârste cuprinse între 9 luni și 9 ani și provin din familii defavorizate.

Vaccinarea este una dintre cele mai sigure interventii medicale disponibile în acest moment. În unele cazuri pot apărea reacții adverse ușoare, cum ar fi febra sau înroșirea și umflarea ușoară a locului unde s-a făcut vaccinul. Acestea sunt doar mici inconveniente în comparație cu riscurile și complicațiile asociate bolii.

Rujeola  (pojarul) este o boală infecțioasă cu contagiozitate crescută (cu cale de transmitere aeriană), ce duce deseori la complicații precum: encefalita, pneumonia sau otita. Diareea severa și deshidratarea secundară, orbirea sunt alte complicații și respectiv sechele ale rujeolei.

Vaccinul te protejează și elimină riscul de a face forme severe ale bolii, complicații sau deces care pot apărea odată ce ești infectat. Ministerul Sănătații, prin Institutul Național de Sănătate Publică București, ne atenționează din 22.09.2016 că pe teritoriul României au apărut focare de rujeolă, mai ales în comunități cu acoperiri vaccinale suboptimale.

Vaccinarea ROR se realizează la medicii de familie și este importantă pentru că protejează împotriva bolilor: Rujeola, Rubeola și Oreion. Un rol important în mobilizarea și informarea populației îl au SPLAS-urile de la nivelul primăriilor prin asistenții comunitari și mediatorii rromi.

Vaccinarea este un drept al fiecărui copil, importantă atât pentru sănătatea actuală cât și viitoare.

În situație epidemică se face o vaccinare suplimentara la 9–11 luni și se continuă cu schema normală de vaccinare, la 12 luni și 5 ani. Recuperarea se realizează tot la medicul de familie.

Vaccinarea este singura metodă prin care putem preveni.

De ce să lăsăm un copil să sufere?

E suficient ca un copil nevaccinat să capete boala si s-o transmită la nevaccinaţi.

Pentru succesul acestei campanii, contăm pe sprijinul  dumneavoastra activ – veniți cu noi!

 

 

DIRECTOR EXECUTIV DEL.,                                                           MEDIC ŞEF DEPARTAMENT  SSP,

Ec.Monica Cînda                                                                               Dr. Cecilia Birău

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *