RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 02 MAI 2022
Simona Halep, în topul mondial al câștigurilor din tenis
Evoluțiile Simonei Halep de la începutul acestei săptămâni au produs o schimbare și în topul jucătorilor de tenis din toate timpurile făcut în funcție de câștigurile lor. Grație parcursului de la Madrid, Halep și-a asigurat un premiu în valoare de 169.650 de euro și a depăşit-o în această ierarhie pe rusoaica Maria Sharapova (38.778.000 de dolari). Românca are acum aproape 38.811.000 de dolari câștigați în carieră şi numai surorile Williams (94.518.971 de dolari) şi Venus (42.280.540 de dolari) au mai mult decât ea. Câștiguri binemeritate pentru tenismena română cea mai titrată din toate timpurile.
MARȚI, 03 MAI 2022
”MeTOO” la București. Mărturisire șocantă la Gala Gopo
Subiectul delicat al trocului sex contra roluri și faimă a răbufnit acolo unde lumea s-ar fi așteptat mai puțin, la Gala Premiilor Gopo. Acolo, actrița Viorica Vodă, protagonistă în filmul Filantropica realizat acum două decenii în regia lui Nae Caranfil, a expus pe scenă consecințele interpretării unui rol care a creat o imagine falsă despre ea. Juca rolul unei tinere ușuratice care devine iubita profesorului Octavian, interpretat în film de Mircea Diaconu. „Nu eram pregătită pentru tot ce a însemnat expunere și consecințele expunerii. Am făcut psihoterapie ani de zile pentru hărțuirea sexuală din sistem, nu din afara lui. Sunt foarte mulți directori de teatru, regizori, care se pare că m-au confundat cu personajul”, s-a confesat actrița. Dacă cineva își mai imagina că cererea de favoruri sexuale de la artiste pentru a fi promovate ar fi o chestie specifică Hollywoodului, de marți se dovedește că reflexul e valabil și în România. Cu toate acestea, la noi să discuți despre „propunerea indecentă” este considerat aproape o nesimțire. Reacțiile la declarația Vioricăi Vodă s-au produs pe șoptite aproape: o colegă din distribuție a dorit să dreagă busuiocul cu un discurs pozitiv, alții au ignorant-o considerând-o un incident oarecare. Excepție a făcut actrița Katia Pascariu, premiată pentru rolul din filmul „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, care a menționat tăcerea din jurul confesiunii și a adăugat referitor la abuzuri: „foarte multe dintre noi le vedem în fiecare zi”. Din păcate, reacțiile colegilor actori bărbați au fost lamentabile. Mircea Diaconu a încercat să minimalizeze cazul, considerând că Viorica Vodă s-a lăsat inspirată de moda ”MeToo” din America când a făcut declarația. Pentru artistul Diaconu, hărțuirea sexuală e mai mult un ”amantlâc”, un fel de fenomen normal intrinsec lumii filmului și teatrului. Abordarea scandaloasă a confesiunii Vioricăi Vodă nu face decât să confirme statisticile care se referă la violențele de gen în România. Eurobarometrul special pe această temă arată o mentalitate care efectiv pune în pericol integritatea fizică și psihică a femeilor în România. Cu un procent de 55% respondenți care cred că violul poate fi justificat de îmbrăcămintea „sexy”, de starea de ebrietate a persoanei sau de acordul de a merge acasă cu un bărbat, românii se situează pe primul loc în UE în ce privește justificarea violului. Media europeană este de 27%. Hărțuirea sexuală a colegelor nu ar trebui să fie ilegală, spun 29% din cei chestionați, iar 3% nu consider greșite sau ilegale transmiterea de mesaje nesolicitate cu conținut sexual explicit.
MIERCURI, 04 MAI 2022
Genocid printre foști șefi de la Gazprom
Miercuri a fost anunțat un nou caz de moarte suspectă. Andrei Krukowski, șeful stațiunii Krasnaya Polyana, aparținând Gazprom, a căzut de pe o stâncă, iar medicii nu au reușit să-l salveze. Krukowski este cel mai recent deces dintr-un șir de morți dubioase ale unor oameni care la un moment dat au ocupat funcții la vârful Gazprom. Cu Andrei Krukowski, lista oamenilor de afaceri proeminenți care și-ar fi pus capăt zilelor de la începutul acestui an a ajuns la șase. Mai mult chiar, trei dintre foștii șefi de la Gazprom și-au ucis și familia înainte de a-și pune capăt zilelor, unul dintre ei folosind pentru asta un cuțit și un topor. E suficient să se ia în analiză fie și numai folosirea acestui tip de arme de către un tată de familie trecut de 50 de ani ca să-și măcelărească soția și fiica și ar fi suficient ca să se ajungă la concluzia că la mijloc nu e lucru curat. Nu s-a întâmplat până acum! Cu o dexteritate specifică unor criminali profesioniști, toată această serie neagră de decese a fost pusă în scenă să pară cazuri clasice de sinucidere. Este însă greu de crezut că toți acești oameni sunt victima unei pandemii psihice necunoscute care-i îndeamnă să-și ia viața unul după altul. Ce au avut în comun toți acești oameni de afaceri ruși? Pozițiile înalte pe care le-au deținut le-a permis să intre în posesia unor informații sensibile privitor la conturi bancare, sume, beneficiari, strategii oculte derulate de oligarhia rusă pe spatele Gazprom. Ei erau acum ”fostulești”, unii trăiau în lux în occident, și chiar dacă ar fi semnat un acord de confidențialitate la retragerea din funcții, Regimul Putin știe foarte bine că un secret este cel mai bine păstrat dacă cel care-l deține e mort. Pornind războiul în Ucraina, a devenit critic riscul ca unul din acești foști colaboratori să deconspire secrete de serviciu. De exemplu, conturile în care șeful de la Kremlin își ține miliardele de dolari, sau viramente făcute de Gazprom care ar fi putut incrimina Regimul Putin de fapte penale. Până acum, poliția nu a putut schimba încadrarea de sinucidere în crimă în nici unul din dosarele în care victime au fost șefi de la Gazprom. Ceea ce dovedește, fără să se vrea asta, că atunci când un imperiu al răului face ”curățenie” printre martori ai fărădelegii moartea e detergentul preferat.
JOI, 05 MAI 2022
Cu un click de mouse puteți dona bani pentru Ucraina
Joi, președintele Ucrainei a anunțat lansarea unei platforme online unde orice persoană din lume poate dona, ca să ajute Ucraina în războiul declanșat de Rusia în urmă cu aproape două luni și jumătate. Platforma se numeşte United24, iar potrivit liderului de la Kiev toți banii donați vor fi transferați Băncii Naţionale a Ucrainei şi atribuite apoi ministerelor. O dată pe zi vor fi publicate și informații despre modul în care au fost alocați banii din donații. Platforma va fi găzduită pe site-ul u24.gov.ua, care precizează că fondurile vor fi alocate pentru apărare şi deminare, asistență medicală şi reconstrucția Ucrainei. Puteți dona AICI.
VINERI, 06 MAI 2022
Mesaj implicit pentru Cotroceni dat de prima doamnă a Americii
E adevărat că România nu are instituția primei doamne. Dar așa cum au observat mai mulți analiști politici, nu e nevoie de o instituție specială pentru a-ți exprima solidaritatea sau compasiunea pentru niște oameni fără vină nevoiți să treacă printr-o situație de viață și de moarte. Este cazul poporului ucrainean. Vizita Primei Doamne a Americii în România, a scos brusc în evidență strălucirea prin absență de până acum a doamnei Iohannis privitor la suferința ucrainenilor ajunși pe teritoriul nostru național. Toată lumea a observat implicarea exemplară a românilor încă din primul moment în care a început să curgă valul de refugiați din Ucraina. Fiecare a ajutat cum a putut! Autoritățile române, însă, până la cel mai înalt nivel, au lipsit cu desăvârșire. Chiar și fără instituție dedicată, poporul așteaptă întotdeauna de la o soție de președinte să fie ca un fel de ”mamă națională” atunci când crizele de orice fel cer empatie, implicare și sprijin. Existau multe variante de acțiune. De la transmiterea unor mesaje umane, până la implicarea personală în strângerea de ajutoare și/sau vizitarea unor tabere de refugiați. Nu s-a întâmplat! La acest capitol, întâia doamnă a României are ceva de învățat de la Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americi. Doamna Biden a venit vineri în România și a putut fi văzută servind masa soldaților americani de la Baza Militară NATO de la Kogălniceanu. Ulterior, după ce a ”recuperat-o” pe doamna Iohannis la cauza ucraineană, doamna Biden a vizitat o școală care găzduiește refugiați ucraineni. Imaginea celor două doamne aflate în misiune ”de suflet” printre refugiații ucraineni repară cumva absența de până acum a doamnei Iohannis, dar nu total. Pentru că, la întrebarea dacă doamna Iohannis a simțit sau nu până acum că trebuie să contribuie cu ceva la alinarea suferinței refugiaților ucraineni veniți în România, răspunsul nu pare a-i fi favorabil.
SÂMBĂTĂ, 07 MAI 2022
Auto-recenzarea folosită doar de o treime din populație
Cu câteva zile înaintea încheierii perioadei de auto-recenzare online, media chestionarelor completate a ajuns la 33 la sută din totalul populației. Deși cei care s-au recenzat singuri on-line primesc o zi liberă la serviciu, oferta nu a fost suficient de atractivă pentru aproape 70 la sută din români, care au preferat să aștepte recenzorul la ei acasă în a doua etapă a Recensământului Populației 2022. Județul Hunedoara este al 30-lea din cele 42 de județe ca procent din populație autorecenzată (32 %). Județul Brașov stă cel mai bine, ponderea chestionarelor completate fiind de peste 46%. Brașovul e urmat la mică distanță de Harghita, Teleorman, Botoșani și Covasna. La capătul celălalt al clasamentului găsim Iașiul (sub 25%), urmat de Bacău, Dolj și Mehedinți. În perioada 16 mai – 17 iulie 2022 va avea loc colectarea datelor de către recenzori, prin interviuri faţă în faţă.
DUMINICĂ, 02 MAI 2022
Fotografia săptămânii
Hunedorean pe funcție cheie la nivel național. Lucian Heiuș a fost numit în funcția de președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Lucian Heiuș a mai fost director general la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara (2013-2014), director executiv – servicii interne (mutare temporară) (2014-2015), director general (2016) la Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara.
Monica Pană