RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 24 IANUARIE 2022

Nu atacul cu cerneală, ci VIOLENȚA de după e subiectul de la Iași contează

Nici nu contează dacă luni, la Iași, dl George Simion de la AUR a fost  victima unui protest cu cerneală sau și-a organizat singur șprițarea în albastru a unei jumătăți de față. Oricare din variante îi aduc deservicii semi-liderului de la acest partid, care, prin excelență, și-a făcut deja un nume în lumea violenței politice prin practici de sărit garduri și pătrunderi cu lovituri de berbec în sedii de instituții publice. Imaginea domnului Simion cu fața văcsălită cu cerneală nu a generat mesajul vizat, anume că domnia sa este victima și nu promotorul violenței. E o tactică de manipulare de manual care se numește ”cui pe cui se scoate”. În acest caz, dacă ești acuzat în mod repetat de violență, organizezi o șmecherie ca să fii victima unei așa-zise agresiuni, lucru care poate întoarce pe dos percepția în mintea celor care nu sunt siguri pe ce lume trăiesc. Însă în acest caz nu a funcționat. Imaginea dlui Simion albăstrit te duce cu gândul la un mardeiaș care, dintr-o eroare de manipulare, s-a învinețit singur cu nungeagul. Deci nu aici trebuie căutată violența.  Stropitul cu cerneală de la Iași are totuși o poveste de violență cu mesaj îngrijorător. Victima nu este însă dl Simion, ci omul care a aruncat cerneala. Acesta a povestit presei locale cum a procedat și de ce! Este vorba de mesajele ”populiste și ura” pe care le-au promovat discursul domnului Simion care l-au făcut să protesteze pe ieșean. Abia după ce acest lucru s-a întâmplat adevărata violență s-a declanșat. Omul, un inginer de 32 de ani, a fost pus la pământ și lovit de mai multe persoane în cap și în coaste, i s-a smuls masca, a fost dezbrăcat de pantaloni. Agresorii au fost bineînțeles din grupul de susținere al AUR. Frica de linșajul care se profila, l-a făcut pe cetățean să ceară în cele din urmă ajutorul Poliției și numai după intervenția acesteia a reușit să scape din mâna agresorilor. Firește, e doar un început de drum pentru violență și partidele extremiste din România. Există însă, intuitiv, o viziune în care, odată acaparată total puterea în stat, un borcan de cerneală aruncat în fața unui lider AUR ar putea duce în fața unui pluton de execuție, dacă nu chiar la un glonț în cap la locul faptei.

 

MARȚI, 25 IANUARIE 2022

Din februarie. Guvernul pune capac la prețurile de la gaz și energie

Facturile la utilități în România au ajuns să fie și ele subiect de haz de necaz. De exemplu, scrie cineva pe FB, ”nu vreau să mă dau mare cu averea mea, dar astăzi mi-am plătit factura la curent”. Liberalizarea pieței de energie și gaz a lovit din plin în români care, în proporție notabilă, nu pot suporta prețul real al acestor utilități. Peste acest lucru, s-a suprapus și indisciplina furnizorilor care nu au ținut cont de compensările la preț pe care autoritățile le-au impus tocmai pentru a mai îndulci pilula tarifelor prea mari. Așa s-a făcut că în luna ianuarie, facturile la utilități au fost dărâmătoare pentru contribuabili. Ca să se poată trece totuși prin iarnă, Guvernul României a adoptat marți o ordonanță de urgență prin care,  începând cu data de 1 februarie, se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor.  Practic, pentru toți consumatorii casnici scade plafonul de la 1 leu pe kw la 80 de bani pe kw pentru energie electrică şi de la 37 de bani pe kw, la 31 de bani pe kw indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru consumă 500 de kw lunar şi 300 de mc lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară şi vor plăti 68 de bani pentru energie electrică şi circa 22 de bani pentru gazele naturale. Prețurile sunt cu toate taxele incluse. Privitor la facturile din luna ianuarie acestea vor fi refăcute, dar noile plafonări nu vor putea fi aplicate retroactiv.

 

MIERCURI, 26 IANUARIE 2022

Instigarea la ură! unealta de bază a unui partid extremist?

Unul din primele simptome că o democrație alunecă în autoritarism și dictatură este dispariția presei libere. La noi procesul a început mai demult printr-un proces de cumpărare de jurnaliști de elită, de publicații, posturi TV și portaluri de știri a căror politică editorială a fost confiscată spre a sluji unor interese de partid și/sau de grup infracțional. Cu toate acestea, marea familie mass-media care s-a vândut pentru a putea supraviețui nu a atins majoritatea. Mai sunt încă oaze de libertate în presă în care încă se mai poate critica liber extremismul, intențiile de restaurație a dictaturii, corupția mare, nedreptatea și inepția autorităților. În aceste oaze activează jurnaliști care au rezistat și fac presă și nu manipulare ambalată în aparență de presă. Aceștia nu pot fi opriți prin ingredientul soft pe care majoritatea partidelor românești l-au folosit până acum: banii. Aici trebuie acționat altfel. Iar cel mai eficient mod redescoperit de AUR la groapa de gunoi a istoriei este incitarea la ură și violență. Miercuri, a fost făcut un prim pas în această direcție. Partidul a lansat, pe pagina oficială de Facebook, o listă neagră deschisă a presei din România. Demersul este asumat fără rezerve de copreședinții Alianței, Claudiu Târziu și George Simion, sub pretextul unei răfuieli cu G4Media, un portal de știri nealiniat. Demersul împinge pe față la ură împotriva mass-media independentă.  O retrospectivă a extremismului politic românesc de după 1990, arată că AUR nu este deocamdată decât o replică palidă a ceea ce în primele decade după Revoluție promova Partidul România Mare (PRM) condus de Corneliu Vadim Tudor.  „Țara nu poate fi guvernată decât cu mitraliera”; „Daca PRM vine la putere vor avea loc execuții publice pe stadioane, după modelul chinezesc”; „Tare ne e teama că se va ajunge din nou la fraza rostita de Regele Ferdinand, în august 1916: Ne trebuie absolut războiul ca să ne vindece de marele putregai în care se află țara!”; „… un om ca mine nu poate folosi andreaua sau floreta, când realitatea tragica îmi cere să pun mâna pe ghioaga lui Hercule”. Cu astfel de declarații și-a făcut campanie electorală în campania prezidențială din 2000, dl Corneliu Vadim Tudor. AUR, într-adevăr nu este încă atât de radical.  Cu toate acestea acest prim demers de strangulare a presei independente prin incitare la ură nu trebuie ignorat. Pentru că AUR este un partid parlamentar care se află într-o ascensiune semnificativă în opțiunile electoratului. În acest context, demersul său este relevant, iar pericolul există.  Pentru că, de ce nu?, poate dnii Simion și Târziu au tactici diferite față de defunctul domn Vadim: ei mușcă, dar nu latră!

 

JOI, 27 IANUARIE 2022

Guvernul în dilemă: pensii speciale sau creșteri de pensii la restul pensionarilor?

În Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) România și-a asumat ca nivelul cheltuielilor publice brute cu pensiile să fie de 9,4% din PIB pe termen lung, adică în perioada 2022-2070. Această țintă a fost asumată de fostul Guvern PNL-USR-UDMR pentru a asigura stabilitatea bugetară pe termen lung. Plafonarea cheltuielilor publice cu pensiile inclusă în PNRR este, prin urmare,  utilă. Este o „frână” pentru tentația de a crește pensiile fără să se țină cont de economie, ci de rațiunile politice. Asta nu înseamnă că guvernele nu pot mări pensiile. Tot ce au de făcut este să administreze bine țara, PIB-ul să crească și atunci procentul de 9,4 la sută ar însemna mai mulți bani care pot fi o bază bugetară sănătoasă pentru creșterea de pensii. Dar acesta este ”drumul greu” spre majorarea drepturilor bănești ale vârstnicilor. Nuanță care a generat o mică polemică în coaliția de la guvernare. PSD, prin ministrul Muncii, Marius Budăi,  a cerut o creștere a plafonului bugetului de pensii de la 9,4 la 11,7 la sută din PIB prin renegocierea PNRR-ului. În replică, joi,  Ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Dan Vîlceanu, a respins categoric această posibilitate, pentru că ea ar însemna, a spus oficialul, reluarea de la zero a întregului PNRR și pierderea finanțării de miliarde de euro pe care Planul le-a alocat României. Dacă s-ar întâmpla, creșterea plafonului bugetului de pensii la 11,7 la sută ar avea, politic vorbind, avantaje mari. Și anume, guvernanții ar putea mări semnificativ pensiile românilor obișnuiți (dezechilibrând macroeconomic țara), s-ar păstra și pensiile speciale, iar guvernarea nu ar fi obligată să se agite ca să crească economia și, implicit, PIB-ul pentru a putea seduce electoratul senior cu creșteri mai mari de pensii decât ar permite plafonul de 9,4 la sută. Și apropo de asta, guvernul României are și altă posibilitate de a mări semnificativ pensiile românilor obișnuiți. Pensiile speciale, cele militare și pensia minimă se ridică în prezent la un procent de 1-1,2 la sută din PIB, adică circa 1,7 miliarde de euro anual. De ce nu se reintră în normalitate să se redistribuie acești bani nemeritați primiți de românii ”speciali”, către majoritatea care-i merită și căreia chiar i se cuvin pe drept? E vorba de majoritatea celor plătiți la pensie după principiul contributivității.

 

VINERI, 28 IANUARIE 2022

Rușii declară că nu vor război. E grav!
A Ukrainian serviceman walks through a trench on the front line in the Luhansk area, eastern Ukraine, Thursday, Jan. 27, 2022. The U.S. rejection of Russia’s main demands to resolve the crisis over Ukraine left „little ground for optimism,” the Kremlin said Thursday, but added that dialogue was still possible. (AP Photo/Vadim Ghirda)

Una din regulile la război este să faci exact opusul la ce spui în mesajele pe care le emiți. Vineri, întreaga lume a fost surprinsă de declarația pacificistă a ministrului de externe rus Serghei Lavrov. ”Noi nu vrem război” a spus oficialul, în timp ce la granița cu Ucraina, efectivele militare masate de Rusia au ajuns la amploarea suficientă pentru a asigura ocuparea întregii Ucrainii. Cu pistolul la tâmpla Ucrainei, dl Putin cere Occidentului o redesenare a aranjamentelor de securitate în Europa. Rusia se face că a găsit ceva atractiv în răspunsurile scrise miercuri de Statele Unite și NATO la propunerile rusești, iar acel ”ceva” ar mai da, în opinia Moscovei, o șansă diplomației să dezamorseze situația. Declarațiile de vineri ale șefului diplomației ruse au fost printre cele mai conciliante pe care Moscova le-a făcut cu privire la criza ucraineană, care a escaladat într-una dintre cele mai tensionate confruntări Est-Vest de la sfârșitul Războiului Rece. Pe teren însă totul e pregătit pentru invazie. Au fost aduse chiar și rezerve de sânge necesare pentru salvarea răniților. Ministrul de externe rus a mai declarat că în următoarele două săptămâni, deci pe la mijlocul lunii februarie, așteaptă o nouă întâlnire cu partea americană pentru noi negocieri. Mesajul lasă de înțeles că timp de 14 zile încă va fi pace. Dar în același timp va fi un timp perfect pentru atac prin surprindere a Ucrainei. Potrivit experiților militari NATO totul e la decizia președintelui Putin și prin urmare e imprevizibil.

 

SÂMBĂTĂ, 29 IANUARIE 2022

 

Ucis de nepăsarea semenilor

Un caz incredibil s-a petrecut la Paris. Un bărbat de 85 de ani, cunoscut fotograf, a avut o criză de amețeală și a căzut pe o stradă aglomerată din centrul metropolei. Timp de 9 ore nici unul din trecători nu s-a oprit să verifice ce este cu omul căzut în mijlocul trotuarului. Când la final un om al străzii a dat alarma era prea târziu. Bărbatul intrase în hipotermie și nu a mai putut fi salvat. Consternarea este maximă în Franța, pentru că tristul eveniment arată nepăsarea pe care oamenii o au pentru persoanele fără adăpost. Cunoscutul fotograf a fost confundat mai mult ca sigur cu un om al străzii și din această cauză nimeni, timp de 9 ore, nu s-a aplecat asupra lui să vadă ce s-a întâmplat. Mulți, probabil, au considerat că e vorba de un boschetar beat sau drogat. Și dacă așa ar fi fost, nimeni nu ar fi auzit de acest caz. Numai că de data asta cel căzut a fost  René Robert un fin cunoscător al lumii flamenco care a portretizat artişti cunoscuţi precum Paco de Lucía, Camarón de la Isla, Sara Baras, Vicente Amigo, Eva Yerbabuena, Marina Heredia sau Estrella Morente. Pe parcursul vieţii sale, fotograful şi-a expus lucrările în numeroase expoziţii organizate în oraşe precum Paris, Roma sau Luxemburg.

 

DUMINICĂ,  30 IANUARIE 2022

Forografia săptămânii

Nebunia goanei după click-uri. Un tânăr american a postat un videoclip pe internet în care s-a filmat pilotând un avion de agrement, pe care ulterior l-a părăsit în zbor sărind cu parașuta, lăsând aparatul rămas fără control să se dezintegreze la sol. Nu ar fi fost însă vorba despre nici un pericol real la bordul avionului care să impună saltul salvator cu parașuta. Autoritățile americane bănuiesc că tânărul a executat și filmat în mod deliberat operațiunea periculoasă pentru a obține cu videoclipul un număr mare de vizualizări pe Internet.

 

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *