RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 20 septembrie 2021

Record. Amendă de 500.000 de euro pe zi. Polonia va trebui să plătească Comisiei Europene penalităţi de 500.000 euro (585.550 dolari) pe zi pentru încălcarea unei decizii anterioare privind oprirea exploatării minei de cărbune de la Turow, se arată în decizia de luni a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE). Mina cu carieră deschisă de la Turow, exploatată din 1904, se află în sud-vestul Poloniei, în apropiere atât de graniţa cu Republica Cehă cât şi de cea cu Germania. Potrivit autorităţilor cehe, mina are un impact negativ asupra mediului din regiunile frontaliere, localnicii reclamând zgomotul creat, praful generat de exploatare şi periclitarea rezervoarelor de apă potabilă. CJUE a decis că Polonia trebuie să pună capăt „imediat” exploatării  minei de cărbune ale cărei efecte nocive asupra mediului au fost denunţate de Praga. Cărbunele are o pondere de peste 70% în producția de electricitate a Poloniei. Autoritățile poloneze intenționează să prelungească exploatarea cărbunelui până în anul 2040, dată la care sursele alternative de energie (eoliană, solară) ar putea prelua o parte importantă din producție.

MARȚI, 21 septembrie 2021

PENAL. Dosarul ”Vaccinul”. Că nu-i lucru curat cu vaccinul anti Covid-19 au început să constate și procurorii. Și nu e vorba de efectele sale medicale, ci de modul în care a fost achiziționat în România. Un dosar penal privind modalitatea de achiziționare a vaccinurilor anti Covid-19 a fost deschis marți în România de către DNA. Urmărirea penală se face pentru infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru terți, în rem. Potrivit DNA, în această fază a cercetării nu se fac acuzații împotriva unei sau unor persoane. Cercetarea în rem creează cadrul legal necesar pentru strângerea de probe care să demonstreze dacă s-a produs sau nu o faptă penală.

MIERCURI, 22 septembrie 2021

Sondaj. Școala românească discriminează cel mai mult grașii. Elevii supraponderali au fost dintotdeauna ținte pentru ironiilor colegilor. ”Umflatule, grasule, obezule” sunt doar câteva din apelativele pe care copiii cu probleme de greutate trebuie să le suporte încă în mediul școlar. Ei rămân cei mai discriminați printre elevii români în opinia părinților și profesorilor (71%). Este concluzia unui  amplu sondaj realizat de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în colaborare cu Institutul pentru Politici Publice. După elevii supraponderali, în școala românească, discriminarea lovește în elevii din familiile sărace (69%), cei din familii rome (67%), cei cu dizabilități fizice (64%) și, în mult mai mică măsură, în elevii de altă religie decât cea majoritară ortodoxă (22%) și în cei de naționalitate maghiară (21%). Potrivit concluziilor autorilor sondajului, principalele forme de manifestare a discriminării identificate sunt: agresiuni verbale dinspre ceilalți elevi, formă ce ocupă locul întâi, agresiuni fizice dinspre ceilalți elevi și neintegrarea în colectiv. Important de observat este faptul că părinții consideră că cel puțin o anumită formă de discriminare este exercitată și de profesori și se manifestă prin defavorizarea la note – 37% – și ignorarea victimelor de către profesori – 35%. Sondajul mai relevă că există în continuare rate foarte mari de intoleranță privind anumite categorii de persoane din grupuri minoritare – romi, homosexuali, imigranți – mai ales din partea părinților – 20% dintre aceștia declarând că nu acceptă deloc persoanele cu orientare homosexuală. Aceasta homofobie și xenofobie prezentă la nivelul unor părinți și într-o mai mică (dar totuși importantă) măsură la profesori poate fi transmisă foarte ușor copiilor și elevilor.

JOI, 23 septembrie 2021

Ipoteză. Din această iarnă primim gazul rusesc din Ungaria. Și nu-i sigur că va ajunge.  Românii așteaptă cu teamă facturile la gaze din această iarnă. Sunt anunțate scumpiri care merg de la 20 la peste 60 la sută la acest combustibil vital fără de care încălzirea în anotimpul rece devine imposibilă. Și, de parcă nu ar fi fost de ajuns emoția negativă generată de prețul care sare în aer, un studiu dat publicității joi de Asociația Energia Inteligentă aruncă o nouă perspectivă negativă: penuria de gaz. Aspectul alarmant se referă la depozitele de înmagazinare a gazelor naturale.  În prezent, suntem informați, că gazele înmagazinate „se găsesc la un nivel de 58%. Anul trecut, în această perioadă, depozitele de gaze erau pline în proporție de 90%”. Deci e nevoie de importuri importante de la ruși. Potrivit studiului celor de la Asociația Energia Inteligentă, din acest an, gazele naturale din Federația Rusă vor ajunge în Ungaria via Bulgaria și Serbia, odată cu finalizarea conductei de transport gaze BalkanStream, care leagă Bulgaria de Ungaria, prin Serbia. Astfel, în România nu mai intră gaze rusești pe la Negru Vodă”. Negru Vodă era unul din cele trei puncte prin care intra gazul rusesc în România. În urma studiului realizat de Asociația Energia Inteligentă reiese că, în luna februarie 2022, nevoia de import poate atinge un nivel de cca. 39 mil mc/zi. Dacă previziunea studiului se va adeveri, aceasta înseamnă că nivelul necesar de gaze nu poate fi asigurat prin punctele tradiționale rămase. Mai grav, o ipoteză pe care studiul o ridică este că odată cu finalizarea BalkanStream, România poate ajunge în situația în care să  aibă acces la gazele rusești doar via Ungaria, care pe lângă faptul că prezintă o capacitate redusă, mult sub necesarul de import al Românei, va aduce gaze cu prețuri foarte mari. Concluzia celor de la Asociația Energiei Intelingentă este una singură: iarna viitoare, nu prețurile mari la gaze vor fi cele mai mari probleme ale României, ci lipsa efectivă a gazelor.

 VINERI, 24 septembrie 2021

A învins Covidul la 102 ani. Printre numeroasele tragedii cauzate de pandemie, din când în când, aflăm de cazuri care dau speranță că omenirea va învinge și va trece și de această dată peste necazurile ei. Vineri, o femeie de 102 ani și fiica ei de 80 de ani au fost externate din spital. Fie și dacă ar fi vorba numai despre vârsta pacientelor și tot ar fi un subiect. Dar, e mai mult decât atât. Ambele femei s-au vindecat de Covid-19. Ele sunt  de loc din comuna Sâncel, unde se înregistrează cea mai ridicată rată de infectare cu virusul SARS-CoV-2 din județul Alba. Născută în anul 1919, la un an după Marea Unire de la Alba-Iulia, ”nana Ana” cum e cunoscută femeia în Sâncel, nu a avut până acum probleme deosebite de sănătate. La reîntoarcerea în sat autoritățile locale au felicitat-o pe femeia de 102 ani, iar în semn de apreciere pentru vârsta ei înaintată și mai ales pentru ”recordul” de a răzbi virusul la această vârstă, nana Ana a primit o diplomă, o icoană, un buchet de flori și un tort de ciocolată. Important de amintit referitor la acest subiect: și mama și fiica erau vaccinate. În comuna Sâncel se înregistra vineri o rată de infectare cu virusul SARS-CoV- 2 de 7,31, cea mai mare din Alba.

SÂMBĂTĂ, 25 septembrie 2021

Florin Cîțu, posibila față a reformei în PNL. A fost o răfuială pasională. Sâmbătă, la Romexpo, afacerea liberală a fost în sfârșit tranșată. Domnul Florin Cîțu a primit prin votul membrilor de partid sceptrul de șef peste liberali. Pornind de la Cotroceni, prin Guvern iar, de acum, și la partid, s-a creat astfel un mecanism robust de transmitere a puterii și deciziei, care în felul său, nu este o noutate în România. Dacă ar fi doar să amintim cuplurile Iliescu-Văcăroiu sau Băsescu-Boc, între președintele Klaus Iohannis și premierul Florin Cîțu există, cel puțin la prima vedere, același tip de simbioză politică. Formula aceasta a fost implementată de fiecare dată ca să-i dea puterii președintelui în funcție și o valență executivă. Domnii Iliescu și Băsescu, din păcate, au ratat cu brio această oportunitate, promovând prin mecanismul creat decizii care au ținut România pe loc. De sâmbătă, președintele Iohannis dispune și domnia sa de oportunitatea de a-și promova viziunea pe care au avut-o câțiva din înaintașii lui. Are, cum ar veni, culoar aproape liber ca să demareze, via guvern, reforme importante în societatea românească. S-au spus multe despre președinte în ultima perioadă, dar niciodată că nu ar fi bine intenționat în demersurile sale. Iar după tumbele politice din Republica Dragnea, jocul făcut acum de Cotroceni ca să-l împlinească și politic pe domnul Cîțu (esențial în exercitarea funcției de premier!) a fost parfum de viorele. Ba mai mult, hotărârea președintelui de a-și duce lucrarea la capăt ar putea plăcea și în acea parte de electorat care admiră câștigătorii indiferent de metode. De luni, președintele Iohannis împreună cu prim-ministrul Cîțu se pot apuca de lucru, pentru că e ceasul 12 fără câteva minute înaintea unei ierni cumplite, a limitării efectelor pandemiei și a restructurării societății românești din temelii ca să reziste.  Există un singur element din lucrarea președintelui care a scăpat de sub control: părăsirea guvernării de către USR-PLUS. Ca să ducă România acolo unde așteaptă, cu ultimă răbdare, românii lucizi, singura formulă politică câștigătoare pe toate fronturile este o reînnodare a alianței cu useriștii+. Dacă acest lucru se va realiza sau nu rămâne de văzut, orice altă combinație fiind, politic și electoral, cu daună. Și o idee despre domnul Ludovic Orban. Alegerea domnului Florin Cîțu în locul domnului Orban în fruntea PNL nu trebuie să frustreze nici un liberal cinstit. Dimpotrivă!

 

DUMINICĂ, 26 septembrie 2021

Sfârșitul unei prestigioase cariere politice. Angela Merkel a făcut o vizită în parcul de păsări din Marlow. Papagalii australieni și perușii i-au mâncat semințe din mână. La un moment dat, unul a ciupit-o de deget, ceea ce a provocat o reacție care nu a scăpat neobservată de fotografi.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *