RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 09 MAI 2022

De ce a cântat naționala României de hochei imnul Ținutului Secuiesc?

Potrivit Wikipedia, Imnul secuiesc este un poem scris în anul 1921 de György Csanády, pus apoi pe o melodie creată de Kálmán Mihalik. Refrenul poemului este „Doamne, nu lăsa să piară Ardealul”. El a fost creat ca și cântec de bejenie pentru maghiarii din Transilvania care, după Tratatul de la Trianon, au părăsit Ardealul. Imnul Ținutului Secuiesc este, în esență, un apel patriotic revizionist, cu trimitere la Transilvania pierdută ca parte a Ungariei Mari. De aici toată agitația provocată de intonarea acestui imn de către echipa de hochei a României la campionatul mondial de la Ljubljana. Reprezentanții echipei României care se antrenează la Miercurea Ciuc  au ”solidarizat” cu echipa Ungariei și au cântat Imnul Ținutului secuiesc către public. Gestul nu e întâmplător și se înscrie într-un curent revizionist care are ca sursă Regimul Viktor Orban de la Budapesta. De mai bine de 10 ani, țara vecină duce o politică complexă de insinuare în Transilvania. Investiții în cultura din Ardeal dedicată cauzei, în sport și afaceri, dubla cetățenie pentru cetățenii români de naționalitate maghiară, vizite în secuime ale șefilor de la Budapesta, harta Ungariei Mari postată ca din întâmplare de Viktor Orban pe Facebook, toate sunt semnale clare, ușor de descifrat, privitor la intențiile Budapestei. Ce este într-adevăr curios stă în faptul că indiferent ce manevre de învăluire a făcut Viktor Orban în Ardeal,  autoritățile române nu au avut decât reacții palide, sau pur și simplu nu au reacționat deloc. Ca și cum, Bucureștiul nu ar observa lobby-ul intens al Budapestei care încet-încet acreditează ideea,  dă elan și speranță maghiarilor că lupta lor pentru Ardeal are în sfârșit șansă de izbândă. Acest elan, această speranță îndelung cultivată de Budapesta fără opreliști, i-a animat și pe hocheiștii maghiari din echipa națională a României să cânte Imnul Ținutului Secuiesc la Ljubljana, unde au fost aplaudați din tribune de domnul Tanczos Barna, ministrul Mediului din România. Da, dacă nu știați, Guvernul lui Viktor Orban de la Budapesta are în România o reprezentare până la nivel de Guvern via UDMR. Că lumea ajunge să se întrebe dacă această permisivitate extremă a României față de agresiunea de catifea (deocamdată!) a Budapestei este semnul ospitalității noastre tradiționale, sau doar o stupiditate națională care trebuie urgent conștientizată și tratată.

 

MARȚI, 10 MAI 2022

Aproape jumătate din mamele sub 15 ani din Europa sunt românce

O statistică dată publicității marți surprinde prin datele prezentate. Deși se știa de fenomenul mamelor-copii din țara noastră, nimeni nu își imagina că acesta este atât de răspândit. Aflăm astfel că 44,44% dintre fetele din statele Uniunii Europene care au născut înainte de a împlini 15 ani sunt din România, deși țara noastră a dat doar 5 la sută din totalul nașterilor din UE în 2020. Pe primele locuri se situează județele Mureș (63 de mame cu vârsta sub 15 ani), Bihor și Dolj (câte 52) și Brașov (40).

 

 

 

 

 

MIERCURI, 11 MAI 2022

Măsuri împotriva speculei. Vin vremuri grele?

A trecut oarecum neobservată inițiativa în urgență a Guvernului care a avut miercuri pe agendă o primă lectură pe o ordonanță care să limiteze efectele speculei. Potrivit noului act normativ, creșterea nejustificată a prețurilor față de consumatori ori concurența neloială față de alte firme în caz de mobilizare militară, de război, de asediu, de urgență, alertă ori alte situații de criză vor fi pedepsite cu amenzi între 0,1%-1% din cifra de afaceri, dar nu mai puțin de 10.000 de lei. Amenzile vor fi aplicate de Protecția Consumatorilor când sunt afectați consumatorii și de Consiliul Concurenței când sunt afectate firmele. Ordonanța va permite intervenția rapidă a statului în cazul prețurilor crescute nejustificat, în condițiile în care investigațiile similare în baza Legii Concurenței care operează acum durează în medie 2 ani. Potrivit proiectului de OUG, Guvernul va stabili, prin Hotărâre, pentru o perioadă determinată, produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile considerate în situație de risc speculativ ce pot afecta buna funcționarea a economiei sau bunăstarea consumatorului. Pentru produsele sau categoriile de produse și/sau serviciile identificate în Hotărârea de guvern vor fi interzise: a) practicarea unor prețuri nejustificat de mari; b) limitarea producției sau a vânzărilor; c) acumularea de mărfuri în scopul creării unui deficit pe piața internă și revânzării lor ulterioare la un preț crescut în mod artificial.

 

JOI, 12 MAI 2022

Bancuri seci. Hocus-pocus cu un leu la Târgoviște

Mai multe apeluri la 112 au anunțat, joi, prezența unui leu în diferite zone de la marginea municipiului Târgoviște, deși reprezentanții Grădinii Zoologice au precizat că niciunul dintre animale nu lipsește. Dar, dacă cineva își asumă că un leu umblă totuși liber prin oraș autoritățile sunt obligate să ia măsuri. Peste 60 de persoane de la ISU, jandarmerie,  poliție, poliție locală,  veterinari înarmați cu tranchilizante, câini de urmă și drone au început așadar un safari pe străzile Târgoviștei în căutarea felinei. Cetățenii i-au încurajat să continue. O femeie l-ar fi văzut mâncând iarbă. Un cetățean a spus că e galben. Deci un leu ca toți leii, care e galben și adulmecă iarba. Sistemul RO-ALERT i-a avertizat pe cetățeni de pericol și le-a cerut să stea în case ca să nu dea nas în nas cu fiara. Peste 6 ore a umblat alaiul autorităților pe străzile de la periferia orașului să dea de animal. Nimic! Leul parcă intrase în pământ. Și așa a rămas până la ora 17.20 când s-a anunțat că operațiunea ”prinde leul” a fost oprită. S-a dat însă startul teoriilor conspirative. Cineva a spus că există în oraș un cetățean care deține pe proprietatea lui, ilegal, un leu și prin metode numai de el știute, omul și-a recuperat animalul după ce acesta evadase. Nimeni nu a putut dovedi însă nimic. Cine știe însă dacă nu cumva ar fi acum momentul potrivit ca autoritățile din oraș să exploateze turistic evenimentul. De ce nu ar putea fi ”Leul din Târgoviște” un punct de atracție pentru cei care vor să-l pozeze ca pe un trofeu inedit dacă-l întâlnesc. Dacă cu monstrul din Loch Ness, pe care nu l-a văzut nimeni niciodată, s-a putut, de ce nu s-ar putea și cu leul de la Târgoviște?

 

VINERI, 13 MAI 2022

Oprescu și Piedone. Justiție ”de nișă”

Din ce în ce mai mult, percepția generală este că statul român a pierdut lupta cu mita, folosul necuvenit, traficul de influență, abuzul în serviciu, într-un cuvânt cu Măria sa corupția. Fără o opoziție politică reală la monopolul PSD&PNL, cu DNA-ul timorat, cu decizii judecătorești date infractorilor în spiritul amnistiei și grațierii, cu o Curte Constituțională care ține de prea mult timp cu ”penalul VIP” generic, românii de bună credință ajung să creadă că numai cine nu vrea nu e corupt sau nu poate corupe în țara asta. Și pentru că senzația asta devine din ce în ce mai acută și frustrează majoritatea tăcută, sistemul are prudența ca acolo unde e vorba de ”vedete”  expirate, devenite nefolositoare, să dea satisfacție norodului. Vineri, fostul primar general al Capitalei, domnul doctor Sorin Oprescu a fost condamnat definitiv la un deceniu și ceva de pușcărie. După 6 ani de procese! Domnul Oprescu a fost condamnat pentru că a primit, în septembrie 2015, la locuința sa din Ciolpani, suma de 25.000 de euro de la un subaltern al său de la Administrația Cimitirelor, bani care au provenit din corupție. Și poate pentru că dl Oprescu are o oarecare prestanță intelectuală ca medic, Justiția sistemului i-a permis fostei sale unelte casate să dispară în peisaj înainte de a-și începe tratamentul la celulă. Lucru care nu s-a mai întâmplat în cazul domnului Piedone. Și acesta a încercat să decoleze înainte de condamnarea sa în dosarul ”Colectiv”, dar a fost extras de sistem chiar de la bordul avionului cu câteva minute înainte să dispară.  Deci atunci când se vrea, eficiența capturării corupților în România este feroce. Enervat că pentru el nu s-a putut, așa cum a fost posibil pentru Oprescu și Udrea,  dl Piedone a promis delațiuni complete despre putregaiul din sistem. O săptămână deci care la prima vedere pare dedicată victoriilor împotriva corupției. Numai că justiția făcută în cazurile Oprescu și Piedone, deși lăudabilă, are un caracter limitat, de nișă. Judecătorii au punctat în zona ”sleită” a corupției, zona ”fostuleștilor”, rămași fără conexiuni și șansă de recuperare. Pentru că între timp, sistemul a eclozat o nouă generație de unelte utile, parte la vedere, parte în spatele scenei, pioni care au înlocuit în rețea generația scoasă la reformă Băsescu, Tăriceanu, Oprescu, Udrea, Năstase, Voiculescu, Dragnea și așa mai departe. În plus, există motive serioase să credem că noul val al corupției românești va ajunge la forța necesară să înghită statul român cu totul.   Contextul politic intern de monopol și dezordinea de pe arena internațională fac acum din cultivarea corupției o sarcină mai mult decât ușoară. O tumoare grefată pe statul român care va putea crește într-un an de mandat cât altădată în patru.

 

SÂMBĂTĂ, 14 MAI 2022

Rusia recrutează ”carne de tun” pe superjob.ru

Cel mai popular site de joburi rus oferă aproape 20.000 de ”locuri de muncă” pe frontul din Ucraina. Strecurate între posturi de casieră la supermarket și inginer de sistem, bărbații ruși între 18 și 40 de ani pot ”alege stabilitatea, ample oportunități de autoîmplinire, un nivel de viață decent și un statut social ridicat” dacă optează pentru ”meserii” cum ar fi pușcași, artileriști, tunari antiaerieni și chiar spioni. Salariul oferit este undeva la 500 de euro. Dat fiind specificul muncii, oferta de job nu spune dacă contractul care se încheie e temporar sau pe perioadă nedeterminată. Cum le-o fi norocul ”salariaților”! Este interesant de observat numărul de posturi oferite! Până acum, din statisticile care s-au putut face, Rusia a pierdut în urma agresiunii ei din Ucraina circa 20.000 de soldați. Pare totuși, o slujbă temporară, de doar câteva luni, și asta numai dacă vorbim de soldați contractuali extrem de norocoși!

 

DUMINICĂ,  15 MAI 2022

Fotografia săptămânii

Ușa din stâncă de pe Marte. Imaginea capturată de roverul Curiosity săptămâna trecută arată clar un gol dreptunghiular în suprafața stâncii și a dat naștere, inevitabil, la teorii ale conspirației care o indică drept dovadă a existenței vieții extraterestre pe planeta roșie.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *