RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 10 IANUARIE 2021
Amenințarea Rusiei readuce ideea armatei obligatorii
Sunt zvonuri de război aproape de granițele României. Rusia și-a aruncat buzduganul blindat până la granița cu Ucraina. Toate semnalele Occidentului indică undă verde pentru ofensivă: dacă Rusia atacă, NATO a declarat că nu va riposta militar. Pronosticul cel mai logic este că Rusia va cotropi și ocupa o parte din Ucraina. Nu se știe însă niciodată unde se va opri tăvălugul rusesc. Alerta a fost dată. Escaladarea crizei de la frontiera Ucrainei, a amplificat preocuparea statelor europene pentru creșterea capacităților naționale de apărare. Acestea vizează nu doar tehnica de luptă, ci şi efectivele militare. Pe 23 octombrie 2006, România a desființat serviciul militar obligatoriu, după 138 de ani de obligativitate, iar armata română s-a confruntat apoi cu o criză de personal din ce în ce mai mare. Acest lucru a trebuit stopat fapt ce a dus la un prim set de măsuri. Ministerul Apărării Naționale a anunțat organizarea unei campanii suplimentare de recrutare și selecție pentru cetățenii care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă, în calitate de rezervist voluntar în Armata României, pe locurile rămase neîncadrate în anul 2021. Procesul de recrutare şi selecție pentru seria suplimentară, care are loc până pe data de 4 februarie, se desfășoară în baza prevederilor Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviștilor voluntari şi a Ordinului ministrului apărării naționale nr. M. 25/2017 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 270/2015, cu modificările şi completările ulterioare. La prezentarea la centrul militar, cetățenii interesați vor fi informați cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecție, structurile desemnate să execute selecția, unitatea sanitară militară unde urmează să susțină examinarea medicală, precum și unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire inițială, în situația în care fac obiectul acestei instruiri, potrivit legii. Detalii suplimentare cu privire la organizarea şi desfășurarea activităților specifice procesului de recrutare, selecție şi instruire, inclusiv asupra modului de aplicare a măsurilor de prevenire şi control a infecției cu noul coronavirus (COVID-19), pot fi obținute de la sediul centrelor militare zonale, județene sau de sector. Datele de contact ale acestora sunt disponibile la adresa: https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/index.php.
MARȚI, 11 IANUARIE 2021
Crește încet. Nou prag atins la vaccinare
Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunțat marți că România a depășit pragul de 8 milioane de persoane vaccinate cu cel puțin o doză de vaccin anti COVID-19. Foarte aproape este și numărul românilor imunizați cu schema completă, 7,9 milioane. Sunt însă foarte puțini încă românii imunizați cu doza de rapel, doar 2,1 milioane. Pe tipuri de vaccin, la imunizările cu schema completă pe primul loc se află Pfizer cu 5,1 milioane de doze, urmat de Johnson&Johnson cu 1,9 milioane de doze.
MIERCURI, 12 IANUARIE 2021
Criza din Kazahstan. Semnal de alarmă pentru România
Miercuri, Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat că misiunea de menținere a păcii a alianței Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă condusă de Rusia în Kazahstan s-a încheiat. Pentru înăbușirea revoltei populare, în Kazahstan a fost deplasat un contingent de aproximativ 2000 de militari, trimiși în principal de Rusia pentru a sprijini puterea președintelui Tokayev. Cifrele oficiale arată că 164 de oameni au fost uciși în timpul protestelor și alte 10.000 au fost arestate. Diferiți analiști au încercat să explice care au fost cauzele care au dus la revolta populară din Kazahstan. Concluziile ar putea fi o lecție și pentru România. Foarte succint, criza din Kazahstan este rezultatul unui proces nereușit de reforme de pe vremea predecesorului lui Tokayev la șefia statului, Nursultan Nazarbaiev. Sub Nazarbaiev, Kazahstanul a trecut printr-o serie de reforme timp de 30 de ani. Nazarbaiev a atras tehnocrați să le implementeze. Kazahstanul s-a inspirat din practicile occidentale și din succesul economic al Singapore. Administrația Nazarbaiev a angajat consultanți, inclusiv pe fostul prim-ministru britanic Tony Blair, pentru a oferi consiliere cu privire la construirea unei „imagini pozitive de țară” în străinătate. Din păcate, reformele, deși ambițioase în intenție, au produs efecte de suprafață din mai multe motive. Iar cel mai important a fost corupția. Kazahstanul înregistra creștere economică semnificativă, care a fost „vizibilă” chiar și după standardele Băncii Mondiale. Numai că, din cauza corupției, doar elitele loiale politic au fost beneficiare ale vastelor resurse energetice ale țării. Oligarhii kazahi și-au investit averile colosale, printre altele, în piața imobiliară din Occident, cumpărând hoteluri, vile de lux, imobile plasate în zone rezidențiale. Asta în timp ce restul populației a sărăcit din ce în ce mai mult, în ciuda reformelor. Așa se face că pe fondul pauperizării, dublarea prețului la combustibil a aprins fitilul nemulțumirii care era deja de mai mult timp amorsată. Ce a urmat s-a văzut. Deși Kazahstanul avusese un plan de occidentalizare și de rupere de reflexele sovietice, președintele în funcție a readus această țară bogată în resurse la control rusesc. Mulți din cei uciși la proteste au murit de gloanțe rusești. Practic, Kazahstanul a ratat revoluția democratică, tocmai pentru că reformele aplicate, din cauza corupției, au îmbogățit o oligarhie, lăsând majoritatea populației pradă unui proces de sărăcie progresivă. Orice asemănare cu România nu e întâmplătoare. Și la noi în țară, tot mai multe pături sociale sunt înghițite de sărăcie, în timp ce corupția și legislația conlucrează să îmbogățească o minoritate. De parcă, românii aleg politicieni doar ca să reprezinte interesele magistraților, militarilor, polițiștilor și jandarmilor și nu pe cele ale poporului. Întrebarea nu mai e dacă, ci când mămăliga va exploda din nou!
JOI, 13 IANUARIE 2021
Facturi torpilă la utilități
Subiectul săptămânii care într-adevăr are impact în viața românilor este cel legat de facturile ilegale la gaz și energie electrică trimise de furnizorii din sistem. La începutul acestui an, facturile la utilități au luat-o razna. Mii de români s-au plâns de sume uriașe, în unele cazuri valoarea facturii la doar una din utilități au depășit veniturile lunare ale clientului. Mediul de afaceri privat protestează și el declarând că la actualele prețuri la energie vor fi nevoite să reducă sau chiar să închidă activitatea. Motivul sumelor uriașe de pe facturile la utilități este explicat de ministrul Energiei. Se pare că numeroși furnizori au emis facturi către clienți ignorând legea care stabilește plafonarea de preț și compensări pentru facturi. Autoritățile, ca să dezamorseze situația, au încurajat clienții să nu plătească facturile ilegale în paralel cu somarea furnizorilor aflați în culpă să refacă facturile în conformitate cu legea, adică reduse. Îndemnul de boicot al plății facturilor s-a dovedit nefericit pentru că factura, chiar dacă e emisă fără respectarea legii, are titlu executoriu. Nou motiv de împunsături politice între PSD și ministrul PNL al Energiei. Au fost însă mai multe declarații făcute în pripă făcute doar ca să calmeze nemulțumirea românilor taxați ilegal. De exemplu, cea care vorbea despre obligativitatea furnizorilor de a returna pe loc banii facturați în plus clienților, nu să-i rețină din facturile viitoare, cum e procedeul clasic. Ca trezite din hibernare de teama unui protest general al populației, autoritățile au început totuși să ia unele măsuri. Nu înainte însă ca, prin ministrul Economiei, să-și recunoască partea din vină pentru situația creată. Din 72 de companii controlate, 27 (!) au fost găsite în culpă și au fost amendate. Valoarea totală a amenzilor a fost de 450 de mii de lei. În cazul unui furnizor s-a propus retragerea licenței de furnizare. În plus, se anunță noi măsuri de săptămâna viitoare. Guvernul vrea să adopte prin ordonanță noi sancțiuni în cazul furnizorilor de energie care emit în mod eronat facturi la energie și gaze, respectiv amenda pe cifra de afaceri. Totodată se va introduce și o formă de protecție a clienților care nu plătesc factura ilegală în sensul interzicerii debranșării lor pe perioada de valabilitate a legii plafonării și compensării prețurilor la energie și gaze.
VINERI, 14 IANUARIE 2021
Australia rezistă la presiunea antivaccinistă
Vineri, autoritățile australiene i-au anulat din nou viza lui Novak Djokovic cu 3 zile înainte de startul Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Nu a mai rămas nimic despre tenis și pandemie în saga Djokovik din Australia. Povestea a translatat spre analiza viciilor de caracter ale unui mare campion la tenis și așteptarea cu sufletul la gură a deciziei unei țări democratice privitor la principiul ”nimeni nu e mai presus de lege”. Cu fiecare încercare a super-sportivului de a convinge autoritățile australiene că respectă regulile cerute, au ieșit la iveală lucruri care au compromis prezumția de nevinovăție a starului sârb. Au apărut bănuieli rezonabile că sportivul confirmat cu test pozitiv COVID a luat contact cu persoane în public, printre care și cu copii. Apoi, a mințit în declarația din Australia în legătură cu vizitarea altor țări în ultimele 14 zile. Deși a spus ”niciuna”, Djokovic a călătorit din Monaco, unde are reședința, în Serbia și pe urmă în Spania. O anchetă a început și în Spania pentru a se afla cum a intrat în acea țară din punct de vedere epidemiologic. De remarcat, verticalitatea autorităților australiene, care nu au făcut compromisul deși la mijloc apăsau să fie făcut faima lui Novak Djokovic și milioane de dolari. Premierul australian Scott Morrison și-a spus și el părerea despre anularea pentru a doua oară a vizei lui Novak Djokovic într-un discurs memorabil: ” Am luat notă de decizia ministrului pentru imigrație în legătură cu viza domnului Novak Djokovic. Înțeleg că, în urma unei analize atente, ministrul a luat măsura de a anula viza deținută de dl Djokovic din motive de sănătate și de ordine publică, pe baza faptului că a fost în interesul public să facă acest lucru. Această pandemie a fost incredibil de dificilă pentru fiecare australian, dar am rămas uniți și am salvat vieți și mijloace de trai. Împreună am obținut una dintre cele mai scăzute rate de mortalitate, cele mai puternice economii și cele mai ridicate rate de vaccinare din lume. Australienii au făcut multe sacrificii în timpul acestei pandemii și se așteaptă, pe bună dreptate, ca rezultatul acestor sacrificii să fie protejat. Aceasta este ceea ce a făcut ministrul prin această acțiune de astăzi. Politicile noastre dure de protecție a frontierelor au menținut australienii în siguranță, atât înainte de COVID, cât și acum, în timpul pandemiei. Din cauza procedurilor legale în curs de desfășurare, nu voi face niciun alt comentariu”. Nici nu mai era nevoie. Discursul premierului australian ar putea fi trecut într-un manual de bune practici care ar trebui atârnat de gâtul fiecărui politician care-și face veacul pe Dâmbovița.
SÂMBĂTĂ, 15 IANUARIE 2021
Studiu. Suntem mai atrăgători cu mască
Mai sunt și lucruri să le zicem simpatice în toată nenorocirea asta legată de pandemie. Unul dintre ele a fost dezvăluit de, cine altcineva?, decât cercetătorii britanici. Aceștia au prezentat un studiu din care reiese fără echivoc că, în pandemie, oamenii sunt mai atractivi când poartă măști de protecție. Atât bărbații, cât și femeile arată mai bine când au partea de jos a feței acoperită. Mai mult chiar, experții în fețe umane de la Universitatea Cardiff, care au realizat studiul, au stabilit că cea mai atrăgătoare este o față acoperită cu o mască chirurgicală de unică folosință și nu una acoperită cu mască textilă. Pentru realizarea studiului, patruzeci și trei de femei au fost rugate să evalueze pe o scară de la 1 la 10 atractivitatea imaginilor cu fețe masculine fără mască, purtând o mască de pânză simplă, o mască medicală albastră sau ținând o carte neagră simplă care acoperă zona din față care ar putea fi acoperită de o mască. Participanții au spus că cei care poartă o mască din pânză sunt semnificativ mai atractivi decât cei fără măști sau ale căror fețe au fost parțial ascunse de carte. Dar, surpriză!, masca chirurgicală – de unică folosință – îl făcea pe purtător să arate și mai bine. Una din explicații pentru care oamenii cu mască sunt mai atractivi, este că forțează persoanele să își îndrepte atenția către ochi. Foarte interesant este că rezultatele obținute în pandemie sunt opuse unui studiu similar efectuat înainte de pandemie. Atunci măștile îi făceau pe oameni să se gândească la boală și că persoana trebuia evitată.
DUMINICĂ, 16 IANUARIE 2021
Poza săptămânii
Moartea unei stele este unul dintre cele mai violente și fascinante evenimente din spațiu, iar, recent, astronomii au avut privilegiul de a asista în timp real la sfârșitul exploziv al unui gigant stelar. Telescoapele de pe Pământ au reușit să ne dea, pentru prima oară, o imagine clară a momentelor finale ale unui supergigant roșu. Astrofizicienii au calculat că prin acest fenomen va trece și Soarele nostru peste circa 4,6 miliarde de ani.
Monica Pană