România va primi prima tranşă, în valoare de 3 miliarde euro, din instrumentul SURE
Florin Cîţu a anunţat că prima tranşă din instrumentul SURE, în valoare de 3 miliarde euro, urmează să fie disponibilizată Românie în câteva zile. El a adăugat că „Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părţii române, un împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. euro pentru susţinerea a 9 măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19”. Ministrul de Finanţe a mai spus că banii sunt utilizaţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncã şi alte mãsuri similare menite sã protejeze angajaţii şi persoanele care desfăşoară o activitate independentă, cât şi pentru finanţarea unor măsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă.
„În câteva zile prima tranşă din instrumentul SURE – 3 miliarde euro !!!! Uniunea Europeană a acordat României în cadrul instrumentului SURE, conform cererii părţii române, un împrumut în valoare de cca. 4,1 mld. euro pentru susţinerea a 9 măsuri adoptate de Guvernul României în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19. Banii sunt folosiţi pentru a finanţa deficitul bugetar apărut în urma creşterii cheltuielilor bugetare cu şomajul tehnic, programul flexibil de muncă şi alte măsuri similare menite sã protejeze angajaţii şi/sau persoanele care desfăşoară o activitate independentă, precum şi pentru finanţarea, în subsidiar a unor mãsuri legate de sănătate, în special la locul de muncă”, a scris Florin Cîţu miercuri pe Facebook.
Acest acord de împrumut se adaugă pachetului financiar de 80 de miliarde de euro.
„Este un proiect de ordonanţă de urgenţă foarte important prin care a fost aprobat acordul de împrumut cu Uniunea Europeană în valoare de 4 miliarde de euro. Aceşti bani se adaugă la pachetul financiar negociat deja de preşedintele României, în valoare de 80 de miliarde de euro şi împreună cu Guvernul României, ei fac parte din programul SURE pentru decontarea măsurilor de sprijin pentru angajaţi şi angajatorii afectaţi de pandemia COVID-19”, a afirmat atunci Ionel Dancă.
El a explicat şi care sunt condiţiile prin care ţara noastră obţine acest împrumut.
„Sunt 4 miliarde de euro pe care România îi obţine prin acest împrumut, un împrumut realizat la condiţiile de dobândă şi de rating făcute de Comisia Europeană. Ca să explic foarte pe scurt ce înseamnă acest lucru. Înseamnă că reprezentanţa Comisiei Europene se împrumută după condiţiile de dobândă şi de rating ale zonei euro, adică ale celei mai bine cotate economii, respectiv ale Germaniei, care are cel mai bun rating triple A, ceea ce înseamnă cel mai mic nivel al dobânzii la care se face acest împrumut. Este o super facilitate de care beneficiază România în condiţiile în care ştim bine cu toţii are deficite structurale acumulate în anii anteriori şi care au crescut ca urmare a eforturilor noastre de limitarea a răspândirii infecţiilor cu coronavirus şi în aceste condiţii România practic se împrumută la condiţiile de dobândă şi de rating ale Germaniei”, a mai afirmat şeful Cancelariei premierului.
Notă: SURE – Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency
news.ro