RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 05 aprilie 2021
Mutația japoneză E484K a fost descoperită și în România. O nouă mutație a virusului SARS-CoV-2 – a patra variantă îngrijorătoare, după tulpinile din Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia – a fost identificată şi în România, pe baza secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Principala îngrijorare provine din capacitatea variantelor ce conțin şi mutația E484K de a prezenta o rezistență mai mare la anticorpii generați de vaccin, reducând astfel eficiența vaccinurilor. Conform Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, proba biologică a fost recoltată la Spitalul Județean de Urgență Suceava, de la un pacient fără un istoric recent în Marea Britanie, țară unde la 1 aprilie 2021 fuseseră identificate 43 asemenea cazuri. Mutația se numește ”japoneză” pentru că a fost descoperită la un spital din Tokyo unde aproximativ 70% dintre probele secvenţiate au prezentat această mutație. Anchetele epidemiologice arată că varianta E484K a SARS-CoV-2 a fost găsită de către cercetătorii niponi, pe data de 2 ianuarie, la un bărbat care s-a întors în Japonia din Brazilia.
MARȚI, 06 aprilie 2021
All inclusivu’ autohton! Oferta turistică cuprinde și un buletin fals de test negativ COVID-19. Pandemia are regulile ei. Ca să devii turist prin anumite destinații de profil se cere buletin cu test negativ COVID-19. Ca să nu piardă clienți până trece criza, unele agenții de turism s-au adaptat. Vând în prețul sejurului și buletine de analize medicale pentru virusul SARS-CoV-2. Numai că sunt toate negative și false. Chiar marți Poliția Capitalei a pus de o percheziție la o agenție de turism care își adăugase la obiectul de activitate zădărnicirea combaterii bolilor și falsul în înscrisuri sub semnătură privată. Până ce polițiștii au intrat pe fir, 11 buletine medicale false fuseseră deja vândute odată cu pachetul de servicii turistice oferite. Buletinele erau obținute de la un cabinet medical ai cărui reprezentanți au declarat că ”nu știau că sunt folosite datele”. S-or fi uitat în altă parte exact când nu trebuia?! Nu este primul caz în care cetățeni români au fost prinși cu astfel de falsuri. La finele lunii martie, la granița dintre Spania și Franța, poliția a depistat o bombă COVID românească pe roți. Nu mai puțin de 30 de conaționali, înghesuiți într-un autocar, au încercat să treacă în Franța cu teste PCR falsificate. Măsurile au fost luate rapid. Șoferii autocarului au fost arestați, iar călătorii români au fost ”repatriați” în Spania. Și dacă nu s-au îmbolnăvit, se poate spune, că e vorba de români foarte-foarte norocoși. Că ce altceva poți spune despre niște oameni care conștient își riscă sănătatea sau poate chiar viața dând bani pe niște buletine medicale false, când e vorba de o boală care ucide mii de persoane pe zi și îmbolnăvește alte zeci de mii de persoane pe tot mapamondul.
MIERCURI, 07 aprilie 2021
Decizie istorică sau măr otrăvit? Condamnații nu mai merg la închisoare până ce judecătorul nu le motivează oficial de ce! Curtea Constituțională a României a constatat, miercuri, ca este necesar ca hotărârea judecătorească sa fie motivată în fapt și în drept la data pronunțării, precizând că redactarea acesteia ulterior deciziei lipsește persoana condamnată de garanțiile înfăptuirii actului de justiție, aduce atingere dreptului de acces la instanță și dreptului la un proces echitabil. Pentru orice cetățean, decizia CCR e logică și în consens cu bunul-simț al exercitării actului de justiție. Adică odată cu condamnarea primită, cel care urmează a fi încarcerat primește simultan și motivarea instanței care explică și justifică oficial măsura luată. Până acum, motivarea trebuia redactată într-un termen de 30 de zile de la pronunțarea deciziei, termen care poate fi prelungit succesiv până la un total de 90 de zile, potrivit Legii 304. În realitate, s-a ajuns la situații în care sentințele au fost motivate de către instanță și după un an de la pronunțarea lor. Mai mulți experți au considerat decizia CCR ca fiind „istorică”. Dar și ”surprinzătoare”. Surprinzătoare în sensul în care Curtea Constituțională a României s-a dovedit din timpul Republicii Dragnea și până acum o fabrică de decizii toxice care au lovit în interesele cetățeanului, a statului de drept român numai și numai pentru a sprijini politicile subversive ale unei puteri politice antidemocratice. Și acum, dintr-o dată, o decizie care aliniază sistemul românesc la modul de lucru din Franța, Marea Britanie și Germania? După ce ani de zile a acceptat rolul de unealtă a forțelor politice reacționare, printre românii de bună credință s-a încetățenit reflexul de a privi cu scepticism tot ce emană CCR. Așadar, este sau nu un nou măr otrăvit, decizia CCR de miercuri? Pe termen scurt, efectul este năucitor pentru Justiția românească. Pentru că, producerea motivației în momentul condamnării cere viteză de procesare. La mii și mii de procese penale, viteza de procesare înseamnă personal numeros. Justiția nu are în prezent suficient personal să poată susțină viteza de procesare necesară a documentelor. Neavând viteză, vor apărea amânări succesive de pronunțări până la întocmirea motivării. Amânările duc de multe ori la prescrieri de doare penale. Pe termen scurt, măsura ”bună” a CCR, sufocă instanțele și în același timp dă un timp de respiro infractorilor și poate, pentru cei mai speciali, va duce chiar la o prescripție salvatoare a faptelor penale. Parlamentul sau Guvernul au la dispoziție 45 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a deciziei Curții Constituționale să modifice Codul de procedură penală, în acord cu decizia CCR. Dar oricât s-ar strădui, politicienii nu pot face nimic mai repede de o lună de zile. Ca o ironie a sorții, CCR are 30 de zile ca să-și motiveze decizia!
JOI, 08 aprilie 2021
Șefu’ de la AUR vrea să declare pandemia ilegală după 90 de zile. Pe când o lege împotriva INFECTĂRII cu COVID? Dl Simion știe să scoată din jobenul lui mediatic cele mai neașteptate dume. Acum, poziția de parlamentar îi permite vice-liderului AUR să inițieze și legiferări de dume. Trăgând cu ochiul spre gloata electorală a domniei sale, dl Simion și-a umflat pieptul și a anunțat un mare triumf al viziunii sale politice: un proiect de lege care să interzică prelungirea stării de alertă peste termenul de 90 de zile. Domnul vice-lider a prezentat asta ca un gest de curaj parlamentar, ca o îndrăzneală teribilă pentru dezrobirea neamului românesc de sub jugul alertelor sanitare PNL-USRPLUS-UDMR. Splendid! Și se poate crede că dl Simion, în lucida sa abordare. s-a gândit la toate. Adică dacă legi de mâini Parlamentul să prelungească starea de alertă, e în spiritul legii, ca să nu mai vorbim de interesul imediat al românilor, să se stipuleze în proiectul de lege și interzicerea pandemiei. E normal, uman și patriotic să fie așa, dacă nu ești cumva un criminal în serie de români. Motivul este evident. Dacă blochezi decretarea stării de alertă, e obligatoriu să blochezi prin lege și virusul. Domnul Simion nu a declarat nimic despre acest aspect care este totuși esențial. Pentru că dacă legea promovată de AUR interzice starea de alertă, dar lasă pandemia la liber nu ne va ajunge ATI-ul din toată Europa să ne internăm bolnavii. Există totuși opinia că dl Simion și alianța sa plină de viziuni morbide s-a complicat! Nu mai bine croiau un proiect de lege care să interzică direct și ultraortodox molipsirea cu COVID la români? Starea de alertă ar fi dispărut de la sine! Și să nu spuneți că un fleac din ăsta nu poate fi legiferat de AUR!
VINERI, 09 aprilie 2021
Spitalul Foișor. O decizie salvatoare pentru multe vieți sabotată politic. Situațiile excepționale cer măsuri excepționale. Iar vineri la București contextul a fost într-adevăr excepțional. Zero paturi libere la ATI și cazuri grave de infecții cu COVID în creștere! Imaginați-vă că aveți următoarea situație. Într-un taler al balanței bolnavi grav care fără terapie intensivă mor, iar în celălalt taler un spital (Foișor) care dispune de o secție aproape goală de ATI ( 26 paturi) și 90 de paturi cu oxigen compatibile la patologia COVID. Ce ați face? E la mintea cocoșului. Internezi urgent bolnavii de COVID cu simptome grave pe secția de ATI a spitalului Foișor. Pare simplu și chiar ar fi dacă bolnavii COVID nu ar fi un pericol pentru cei internați cu probleme ortopedice din spital. Autoritățile responsabile sunt obligate să decidă urgent cine are prioritate. Se ajunge repede la o concluzie! Au prioritate pacienții cu COVID aflați în risc de a-și pierde viața. Pentru protejarea bolnavilor cu probleme ortopedice de la Foișor există doar două variante: relocarea celor cu afecțiuni mai grave în alte spitale și externarea celor mai puțin bolnavi. Asta au făcut Ministerul Sănătății și Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU). Vineri la ora 11 totul era pregătit ca operațiunea să înceapă. De aici a început show-ul. Managerul Spitalului Foișor s-a opus. A trebuit dusă muncă de lămurire timp de mai multe ore fără rezultat pentru că reprezentantul spitalului a refuzat să semneze documentele necesare. Potrivit hotnews.ro, pentru că managerul spitalului a refuzat să semneze documentele, în ultimă instanță acestea au fot semnate de un oficial al Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB), în subordinea căreia se află Spitalul Foișor. Acest lucru s-a întâmplat spre seară. Mai aflăm că discuțiile au început încă de anul trecut, însă de fiecare dată s-au împotmolit după refuzul conducerii spitalului. Unitatea este în subordinea Primăriei Capitalei, managerul fiind în funcție din 1997. În vremea mandatului Gabrielei Firea, conducerea spitalului a fost în grații, unitatea primind fonduri consistente pentru modernizare. E ușor să ne închipuim atunci ce luptă, ce nervi, ce ambiții politicianiste s-au confruntat vineri la Spitalului Foișor din cauza unui director de spital care a decis să arunce în haos o operațiune care se putea face ușor, repede și la lumina zilei. Așa s-a ajuns ca bolnavii de la ortopedie să fie mutați ”noaptea, ca hoții” și asta numai pentru că orice clipă pierdută însemna riscul unei vieți pierdute printre bolnavii COVID. Și nimeni nu ar fi zis vreodată că se pune la cale o nouă torpilă mediatică împotriva ministrului Sănătății și a lui Raed Arafat dacă Antena 3, România TV, B1 TV, PSD, AUR, istericii anti-mască, ca la un pont primit, nu s-ar fi adunat toți ciorchine la poarta spitalului pe înserat. Circul care a urmat a fost muniție media a-ntâia. Pacienți cărați cu tărgile pe nepregătite, unii în pijamale, alții în haine de stradă, preluați de rude iritate. S-a văzut urât! La lumina reflectoarelor scena invoca retrospectiv incompetența guvernării PSD din acțiunea de salvare de la Colectiv. Vineri noaptea cauza haosului a fost însă o rivalitate politică care naște mereu lipsă de coordonare dintre instituțiile statului cu efecte dezastruoase pentru cetățean. E sigur că această evacuare de bolnavi de la Spitalul Foișor putea fi realizată altfel. Pentru asta însă ar fi trebuit extirpată înainte politica din sistemul românesc de sănătate.
SÂMBĂTĂ, 10 aprilie 2021
Concentrare de trupe rusești la granița cu Ucraina. Ce l-a pus în alertă pe Președintele Putin. Ministrul ucrainean al Apărării, Andrii Taran, a afirmat sâmbătă ca țara sa ar putea fi provocată de agravarea situației de către Rusia, în conflictul din regiunea Donbas, din estul Ucrainei. Kievul a dat semnalul de alarma în legătură cu o acumulare de forte rusești lângă granița dintre Ucraina și Rusia și cu privire la creșterea violenței de-a lungul liniei de contact care separa trupele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia în Donbas. Kremlinul neaga că trupele sale sunt o amenințare, dar spune ca vor rămâne în zonă atât timp cât consideră potrivit. Secretarul de stat american Antony Blinken și omologii săi francezi și germani au cerut vineri Rusiei să oprească creșterea efectivelor armate în zonă și și-au reafirmat sprijinul pentru Kiev în confruntarea cu Moscova. La inflamarea relațiilor dintre Rusia și Ucraina au contribuit și zvonurile recente privitoare la o posibilă aderare a Ucrainei la NATO. Experții însă sunt de părere că Rusia nu va accepta niciodată o Ucraină pro-democratică și prooccidentală și dorind să evite orice posibilitate de integrare a țării în NATO, Regimul Putin amenință. Strategia Kremlinului este ușor de intuit: dacă e să fie ca Ucraina să intre în NATO, Moscova se asigură că nu va intra Ucraina pe care o cunoaștem astăzi. Bucăți din ea sunt deja în administrare rusească, iar succesul în cazul anexării Crimeii dă încredere președintelui Putin că nu va avea nici pe mai departe o rezistență reală în dezintegrarea statului ucrainean dacă situația o va cere.
DUMINICĂ, 28 martie 2021
Fotografia săptămânii
Monica Csengheri (25 de ani) a câștigat titlul european la toate cele 3 probe ale categoriei 49 de kilograme de la Campionatului European de Haltere, competiție organizată la Moscova. În urmă cu un deceniu tânăra din Bistrița își câștiga pâinea dramatic, cerșind pe străzile orașului. O întâmplare fericită a dus-o în sala de sport iar astăzi, după mai multe drame și încercări a dus România pe prima treaptă a podiumului european.
Monica Pană