Cartierele sărace în prima linie ca risc epidemiologic

Un voluntar care se ocupă de vârstnici, dar și de copiii care provin din familii cu probleme sociale trage un semnal de alarmă. Alexandru Kelemen, președintele Caritas Petroșani, susține că în cartierele marginalizate riscul epidemiologic de contaminare cu coronavirus și nu numai este uriaș.

Cartierele marginalizate sunt în prima linie a riscului epidemic și economic dar și locul unde măsurile sistemului de protecție socială își vor testa limitele. Aici găsim sărăcie extremă, lipsa educației, delincvență, abuz, izolare geografică, acces deficitar la resurse comunitare respectiv indiferență instituțională. Locuitorii acestor cartiere au fost și continuă să fie marginalizați de autorități și comunitate în general într-un troc ce îmbină elemente de comfort, așteptări limitate și manipulare.  Puține au fost măsurile reale destinate integrării acestor comunități”, spune Alexandru Kelemen, corodonator de programe Caritas Alba Iulia, filiala Petroșani.

În Valea Jiului și nu numai sunt cartiere în care sărăcia a atins cote maxime. Chiar săptămânile trecute, mai mulți cetățeni au recurs la gesturi extreme de protest pentru a atrage atenția asupra lipsurilor cu care se confruntă. Sunt oamenii vulnerabili în fața bolii și a întregului sistem social.

Politica de locuire pentru familiile aflate în nevoie a creat zone marginalizate, blocuri de locuințe și cartiere întregi de familii cu copii care nu dispun de mijloace de subzistență, repere comportamentale pozitive sau orizonturi de dezvoltare sănătoasă. În aceste  zone, normele comunitare sunt create endemic deoarece autoritatea a stat deoparte iar azi, influența ordonanțelor de urgență și intervenția autorităților este de termen scurt. Aici multe familii nu au acces la utilități (apă sau curent), majoritatea copiilor nu fac teleșcoală deoarece nu dispun de infrastructura necesară sau controlul și supervizarea parentală. Foarte multe dintre familii trăiesc la limita subzistenței, veniturile alternative au fost întrerupte și resursele sunt pe final”, mai subliniază voluntarul.

Izolarea socială despre care se vorbește de mai bine de o lună de zile accentuează problemele acestor familii și așa greu încercate.

Insuficiența serviciilor sociale la nivel de comunitate  a creat categorii de persoane vulnerabile care sunt pur si simplu captive în stări de violență domestică, fără un acoperiș deasupra capului, izolate cu o persoană cu dizabilitate, cu o dependență, etc. Pentru ele, în aceste momente de limitare a contactelor sociale va cauza o accentuare rapidă a degradării sănătății mentale sau în anumite cazuri, o agravare a formei de abuz”, mai spune Alexandru Kelemen.

În aceste vremuri de criză, peste tot în Uniunea Europeană, țări, regiuni și orașe le dau o mână de ajutor vecinilor lor și celor care au nevoi și mai stringente. 

Colaborator

FOTO: Valea Jiului Implicată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *