Revoltă la Petroșani: IȘJ vrea să desființeze două clase de la cele mai bune licee
Două clase de liceu ar urma să fie desființate de la unitățile de învățământ din Petroșani. Colegiul Național Mihai Eminescu și Colegiul Național de Informatică Carmen Sylva din localitate ar urma să rămână, fiecare, fără câte o clasă de liceu. Măsura i-a nemulțumit profund pe dascăli, părinți, dar și reprezentanții administrației locale, care susțin că prin această tăiere, elevii cu rezultate bune ar urma să rămână pe dinafară, fiind obligați să se înscrie la licee unde rezultatele sunt mai slabe.
Părinții elevilor de clasa a VIII-a, cei care în toamnă urmează să se înscrie la liceu și care sunt cei mai afectați de această măsură, au strâns deja semnături care vor fi înaintate oficialilor din Ministerul Educației.
“Există o recomandare de la Ministerul Educației ca învățământul teoretic să ocupe 40% din totalul cifrei de școlarizare și 60% să fie clase industriale sau școli profesionale. Județul Hunedoara este în situația în care trebuie să taie 4 clase de liceu, dintre care Inspectoratul vrea să taie două clase de la Petroșani, de la cel mai bun colegiu din județ, de la Colegiul Național Mihai Eminescu și Colegiul Național Carmen Sylva. Eu nu sunt de acord cu această chestiune pentru că nu sunt argumente, nici ca număr de copii, nici ca performanță. În orice direcție ne-am duce, nu se justifică tăierea a două clase de liceu de la Petroșani. Există un demers al părinților copiilor din clasa a VIII-a, sunt peste 160 de semnături strânse pe care o să înaintăm doamnei ministru”, a declarat Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Petroșani.
Potrivit conducerii Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani odată aprobată noua structură de școlarizare, la liceu ar urma să se renunțe la o clasă de matematică-informatică, aceasta fiind de altfel cea mai căutată de elevii din întreaga Vale a Jiului.
“Atât noi, consiliul profesoral cât și Consiliul de Administrație al Colegiului Național Mihai Eminescu am făcut un memoriu către Ministerul Educației Naționale prin care motivam de ce cerem a patra clasă. Raportul de la Centrul Județean de Resurse Educaționale prevede primele opțiuni ale elevilor. Începând de anul trecut, planul de școlarizare este făcut pe UAT-uri, ceea ce este absurd. În acest an școlar ni s-au atribuit pe filieră teoretică 3 clase, iar la Carmen Sylva 3 clase. Sunt 151 de copii care, conform primei opțiuni, vor să vină la Colegiul Național Mihai Eminescu și 110 care vor să vină la Colegiul Național Carmen Sylva Petroșani. Asta înseamnă cel puțin 260 de copii din Valea Jiului care vor să vină către aceste licee, însă din Petroșani și-au exprimat prima opțiune de a veni pe cele șase clase 140 de copii. Atunci, dacă elevii care vin din celelalte localități depășesc mediile de admitere ale copiilor din Petroșani, este clar că elevii din Petroșani vor ajunge la Petrila, Lupeni, Uricani sau Vulcan. Mulți copii din Petroșani vor fi distribuiți după admiterea din vară către municipiile și orașele din afara Petroșaniului. Dacă rămâne așa, vom renunța la o clasă de matematică-informatică”, a declarat Alexandru Lăutaru, directorul Colegiului Național Mihai Eminescu din Petroșani.
Măsura este una care îi dezavantajează pe elevii din municipiul Petroșani. Parte dintre aceștia ar urma să fie distribuți la alte unități de învățământ din Valea Jiului. Pentru a trage un semnal de alarmă, autoritățile locale propun organizarea unei mișcări de protest.
“Pe elevii din Petroșani îi obligăm, prin această reformă, să meargă să facă școală la Petrila sau Lupeni și cei care oricum ar fi venit la Petroșani, vor veni tot aici. Primul liceu după rezultate, este Colegiul Național Mihai Eminescu din Petroșani. Eu cu asta nu pot să fiu de acord. Dacă nu se mai taie nicio clasă de niciunde, decât de la Petroșani, eu înțeleg că e o chestiune politică și e o bătaie de joc la adresa acestor copii. Cred că ar trebui sensibilizați cei de la Inspectoratul Județean, pentru că la ei este decizia. Am sugerat, în primul rând profesorilor, să facă o grevă japoneză și să protesteze în acest fel. Nu se poate așa: tai clase de la cel mai bun liceu”, a mai subliniat Tiberiu Iacob Ridzi.
Potrivit cadrelor didactice, alocarea numărului de clase fiecărei unități de învățământ se face la nivelul Inspectoratului Școlar al județului Hunedoara. Reprezentanții IȘJ au subliniat că vor oferi, în cel mai scurt timp, un punct de vedere.
Colaborator