Risc mare de avalanşă, de gradul 4 din 5, în munţii Făgăraş, Bucegi, Parâng-Şureanu, Călimani-Bistriţei-Ceahlău şi Rodnei

Conform buletinului nivo-meteorologic emis de Administraţia Naţională de Meteorologie, la altitudini de peste 1.800 de metri este risc mare de avalanşă în Făgăraş, Bucegi, Parâng-Şureanu, Călimani-Bistriţei-Ceahlău şi Munţii Rodnei.

În zonele înalte, stratul vechi de zăpadă a îngheţat şi s-a mai stabilizat, însă peste acesta s-a depus un strat nou de zăpadă, izolat consistent, care va mai creşte în următorul interval, depăşind pe alocuri 30-40 de centimetri. Pe pantele suficient de înclinate, se pot produce spontan avalanşe de dimensiuni medii şi mici, prin alunecarea stratului recent depus peste cel vechi şi îngheţat, riscul declanşării acestora fiind amplificat la supraîncărcări, explică meteorologii.

La altitudini mai mici de 1.800 de metri riscul de avalanşă este cotat cu gradul 3 din 5.

Salvatorii montani amintesc că în sezonul rece traseele turistice rămân închise.

„Stratul nou de zăpadă depăşeşte 50 cm, aşezat peste stratul vechi, îngheţat. Vântul a creat cornişe şi a produs acumulări însemnate de zăpadă pe văi. Nu vă aventuraţi pe văile de abrupt şi pe traseele turistice închise în sezonul rece. Nu ieşiţi de pe pârtiile de schi deschise, omologate şi amenajate din Sinaia”, le transmit, joi, într-un mesaj pe Facebook, salvamontiştii prahoveni turiştilor aflaţi pe Valea Prahovei.

 

 

news.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *