Revelion în munţi, turiştii petrec cu tradiţii, mese încărcate şi voie bună

Sunt mii de turişti care au lăsat oraşele pentru a-şi petrece Revelionul în locurile frumoase din judeţ. Mulţi au preferat pensiunile unde gazdele se pot ocupa mai îndeaproape de ei. Pârtiile sunt pline în ultimile zile şi doar cei norocoşi mai găsesc un loc bun de cazare. Departe de zarva oraşelor, turiştii se strâng în jurul meselor cu bunătăţi şi închină în cinstea unui an mai bun.

Sute de orăşeni au preferat pensiunile de pe Valea Costeştiului, chefurilor din oraşe. Sunt veniţi de câteva zile să se bucure de aerul curat al Munţilor Orăştiei, fac drumeţii, urcă la cetăţile dacice, se bucură de bucatele preparate în gospodării după reţetele locului şi urmăresc încântaţi tradiţiile păstrate aici de mii de ani. La Pensiunea Cotiso, jocul căluşerilor din Ludeşti i-a ridicat pe oameni de la mese, să aplaude şi să vadă mai bine porturile şi costumele. Urmând tradiţia, dansatorii au luat la joc fetele, le-au învăţat paşii şi le-au învârtit bine să nu uite prea curând de momentele petrecute la sfârşitul lui 2018. Şi nu doar tradiţiile recomandă valea regilor daci, ci şi bucatele preparate cu produsele ţărăneşti aduse din gospodăriile din sat. Totul e făcut în casă, garantează gazda. Mariana Stanciu a preparat peste 300 de sarmale doar pentru masa de Revelion, care fierb domol în oale pe foc de lemne. Aici nu doar gazdele sunt primitoare, dar şi turiştii sunt plini de voie bună. Au format un grup vesel şi se vede că le pică bine să petreacă împreună aceste zile. Un sibian vine aici de mai bine de 10 ani şi aduce cu el chitara. Câteva acorduri şi toată lumea porneşte să colinde, apoi se trece la cântece de petrecere.

Bucătăresele gătesc mai cu spor, colacii de casă dolofani şi bine umpluţi sunt scoşi din cuptor şi degrabă îşi întind miresmele îmbietoare. Aroma lor cheamă turiştii în curtea pensiunii unde gazda a pregătit o masă cum rar vezi. Zeci de bunătăţi sunt aduse pentru ultimul prânz al anului. Nici nu ştii ce să mai alegi: afumături de tot felul –

„Cârnaţi de mistreţ, pastramă de oaie, cârnaţi din porcul casei, toate făcute de noi”-, lapte covăsât, caş frământat, ceapă, usturoi, zacuscă, brânză, piftie, supă de tăieţei pe găină de casă”. La capătul mesei, o mămăligă aburindă vine tăiată cu sfoara şi împărţită în felii pentru bulz. Se încing grătarele şi afumătorile pentru carnea care stă de câteva zile în baiţ.

Gazdele sunt pregătite pentru un dezmăţ culinar pe cinste. Voia bună e încurajată de ţuica fiartă. Se toarnă şi se răstoarnă pe gâtlejuri. „Băutura cea mai bună-i apa de izvor, când adaugi o picătură într-un vinişor”, spune un bărbat. Cu inimile încălzile, turiştii petrec ore în şir afară. Se degustă feluri, se schimbă reţete şi se savurează zeci de rânduri de mâncare. Bulzul şi pastrama îi încântă pe toţi, chiar şi pe străinii care se descoperă cu surprindere bucătăria tradiţională românească. O tânără din Franţa este încântată: „E prima oară când vin aici şi totul e frumos. Mâncarea este surprinzătoare, foarte, foarte bună!” Alţi tineri orăşeni îşi încălzesc degetele cu bulzul proaspăt luat de pe foc şi le citeşti încântarea pe feţe. Grupul venit din zona Sibiului e sufletul petrecerii şi oamenii recunosc că au venit prima dată în urmă cu zece ani şi, de atunci, au tot revenit. Nici nu concep să petreacă Noul An în altă parte decât la Cotiso unde „Doamna Mariana face cele mai bune mâncăruri şi ardeleneşti şi moldoveneşti.”

Copiii se joacă de-a valma prin curte, băieţii se avântă pe ATV-uri şi recunosc că e un loc minunat unde să stai: „Imi plac cetăţile, îmi place mult curtea largă şi mâncarea e bună”. O copilă simpatică mai are o dorinţă pe 2019: „Să ningă şi în Bucureşti!” Chiar dacă turiştii găsesc zăpada doar pe crestele Munţilor Şureanu, gazdele tot au găsit metode să îi distreze pe oameni: „Dacă era zapadă, scoteam săniile, aşa mergem cu căruţa, primim colindători, pregătim surprize, nici nu mai trebuie să vă spun cât de încântaţi sunt”, spune Cristina Maftei, fata gazdei. Cu toţii se bucură de venirea lui Puiu, un căluţ care trage căruţa plină cu micuţi şi de unde adulţii dau tonul la cântec şi strigă de răsună valea: „La mulţi ani! Bine ai venit 2019!”

Staţiunile montane sunt pline şi ele de iubitori ai sporturilor de iarnă. Cine a pariat pe zona asta nu a greşit, pentru că zăpada a tras chip de basm peste locurile din Valea Jiului. Oamenii descoperă aici zone minunate, cu gazde primitoare şi cazări care te fac să îţi doreşti să revii. Sunt încântaţi de ţinutul momârlanilor cu portul, tradiţiile şi bucatele oamenilor de la munte. În apropiere de Vulcan, doi tineri au deschis „Paradisul verde”, o pensiune unde oaspeţii se felicită deja pentru alegerea lor.

Diana Ioniță

Ţinutul momârlanilor are propriile tradiţii păstrate printre veacuri, o muzică şi jocuri aparte. Localnicii sunt mândri de moştenirea lor şi gata să o arate vizitatorilor. Chiar dacă în camere e cald şi bine, turiştii stau ore în şir afară şi nu e de mirare. Gazdele i-au poftit pe cei din Ansamblul „Floare de Colţ” ai Casei de Cultură din Uricani să joace şi să petreacă, iar primele momente au loc chiar în jurului focului din curte deasupra căruia se pregăteşte un ceaun haiducesc. „Am pus prima dată carnea de vită, după un ceas pe cea de porc, apoi cârnaţi, cartofi, suc de roşii şi alte câteva ingrediente secrete”, povesteşte Daiana Ioniţă. Gazda pofteşte alături tinerii în costume populare. Dragoş Stoi cântă la fluier şi sora sa, Cristina, cântă fain o jiană: „Şi cânta din fluier tare/ să se-audă până-n vale”. Sub privirile turiştilor şi la îndemnul gazdelor, tinerii încep a juca: „Noi aici la momârlani ne primi oaspeţii cu braţele deschise şi acolo mai punem şi o ţuică fiartă, un vin încălzit, mâncăruri bune făcute ca acasă. Avem tradiţii unice în ţară şi oamenii le descoperă cu surprindere”, spune Andrei Buşcă, coregraful Ansamblului „Floare de Colţ” Uricani.

Turiştii sunt încântaţi de locul pe care l-au descoperit. Copiii au unde se juca şi ei au unde petrece. O familie venită din Timişoara cu trei fetiţe care nu mai prididesc să se joace în zăpadă, ştiu deja că vor reveni. E aer curat, atmosferă relaxată şi intimă, posibilităţi de vizitare şi distracţie bune, adică tot ce şi-au dorit.  Adrian Kobsin lucrează de ani de zile în Anglia, dar, de sărbători, spune că e musai să se întoarcă acasă. Îşi astâmpără acum dorul strâns timp de un an de zile printre străini: „Ţi-e dor de tot şi de toate: de gustul mâncării, de oameni, de prieteni, de locurile de aici care sunt minunate. Am adus odată câţiva englezi cu mine şi nu le venea să credea că avem locuri atât de frumoase. Nu ştim să le preţuim, să le valorificăm şi nici să le promovăm”, crede tânărul inginer, care e şi un împătimit alpinist.

„Paradisul verde” are o pivniţă săpată în piatra muntelui pe care proprietarii au transformat-o în cramă. Vinul roşu de casă scos din damigene mari este îndulcit, condimentat cu scorţişoară şi fiert: „Punem pentru fiecare cană câte o lingură de zahăr şi un vârf de scorţişoară, apoi lăsăm la fiert până face spumă”, spune Marius Ioniţă. Familia aşteaptă un bebeluş aşa că soţii Ioniţă au planuri deja întinse pentru 2019. Voia bună, relaxarea şi bucatele bune servite turiştilor sunt un început bun pentru un an de la care toţi românii au aşteptări mari.

 

Laura OANĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *