RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  2 SEPTEMBRIE 2024

Grijă la animale! Vă pot aduce dosare penale

Un cetățean găsește o broască țestoasă pe marginea drumului, o ia, scoate la vânzare pe Net, după care poliția îi bate la ușă. Pare un scenariu dintr-un film de comedie, dar nu e. Bărbatul din Suceava a plecat de pe litoral și pe marginea autostrăzii în județul Constanța a găsit o broască țestoasă pe care a decis să o ia cu el acasă. După ce a pus online un anunț de vânzare pentru broasca țestoasă care a ajuns din Dobrogea în Moldova, bărbatul a ajuns în atenția Gărzii de Mediu.  Animalul a fost recunoscut de către reprezentanții unei asociații de protecție a animalelor din București ca făcând parte dintr-o specie protejată: broasca țestoasă de uscat dobrogeană (Testudo graeca). Autoritățile l-au acuzat pe bărbat de deținerea și intenția de a vinde broasca țestoasă și au deschis un dosar penal pe baza legislației privind ariile protejate din România. Animalul a fost preluat de o asociație pentru protecția animalelor și va fi reintrodusă în habitatul natural al speciei (exclusiv în Dobrogea). Și astfel broscuța a avut mai mult noroc decât Alexandra, fata care deși a apucat să ceară ajutor la 112, a fost ucisă de Gheorghe Dincă la Caracal. Se pare că animalele sunt mai bine apărate de legi, decât oamenii.

 

MARȚI, 3 SEPTEMBRIE 2024

Moștenire grea. Un bărbat văduv din Alba trebuie să plătească pentru furturile soției decedate

Nu se știe dacă asta înseamnă potrivit jurământului dat la cununie. Dar pentru un bărbat din Zlatna instanța a hotărât că angajamentul dat cu ”și la bine și la rău” trebuie respectat, chiar dacă nevasta sa a trecut la cele veșnice chiar înainte de a fi condamnată.  Bărbatul trebuie să plătească 4.303.244 de lei și 235.981 de euro către CEC Bank, sumă stabilită printr-o hotărâre definitivă a Curții de Apel Alba Iulia. Obligația acestuia a apărut în urma acțiunilor fostei sale soții, angajată a agenției CEC Bank din Zlatna, care, alături de sora ei, a sustras într-o perioadă de peste 10 ani 6.321.886 de lei și 273.744 de euro din conturile a 325 de clienți ai băncii. Modul de operare al celor două surori implica fie retragerea sumelor direct din conturile clienților, fie păstrarea sumelor depuse de aceștia fără a le înregistra.  Banca a trebuit să plătească integral banii pierduți de clienți, dar în peste 100 de cazuri a fost nevoie de hotărâri judecătorești, pentru că oamenii nu dețineau documente care să fie recunoscute de instituția bancară. Deci, acum e clar, nevasta decedată împreună cu sora sa au băgat mâna până la cot în banii oamenilor depuși la CEC. Dar de ce trebuie să plătească soțul femeii decedate pentru faptele soției? Răspunsul se poate sa în doar două cuvinte: moștenire grea. După doi ani de proces, reprezentanții instituției bancare au reușit să convingă magistrații de la Curtea de Apel Alba Iulia că soțul fostei angajate trebuie să răspundă civil pentru prejudiciul provocat de aceasta. Pentru că el este moștenitorul nevestei sale. Pare o nedreptate, dar, dacă suntem atenți la nuanțe nu e. Pentru că banca nu îi poate cere omului să plătească tot ce a furat soața sa hoțomană. Recuperarea prejudiciului se va face „în limita activului succesoral”, ceea ce va restrânge acțiunea băncii. Adică, banca poate avea pretenții de la moștenitor numai până la valoarea celor moștenite de la soție. Există o singură ipoteză care într-adevăr l-ar arunca pe bărbatul din Alba în disperare. Și anume, ca tot ce are el acum să fie moștenit de la soție.

 

MIERCURI, 4 SEPTEMBRIE 2024

Nu sună bine! Austeritate în an electoral?
Monede

Cât de gravă e situația de fapt? De regulă, în an electoral, nici un guvern din lume nu aduce vorba, nici măcar în glumă,  despre ”austeritate”. Pentru că, austeritatea este crunt de nepopulară, iar necesitatea adoptării de măsuri subordonate austerității sunt, de regulă, marca unei administrații care nu se pricepe, sau a amânat prea mult deciziile care să corecteze cauzele ce produc deficite, supra îndatorare, sărăcie. Și totuși, Guvernul Ciolacu nu numai că face ziceri despre cheltuirea chibzuită a banului public (acum, când se cer voturi?!), dar produce chiar o ordonanță de urgență denumită în popor, nici mai mult, nici mai puțin, decât ”a austerității”, Ordonanța Austerității. Adoptată miercuri, ordonanța impune, printre altele, stoparea completă a angajaților în administrația bugetară, colectarea la guvern a bugetelor necheltuite de primării și alte instituții, stoparea plății sumelor în contul retrocedării imobilelor confiscate, stoparea oricăror cheltuieli cu traininguri/instruiri/consultanță/mobilier, dar și limitarea sporurilor pentru bugetarii care gestionează fonduri europene. Desigur, în condiții normale astfel de măsuri de austeritate sunt insignifiante față de necesarul cerut de deficitele bugetului, însă adoptarea lor în plină campanie electorală a avut efectul unei lovituri de tun. Dacă acum în campanie electorală e nevoie de măsuri de austeritate care nu mai suportau o amânare de câteva luni, atunci ce va fi la anul după ce sacii electorali vor fi deja încărcați în căruță. Ordonanța oferă la pachet cu austeritatea un fel de tampon mediatic sub forma unor facilități și scutiri de penalități și dobânzi, datornicilor care își plătesc datoriile la bugetul de stat. În sincron cu adoptarea ordonanței, premierul a ținut să precizeze că aceasta ”…nu este o ordonanță a austerității”. ”Deși este an electoral, eu nu pot să asist cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile”, a spus Marcel Ciolacu. O declarație demnă de un guvernant care pune buna administrare deasupra interesului electoral.  Întrebarea este cum de a putut până acum? Și dacă tocmai în an electoral a trebuit dezlegată austeritatea, la anul scapă cine poate!

 

JOI, 5 SEPTEMBRIE 2024

Testul psihologic. are sau nu un rost?

Ca să poți purta o armă în poliție, în jandarmerie, sau în armată este necesar să treci un test psihologic. Teoretic, acesta ar trebui să confirme că cel care are acces la arme este în toate mințile și nu reprezintă un risc pentru comunitate. În practică însă, lucrurile nu stau tocmai așa pentru că foarte mulți oameni cu probleme sunt foarte buni la simulare și fentează testul psihologic. Sau, așa cum se poate întâmpla uneori, când polițistul iese cu testul luat de la psiholog, află să soția îl înșală,  fuge acasă cu arma și face măcel. Ca să nu mai vorbim de nenumăratele cazuri în care polițiști, jandarmi sau militari se sinucid cu arma din dotare. Este și cazul unui polițist cu vechime de la Suceava. Acesta a participat într-un poligon privat la un exercițiu de trageri cu arma din dotare. După ce a tras mai multe focuri în ținte, calm, sub ochii instructorului, și-a îndreptat arma spre cap și a tras. Polițistul a decedat înainte de sosirea medicilor. Avea 54 de ani. Și, de remarcat, trecuse cu brio toate evaluările psihologice,  iar colegii îl descriau drept un polițist bun. Concluzia? În cazul polițistului care s-a sinucis, deși acesta a trecut testele psihologice, psihologii care l-au evaluat le-au picat cu brio. Sau, și aceasta poate fi o explicație, multe din testele psihologice care se fac în cazul angajaților ministerului de Interne sunt simple formalități care trebuie bifate ca să ”fie bine”.

 

VINERI, 6 SEPTEMBRIE 2024

Fabrica Dacia. Oamenii sunt plătiți să plece ca să lase loc roboților

Se întâmplă din nou. Vizionarii au prezis demult că tehnologia va face omenirea nerelevantă din punct de vedere economic. Adică roboții și inteligența artificială vor deveni strungari, forjori, electricieni, sudori, avocați, programatori de software, vopsitori,  medici sau consultanți în afaceri. Mugurii noii lumi au apărut deja mai demult. Vineri, cea mai preluată știre pe fluxuri a fost cea privitoare la constructorul de mașini Dacia. Compania își invită angajații să plece de bună voie din companie. Producătorul de autoturisme le oferă acestora în schimb compensații financiare consistente. Dacă salariatul acceptă să-și depună demisia, funcție de vechime, fabrica îi plătește compensații între 22.000 și 185.000 de lei. Potrivit informațiilor disponibile, compania își rezervă dreptul de a nu semna toate cererile de încetare a contractului de muncă. Salariații vizați de a fi puși pe liber provin în principal din secțiile care urmează să se robotizeze. Producătorul de autoturisme are programe de concediere voluntară o dată la câțiva ani, ultimul fiind în anul 2022. Potrivit Ziarului Financiar, numărul mediu de angajați a scăzut de la 12.209, cât era în 2022, la 11.457 în 2023, adică circa 800 de oameni într-un singur an. Cu toate acestea cifra de afacere a companiei a crescut cu unu la sută, depășind 5,2 miliarde de euro, profitul înregistrat fiind de 107 milioane de euro. Deci, cu mai puțini oameni, fabrica Dacia și-a îmbunătățit performanțele economice. Ați înțeles de ce roboții vor lăsa omenirea fără joburi până la urmă?

 

Sâmbătă, 7 SEPTEMBRIE 2024

Drone rusești pe cerul patriei

Dobrogea a fost trezită sâmbătă noaptea de mesajul RO-Alert emis după ce mai multe drone de atac au intrat în spațiul aerian al României, iar autoritățile armate au ridicat două avioane de la sol. Oamenii din zonă au asistat înmărmuriți cum sunete si lumini înfricoșătoare se desfășurau la câțiva metri de casele lor. Ministerul Apărării Naționale a confirmat că cel puțin dintre două dronele cu care Rusia a atacat Ucraina azi-noapte au ajuns în spațiul aerian românesc, în cazul uneia dintre ele fiind „ indicată probabilitatea existenței unei zone de impact pe teritoriul național, într-o arie nelocuită”. Începând cu ora 2.25, două aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române au decolat de la Baza 86 Aeriană Borcea pentru monitorizarea situației aeriene. Războiul din Ucraina începe să afecteze tot mai mult populația română de la graniță, iar incidentul de sâmbătă pare să fie cel mai grav atâta timp cât una dintre dronele rusești, potrivit Comandamentului Ucrainean, a pătruns 70 de km în județul Tulcea.

 

Duminică,  8 SEPTEMBRIE 2024

Fotografia săptămânii

O influenceriță în vârstă de 21 de ani  și-a tatuat numele lui Trump pe frunte, iar acum strânge bani să-și elimine „eticheta” de pe ”frontispiciul” feței. Motivul? O mare parte din cunoscuții ei au refuzat să mai vorbească cu ea, în timp ce reacțiile necunoscuților de pe rețelele de socializare au dezaprobat-o crunt.   Costul aproximativ al ștergerii tatuajului ar fi de 5.000 dolari americani.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *