RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 25 IANUARIE 2021

Pilonul 2 de pensii face profit și în pandemie. Pilonul II de pensii private obligatorii, la care cotizează 7,6 milioane de români, a realizat în 2020 un câștig de 6,2%, de trei ori peste inflație, adică un profit net de 900 milioane de euro pentru participanți, arată datele prezentate luni de Asociația Administratorilor de Pensii Administrate Privat (APAPR). Potrivit prezentării, pentru un român care câștigă salariul mediu pe economie și a cotizat lună de lună pe toată existența Pilonului II (152 de luni), contribuțiile brute virate în Pilonul II au însumat 16.998 RON. Peste aceste contribuții, participarea la Pilonul II i-a adus acestuia un câștig mediu net de 5.510 RON, față de 1.937 RON (cât ar fi însemnat indexarea contribuțiilor cu inflația corespunzătoare), 1.864 RON (cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare) sau 1.222 RON (cât ar fi reprezentat câștigul din cumpărarea lunară de euro și actualizarea sumei la finele perioadei). Programul de guvernare al Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR prevede că statul va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației și minim 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie. În ceea ce privește Pilonul II, documentul spune că vor fi crescute contribuțiile cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.

MARȚI, 26 IANUARIE 2021

Și totuși suntem pe podium la vaccinare! O statistică prezentată marți de Politico, arată că România se află în topul țărilor din Uniune în ce privește viteza vaccinării și numărul de persoane imunizate împotriva virusului. Mai mult chiar, s-a calculat că dacă ritmul de vaccinare actual se va putea menține, România ar putea atinge plafonul de 70 la sută din populație vaccinată în decembrie 2022, ceea ce ar plasa țara noastră pe locul 2 în Uniunea Europeană, după Malta. La extremă se află Bulgaria, unde obiectivul de 70 la sută imunizare, la actualul ritm de vaccinare, s-ar atinge abia în luna august 2040. Comisia Europeană și-a stabilit inițial ca obiectiv vaccinarea a 70% dintre adulții din Uniunea Europeană împotriva Covid-19 până la vară. Se dovedește însă că obiectivul este imposibil de atins date fiind diminuarea cantităților de vaccin pe care producătorii le pot furniza și vitezele de până acum a procesului de vaccinare. Presupunând că vor fi suficiente doze de vaccin pe piață, prima țară care ar putea vaccina peste 70 la sută din populație ar fi Marea Britanie, recent ieșită din UE. La actualul ritm al vaccinării, UK ar putea vaccina 83 la sută din populație până în luna septembrie. Ca să se încadreze în obiectivul (prea) ambițios al Comisiei Europene, adică vara acestui an, România ar trebui să mărească de trei ori rata zilnică de vaccinare.

MIERCURI, 27 IANUARIE 2021

La fel ca în dictatura lui Ceaușescu,  de miercuri în Polonia e interzis avortul. Decretul 770 semnat de Nicolae Ceaușescu în anul octombrie 1966 a interzis avortul în Republica Socialistă România. Măsura a fost adoptată dintr-un calcul simplu: conducerea comunistă urmărea să obțină o creștere forțată a natalității. Efectul imediat a fost că natalitatea în anul 1967 a bătut toate recordurile în materie, generația născută atunci primind și denumirea generică de ”generația decrețeilor”. Decretul ceaușist a fost considerat întotdeauna o încălcare a drepturile omului.  Ea a fost criticată îndelung în lumea liberă din această cauză și a provocat un număr însemnat de victime ale avorturilor autoprovocate sau făcute în condiții improprii. Drama unei astfel de femei a fost sugestiv prezentată în filmul ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile” a regizorului Cristian Mungiu. De miercuri, ”decretul 770” a lui Ceaușescu a intrat în vigoare în Polonia sub forma unei decizii a Tribunalului constituțional polonez, hotărâre care a fost publicată în aceeași zi în Monitorul Oficial. Practic, de miercuri în Polonia avortul este interzis total, mai puțin în cazul sarcinilor rezultate în urma unui viol, incest, sau atunci când viața mamei este în pericol. Interzicerea avortului a scos în stradă mii de polonezi. “Corpul meu, alegerea mea!”, “Gândesc, simt, decid”, “Revoluția, ea are un uter”, “Aveți sânge pe mâini”, se putea citi pe pancartele manifestanților pro-avort la Varşovia, unde câteva mii de persoane au răspuns la apelul organizației ‘Greva Femeilor’, principala mișcare aflată la originea protestelor.    La Varşovia, manifestația s-a încheiat, fără incidente majore, în fața casei lui Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului Lege şi Justiţie (PiS), partid naționalist și ultra-catolic. Organizațiile feministe poloneze estimează că în țară au loc circa 200.000 de întreruperi voluntare de sarcină ilegale sau în străinătate. De observat însă că pe modul de raportare la avort între România atee a dictaturii lui Ceaușescu și Polonia condusă de Partidul Lege și Justiție, naționalist și ultra-creștin, nu există nici o diferență.

 JOI, 28 IANUARIE 2021

Corupția românească nu mai e singura de TOP. Ungaria și Bulgaria au intrat în echipă. Joi a fost dat publicității raport întocmit de Transparency International privitor la Indicele de Percepere a Corupției (IPC) pe mapamond. România rămâne în continuare în top cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. Deși punctajele sunt similare cu cele din 2019 pentru majoritatea statelor membre, în premieră, trei state împart primul loc pe scara corupției în clasamentul întocmit la nivelul UE. Alături de România, în acest an Bulgaria și Ungaria au primit același scor de 44 de puncte din 100. Percepția asupra corupției din sistemul public și mediul de afaceri din România rămâne neschimbată comparativ cu 2019, la fel și în cazul Ungariei. Doar Bulgaria are un punct în plus față de anul anterior. România înregistrează același scor ca în anul 2012, ceea ce arată că măsurile de combatere a corupției luate în aproape 10 ani nu au fost constante, iar decapitarea DNA în Republica Dragnea a dus la o recădere a țări sub efectul lărgit al corupției. Ca motoare de propagare a fenomenului raportul amintește lipsa de transparență în achizițiile publice și amânarea adoptării unor măsuri consecvente pentru digitalizarea proceselor administrative. Se observă și o îngrijorătoare scădere a intensității reacției populației privitor la cazurile grave de corupție care erup în spațiul public. Sunt două motive care generează această apatie a cetățenilor. Una constă în campaniile de cosmetizare a imaginii care reduc vigilența publică. A doua sunt asumarea falsă a politicilor de integritate din instituții publice, dar și din companii private sub a căror camuflaj actele de corupție se derulează nestingherit.  Indicele de Percepție a Corupției reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care 0 înseamnă „foarte corupt”, iar 100 „deloc corupt”.

VINERI, 29 IANUARIE 2021

Nu focul, ci corupția a ucis din nou Vineri la ”Matei Balș”.S-au identificat 5 domenii de corupție în sistemul de sănătate din România. Este vorba în primul rând despre achizițiile publice, despre spitale, farmacii, medici sau personal auxiliar. În domeniul sănătății se primesc mite mult mai mari, cu procente între 5-20% din valoarea facturilor. În domeniul Sănătății procentul de mită este mult mai mare decât în alte domenii. Plata este făcută fie direct managerului, fie prin diverse servicii de consultanță” – Laura Codruța Kovesi, 2018, pe atunci procuror-șef DNA. Ce spunea de fapt doamna Kovesi acum 3 ani? Că între 5 și 20 la sută din banii cheltuiți de sistemul sanitar din România nu slujește interesul pacienților. Miliarde de lei s-au scurs din sistem zeci de ani sub forma șpăgilor și facturilor umflate care au îndopat mega-căpușa lipită strâns de corpul muribund al instituțiilor medicale românești. Pentru ca peșcheșul penal să poată fi plătit, s-a sacrificat pacientul. În loc de medicamente de top, mai scumpe, s-a lucrat cu analoguri ieftine. În loc de meniuri nutritive atent selectate, pacienții au mâncat boțuri mari de cartofi puse lângă pielcojini de pui. În loc de aparatură medicală ultraperformantă,  s-au cumpărat ciurucuri sclipitoare perfect inutile. În loc de dezinfectanți-apă de ploaie, de instalațiile electrice sau de oxigen -cârpeli și bombe cu ceas. Mai puneți decorul sumbru al clădirilor de spital construite cu 40-50 de ani în urmă ca să aveți imaginea completă a asasinatului lent al sistemului spitalicesc românesc. Efectul? Milioane de infecții nosocomiale, viață de câine maidanez pentru pacienți, tratamente incomplete, iar mai nou foc și pacienți arși de vii într-o suită tot mai dinamică. Deja nu mai putem vorbi de accidente nefericite! Numărul tot mai mare de tragedii din ultima vreme dă semnalul că am ajuns în situația nefericită să căutăm vindecare într-un sistem medical doborât de corupție, care ucide. Înduioșătoare bățoșenia autorităților care anunță controale și dosare penale. Nu ai cum să controlezi așa ceva! Neconformarea este norma!  Dacă pompierii sau DSP-urile țării chiar ar trebui să aplice la sânge legea, cel puțin  60 la sută din secțiile spitalelor românești ar trebui închise mâine. Cine își asumă o astfel de responsabilitate? Așa că se dau avertismente și ici-colo, unde chiar e jale,  câte o amendă, așa ca să fie! Rezultatul? FOC! 16 august 2010-Secția de Reanimare a maternității Giulești (cinci bebeluși morți); 14 noiembrie 2020 – Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț (10 pacienți morți, 7 persoane rănite); 25 decembrie 2020 – Spitalul de Psihiatrie Socola (un mort); 2 ianuarie 2021 – Secția de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, județul Neamț (patru persoane întoxicate cu monoxid de carbon); 5 ianuarie 2021 – Spitalul de Psihiatrie din Gătaia, Timiș; 29 ianuarie 2021 – Institutul Matei Balș, București (șase morți). Iar următoarea tragedie e doar o chestiune de timp. Mesajul către autorități este unul singur: stopați această competiție a morții din spitalele României! Dar cine să o facă?

SÂMBĂTĂ, 30 IANUARIE 2021

SUMAL 2 – ”câinele de pază” informatic al pădurilor a fost pus la treabă. Cel mai important sistem informațional integrat de urmărire a materialului lemnos, SUMAL 2.0, a fost pus în funcțiune în cursul nopții de sâmbătă spre duminică. Oficialii Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor anunță că prin intermediul noului SUMAL se va putea urmări, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masă lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare, devenind astfel foarte dificil să mai apară escale ilegale realizate cu același aviz. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, a parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS înainte de a se face tăierea. O altă particularitate a noului SUMAL este aceea că se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume. Aplicația reduce totodată birocratizarea din acest sector.

DUMINICĂ, 24 IANUARIE 2021

Fotografia săptămânii

Suceava. Un câine a continuat să păzească o casa chiar și la trei ani după ce i-au murit stăpânii. Ulterior casa a fost cumpărată de un nou proprietar, care a demolat-o, dar cățelul a continuat sa păzească dărâmăturile, refuzând să plece de acolo. Credinciosul patruped a impresionat comunitatea așa că a fost luat în această săptămână de iubitorii de animale pentru fi îngrijit la un adăpost.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *