Romarta, primul zimbru născut la Hunedoara
S-a născut un zimbru la Grădina Zoologică din Hunedoara: a fost botezată Romarta, dar este alintată Michey de către îngrijitori. Viţeluşa este drăgălaşă fără pereche şi mereu are chef de joacă. Este primul zimbru care se naşte aici, iar acum micuţa îşi aşteaptă publicul.
În ţarcul din partea stângă a Grădinii Zoologice, viţeluşa zburdă mulţumită sau se ascunde sfioasă după zimbroaica masivă. Îngrijitorii o iubesc de-a dreptul: „Haide Michey!”, o cheamă bărbatul şi viţeluşa îşi îndreptă urechile şi urcă hotărâtă către marginea de sus a ţarcului.
„ Îi ca mă-sa! Cu cocoaşa mare! Hai, ţanţoşă încoace, frumoaso!”, îi strigă îngrijitorul viţeluşei cu culoare de ciocolată, cu ochi negri şi boticul umed. Bebeluşa zimbru a venit pe lume chiar în prima zi de iulie.
A prins puteri de atunci, dar tot este temătoare şi se fereşte de orice străin: „Este o veste foarte bună că avem un pui de zimbru de la perechea pe care am primit-o printr-un program comun WWF cu Primăria Hunedoara. Este o fetiţă care s-a născut în urmă cu o lună şi acum o putem prezenta. Este foarte drăguţă! Este şi foarte cuminte, deocamdată suge, dar mai încearcă şi ea să ia câte-un pai, câte un fir de iarbă, un pic de concentrate. Toată ziua e împreună cu maică-sa, e foarte bine îngrijtă de zimbroaică care are destul lapte, totul merge foarte bine”, explică medicul veterinar Ciprian Hodor de la Grădina Zoologică Hunedoara.
De fapt, au numit-o Marta, dar înţelegerea cu responsabilii de proierct este ca, la numele zimbrului, să se adauge indicativul ţării, aşa că în acte de identificare este trecută sub numele de Romarta. Puiul se joacă cât e ziua de lungă.
Are deja colţul ei preferat la rădăcina unui gorun uriaş unde se întinde la umbră sau se răsfaţă cu câte o baie de … praf: „Baie de nisip este un comportament natural la ierbivore. Ele fac o baie de praf, după care se scutură şi, odată cu firele de praf, îşi îndepărtează şi eventualii paraziţii. Fac asta şi pe plăcere, nu doar când au paraziţi”, explică medicul care remarcă cât de uşor este la zimbri cu baia micuţului: „Se descurcă excelent singură, nu are nevoie de maică-sa şi nici de ajutorul tatălui”, glumeşte specialistul.
Apariţia bebeluşului de zimbru a suprins personalul grădinii zoologice. Nimeni nu se aştepta la un puiuţ atât de devreme, mai ales că tata zimbru e cam tinerel. În schimb, mama e o zimbroaică de 12 ani care o păzeşte cu mare atenţie şi nu îngăduie ca cineva să se apropie prea tare de ţarcul de lemn dublat de altfel cu fir electric.
Zona „bucătăriei” pe unde zimbri sunt hrăniţi şi li se strecoară ştiuleţii de porumb, o enervează rău pe Spekingur care se aruncă puternic cu capul şi coarnele în lemn: „Grijă că poate să-l rupă! Nu-i de glumă! Oricum a fost mai agresivă de când au adus-o! Nu-i bine să te apropii prea mult, nici pe noi nu ne lasă în preajmă.”, atenţionează îngrijitorii. Ca să o momească în partea de sus a ţarcului, un angajat sare gardul masiv de lemn şi printre firele gardului electric strecoară ştiuleţii de porumb: „Îi punem mâncare aici că ea vine chiar aproape de gard, dar atunci şi eu trebuie să ies afară! Dacă stau aicea, e rău. Taurul mă mai acceptă, dar asta, nu! Trebuie să fug, asta sare prin gard la mine!” strigă bărbatul şi sare rapid înapoi, în timp ce zimbroaica masivă se apropie rapid de mâncare cu ochii după îngrijitor.
Cât de speriat e mama, atât de dulce e fiica: „Viţeluşa e o drăgălaşă, atrage privirile şi laudele tuturor celor care o văd. Chiar dacă nu se poate nimeni apropia de ea. Este sălbatică şi de fapt, asta şi urmărim, să nu se obişnuiască cu omul”, explică veterinarul.
După ce s-au asigurat că totul decurge bine în primele săptămâni de la fătare, îngrijitorii au decis că este momentul să anunţe lumea că la zoo este o nouă vedetă care îşi aşteaptă admiratorii. Ca să se asigure că totul decurge cât mai bine, personalul grădinii l-a mutat de tânărul tată într-un ţarc separat, loc de unde Joachim îşi priveşte prima odraslă.
„Nu ne-am aşteptat să avem un pui. Ei au fost aduşi aici în 25 mai 2016 din Germania şi acum chiar avem un pui de la ei. Ea a intrat repede în călduri şi deşi el este un juvenil, un mascul tânăr, şi-a făcut treaba, chiar bine”, spune Ciprian Hodor.
Tatăl Romartei nu este singurul care trage cu ochiul prin gardurile masive. Puiuţul a stârnit şi curiozitatea vecinelor, singurele capre negre din ţară care trăiesc într-o grădină zoologică. „Sunt trei femele în ţarc pe care le deţinem de vreo doi ani. Sunt vecinele zimbrilor, aţi văzut că au culoarea asemănătoare şi probabil visează să ajungă la fel de mari ca dimensiune, ca zimbri. Sunt destul de agresive, mai ales una dintre ele. Nu vine nici un intrus la gardul ei pe care şi-l apără cu coarnele”, zice medicul veterinar şi îi mai strecoară căpriţei o mână de verdeţuri, un gest pe care nimeni nu şi-l permite cu mama zimbru. Cei de la Grădina Zoologică din Hunedoara au planuri frumoase pentru primul zimbru fătat aici. Imediat ce va creşte, Romarta va lua calea libertăţii cu ajutorul unui proiect de resălbăticire a zimbrului a World Wide Fund(WWF).
Laura OANĂ