România si-ar putea păstra primul loc în lume la randamentul dividendelor şi în 2018

Dividendele pe piaţa din România au avut anul trecut un randament mediu de 7-8%, cu mult peste media europeană de 2-3%. Pornind de la cele mai recente raportări financiare ale companiilor incluse în indicele BET, o analiză Tradeville estimează că, şi în anul 2018, dividendele îşi vor menţine dinamica pozitivă.

Companiile de stat româneşti au acordat anul trecut dividende totale de 6,84 miliarde lei, arată analiza, care pentru acest an estimează o sumă între 5,62 miliarde lei şi 6,8 miliarde lei, în funcţie de rata de distribuţie.

”România este pe primul loc la nivel mondial în ceea ce priveşte randamentele dividendelor pe care le oferă investitorilor. Dividendele reprezintă instrumente utile pentru atragerea acestora, randamentul lor mediu fiind în general semnificativ mai mare faţă de randamentele depozitelor bancare sau titlurilor de stat, chiar dacă au un risc de piaţă mai mare”, arată analiza.

Tradeville estimează că, în acest an, companiile cu capital privat vor păstra aceeaşi rată de distribuţie a profitului, iar pentru companiile unde statul român are o participaţie majoritară a urmărit două scenarii: în cazul unei rate de distribuţie de 50%, investitorii ar urma să câştige 7,67%, în timp ce o rată de distribuţie de 90% ar atrage un randament de 8,83%.

”Piaţa de capital din România este recunoscută la nivel global pentru dividendele record pe care le oferă investitorilor. În anul 2017, România a ocupat primul loc în lume, cu un randament mediu de 7-8%, în comparaţie cu o medie europeană de 2-3%. În anul 2017, randamentul dividendului la nivelul principalului indice de la BVB, indicele BET, a fost de aproximativ 7,6%”, arată analiza.

Pe lângă avantajele fiscale pe care le oferă dividendele, acestea pot reprezenta un punct de sprijin pentru investitori în perioadele volatile. De asemenea, în ultimul timp, randamentul mediu al dividendelor a fost semnificativ mai mare faţă de randamentele oferite de instrumentele financiare cu venit fix tradiţionale (depozite bancare şi titluri de stat), ce-i drept cu un risc de piaţă mai mare decât al acestora din urmă.

”Politicile de dividend implementate de statul român în companiile în care acesta deţine poziţie de acţionar, au condus la creşterea atractiviăţtii acestor companii”, spun autorii analizei.

La nivel global, valoarea dividendelor plătite în al doilea trimestru din 2018 a atins nivelul record de 497,4 miliarde dolari, în creştere cu aproximativ 13% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. De asemenea, noi valori record ale dividendelor au fost înregistrare în 12 ţări, printre care se numără Franţa, Japonia şi Statele Unite. La nivel global rata de distribuţie a dividendelor, a crescut cu 9,5% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent.

În al doilea trimestru al anului, la nivelul Europei s-a înregistrat un nivel record al dividendelor de 176,5 miliarde dolari, în creştere cu aproximativ 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Franţa, Germania, Elveţia, Olanda, Belgia, Danemarca şi Irlanda au înregistrat un nivel record al dividendelor.

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *