Ce sumă a împrumutat România de la Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare
România a semnat, miercuri, cu Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD) două acorduri de împrumut, unul în valoare de 50 de milioane de euro, pentru Proiectul privind Îmbunătăţirea rezilienţei şi a răspunsului la situaţii de urgenţă, şi al doilea, în valoare de 40 de milioane de euro, pentru Proiectul privind consolidarea infrastructurii şi a pregãtirii pentru situaţii critice de urgenţă.
Acordurile au fost semnate din partea României de Eugen Teodorovici, viceprim-ministru interimar şi ministrul Finanţelor Publice, şi din partea BIRD de Tatiana Proskuryakova, manager de ţarã pentru România şi Ungaria, Regiunea Europa şi Asia Centrală.
„Acordurile de împrumut semnate astăzi (miercuri, 10 iulie, n.r.) vor contribui la creşterea vitezei de răspuns a facilităţilor critice ale Poliţiei şi Jandarmeriei Române şi vor consolida capacitatea instituţională pentru reducerea riscurilor de dezastre. Astfel, prin reabilitarea şi modernizarea unui număr de 64 de clădiri ale Poliţiei şi Jandarmeriei se va asigura posibilitatea unui răspuns mai rapid al acestor instituţii în cazul producerii dezastrelor naturale şi va fi redus impactul asupra populaţiei afectate. Grupul Băncii Mondiale reprezintă un partener strategic pentru România, iar în ceea ce priveşte strategia de finanţare a bãncii, ca stat membru UE, încurajãm diversificarea instrumentelor de finanţare cu accent pe adaptarea acestora la specificul fiecãrui stat membru şi asigurarea complementaritãţii cu alte surse de finanţare disponibile“, a precizat Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, într-un comunicat.
Fiecare împrumut este acordat pe o perioadă de până la 10 ani, rambursarea efectuându-se într-o singură tranşă, la data de 1 februarie 2029, sumele împrumuturilor fiind disponibile până la data de 31 decembrie 2025.
Punerea în aplicare a acţiunilor prevăzute se va asigura de către Ministerul Afacerilor Interne, prin Unităţile de implementare a proiectelor înfiinţate în acest scop în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei şi Inspectoratului General al Jandarmeriei.
În decursul ultimului deceniu, Grupul Băncii Mondiale a devenit lider mondial în gestionarea riscului de dezastre, sprijinind ţările membre în evaluarea expunerii la dezastre şi gestionarea acestora. Cele două împrumuturi semnate miercuri fac parte dintr-o serie dedicată consolidării rezilienţei la impactul dezastrelor naturale şi al schimbărilor climatice în România, primul împrumut din această serie fiind contractat în 2018 pentru îmbunătăţirea managementului riscurilor de dezastre, implementat de către Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, iar cel de-al doilea este destinat politicilor de dezvoltare privind managementul riscurilor de dezastre, cu opţiune de amânare a tragerii pânã la apariţia unei catastrofe (CAT-DDO).
news.ro