RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  12 AUGUST 2024

Sportul, anestezic la depresia națională

Dacă situația politică îndeamnă la deprimare și nervi, România găsește soluții alternative ca să se afirme pozitiv și să renască speranța de mai bine. Iar una din soluții, cel puțin anul acesta, au fost rezultatele sportive. Aparent, din nimic și neașteptat, naționala României la Fotbal a reușit să iasă din grupă, Corvinul Hunedoara a făcut minuni câștigând Cupa României, iar la Olimpiada de la Paris am obținut cele mai bune rezultate din 2008 încoace. România a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii, dintre care trei de aur, patru de argint şi două de bronz.  Scurt bilanț. Aur au câştigat înotătorul David Popovici la 200 metri liber, canotorii Andrei Cornea şi Marian Enache la dublu vâsle masculin şi echipajul feminin de opt plus unu (Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu). Argintul a fost obţinut de Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin – categorie uşoară, precum şi de halterofila Mihaela Cambei la cat. 49 kg. Bronzul a fost cucerit de David Popovici la 100 metri liber şi de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol, în urma deciziei TAS. România s-a clasat pe locul 23 din 84 de țări participante. Aceasta este cea mai bună clasare a României în ierarhia pe medalii din 2008 (Beijing), când tricolorii încheiau pe 18 (4-1-4). La JO 2020 (Tokyo), România termina pe locul 46 în clasamentul pe medalii (1-3-0), după ce la Rio 2016 a fost pe 47 (1-1-2), iar la Londra 2012 s-a clasat pe 31 (2-4-1).

 

MARȚI, 13 AUGUST 2024

Tendință. UE, din nou tentantă printre britanici

În Marea Britanie despre Brexit se vorbește tot mai mult ca despre o beție în care te-ai făcut de rușine și nu mai dorești să fie reamintit momentul. Mândria națională a britanicilor a fost satisfăcută prin Brexit, dar efectele ieșirii din UE sunt resimțite negativ, mai ales din punct de vedere economic (taxe vamale în relațiile comerciale cu UE, lipsă mână de lucru în domenii dificile, pierderea statutului de centru financiar al UE ) și a știrbirii  libertății de mișcare a cetățenilor britanici în Europa, cel puțin în ceea ce privește controlul la granițe. Au trecut ceva ani de la momentul Brexist, emoțiile s-au mai estompat, amintirea s-a mai șters, dar dezavantajele economice ale ieșirii din UE au rămas. Nu e întâmplător atunci, că acum, cu capul ceva mai limpede, britanicii se gândesc că totuși nu era chiar așa de rău în Regatul Unit era parte a construcției europene. Un sondaj realizat recent în Marea Britanie arată că publicul britanic ar vota acum cu o marjă considerabilă în favoarea reintegrării în Uniunea Europeană dacă ar avea loc un nou referendum. Datele din sondajul think-tank-ului YouGov arată că sprijinul public în favoarea reintegrării în UE dacă s-ar organiza un referendum în acest sens este de 59%, 41% dintre respondenți declarându-se împotriva revenirii în blocul comunitar. Totodată, sondajul arată că alegătorii susţin o relaţie mai strânsă cu UE, dar care nu implică revenirea la blocul comunitar, la piaţa sa unică sau la uniunea vamală. Tocmai din acest motiv, noul premier laburist al Marii Britanii, Keir Starmer, nu va încerca să reintegreze ţara în UE, în piaţa sa unică sau în uniunea vamală în timpul mandatului său de premier, dar va încerca o apropiere de UE reglată fin, nu prea profundă, dar suficient de puternică încât să readucă o parte din avantajele schimburile comerciale de dinainte de Brexit. Un sondaj de la începutul anului făcut în rândul alegătorilor britanici încurajează noua putere de la Londra să facă asta, atâta timp cât doar 22% din cei intervievați mai considerau că Brexitul a fost o idee bună.

 

MIERCURI, 14 AUGUST 2024

Regele Charles aruncă în aer piața imobiliară din Viscri

Tot ce atinge persoana regelui Marii Britanii, devine un fel de bornă istorică care, în percepția generală, ar purta încărcătura densă a monarhiei britanice. Prin nu se știe ce întâmplare, actualul rege al britanicilor, la acea vreme doar prinț moștenitor, i-a căzut cu tronc o localitate din România, mai precis un sat pe numele lui Viscri. Toată lumea aproape a auzit astăzi despre Viscri, denumire care înainte, în afară de cunoscătorii patrimoniului UNESCO,  era cvasianonimă. Atingerea monarhică a schimbat semnificativ lucrurile în micul sat transilvan. Iar unul dintre ele vizează piața imobiliară din sat. În această săptămână s-a aflat că dacă doriți să vă mutați în Viscri, ar trebui să aveți un cont bancar măcar tot atât de mare cât v-ar trebui pentru o locuință în Cluj sau București. Cine este interesat să consulte ofertele imobiliare poate constata că se oferă Casa disponibilă la vânzare include două corpuri de clădire – unul recent construit în 2018 și altul mai vechi, dar renovat – și un teren de 1.750 metri pătrați. Proprietatea, situată în patrimoniul mondial UNESCO, oferă opțiuni variate pentru utilizare, fiind potrivită pentru transformare în casă de vacanță, restaurant sau pensiune. Prețul cerut este de 195.000 de euro. O proprietate similară, într-un sat similar, dar fără pedigree regal,  nu depășește 80.000 de euro. Pentru 195 de mii de euro, cel care plătește la Viscri, nu cumpără doar proprietate. În banii aceștia intră cu supramăsură și renumele pe care regele Marii Britanii a impregnat localitatea prin atingerea sa.

 

JOI, 15 AUGUST 2024

Setea de apă potabilă pe vremea caniculei

Săptămâna s-a predat vipiei extreme. Soarele arde în gradații Celsius care uscă pământul și transformă razele ultraviolete în arme letale. E exact momentul meteo potrivit pentru ca medicii să lanseze pe toate canalele media sfatul vital: ”Hidratați-vă!” Și exact joi, în culmea caniculei, pe fluxurile de știri a apărut o știre neplăcut surprinzătoare. Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi UNICEF, 2 din 10 români nu au acces la apă potabilă din surse sigure. Hai, am înțeles că electricitatea, gazul și semnalul GSM nu ajunge încă peste tot,  dar apa vitală vieții să lipsească pentru o cincime dintre români e cumva strigător la cer! Un medic toxicolog, citat de Mediafax, explică că încă în România copiii cu intoxicații de la apă sunt încă un fenomen întâlnit, pentru că multe fântâni sunt dezinfectate cu substanțe care conțin nitrați în cantități mari. La nivelul Uniunii Europene, apa potabilă este reglementată printr-o directivă privind calitatea apei destinate consumului uman, iar în majoritatea ţărilor vestice procentul  populaţiei care are acces la apă potabilă din surse sigure este de aproape 100%. De  exemplu, în Germania, procentul este de 99,9%, în Olanda de 99,9%, în Anglia de  99,8%, în Franţa de 99,7% și în Spania de 99,5%, conform datelor statistice. Pe când,  în România, încă sunt multe localităţi care nu au rețele de apă potabilă și canalizare și  astfel procentul e de 82%, fiind cel mai mic la nivelul UE. Chiar și în țările vecine  României situaţia este mai bună. În Ungaria, întreaga populaţie are acces la apă curată, iar în  Bulgaria peste 95% dintre locuitori sunt asiguraţi. După cum se vede, datele statistice comparative ne așează din nou la periferia lumii civilizate. Avem însă și o mică satisfacție. Suntem totuși  mult mai buni decât lumea de dincolo de ea.

 

VINERI, 16 AUGUST 2024

Cazul Sf. Pantelimon. Noi date și evenimente întăresc acuzațiile de crimă
Free picture (Crime in the hospital) from https://torange.biz/crime-hospital-19908

În opinia anchetatorilor una din dovezile cele mai solide că doctorițele acuzate erau conștiente că ceea ce fac  trebuie ascuns, constă în faptul că în fișele medicale ale bolnavilor nu erau înscrise diminuările dozei de nanoadrenalină. Anchetatorii au extins ancheta și la alți bolnavi decedați în mod suspect pe secția de ATI în primăvară. Vineri, o nouă piesă care le incriminează pe cele două doctorițe s-a adăugat dosarul cauzei. Consiliul Superior de Medicină Legală spune că medicii au identificat trei deficiențe majore în acordarea îngrijirilor medicale unui pacient de 54 de ani (primul caz anchetat de procurori), care a murit la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală, iar scăderea dozei de noradrenalină este în mod aproape cert cauza decesului. În raportul legiștilor se arată că, raportat la pacientul de 54 de ani ”… probabilitatea ca decesul să se fi produs în momentul la care s-a produs, datorită scăderii dozei de noradrenalină este de peste 99%, chiar dacă ar fi să luăm în considerare o agravare progresivă a stării pacientului în cursul spitalizării pe secţia de ATI”.  Cu alte cuvinte, legiștii certifică o cauzalitate de 99% între reducerea dozei de nanoadrenalină și moartea pacientului de 54 de ani. Pentru a susține această expertiză, reprezentanții medicilor legiști mai transmit că aproximativ jumătate dintre autopsii sunt efectuate pe pacienți care au fost internate la terapie intensive, ceea ce înseamnă că experții trebuie să cunoască și procedurile specifice aplicate la ATI. Tot vineri, încă un eveniment a accentuat impresia că ceva foarte grav și întunecat s-a petrecut în secția de ATI de la spitalul SF. Pantelimon. O persoană a anunțat prin 112 că într-o toaletă publică amplasată în Piaţa Sfântul Ioan din Brașov se află căzută o persoană în stare de inconştienţă. S-a constat că bărbatul căzut a încercat să se sinucidă cu o supradoză de medicamente. Acesta își făcuse o perfuzie, iar lângă el erau mai multe fiole goale de Midazolam, medicament folosit ca anestezic. Surpriza maximă a fost când după identificare, s-a aflat că bărbatul care a încercat să se sinucidă, medice de profesie,  nu este altul decât iubitul „Doamnei cu coasa”, așa cum era poreclită una dintre cele două doctorițe arestate de la Spitalul ”Sf. Pantelimon”. Gestul suicidal s-a petrecut la nouă zile după ce bărbatul a fost audiat de procurori. În discuțiile înregistrate de anchetatori, iubitul doctoriței îi dădea acesteia sfaturi, după declanșarea anchetei, despre cum să se comporte în fața oamenilor legii, să își ia concediu, iar dacă totuși va continua să meargă la spital, să nu atingă nimic și să nu modifice nimic din actele medicale care aveau legătură cu decesele.  La dosar există mai multe stenograme a discuțiilor dintre doctoriță și iubitul ei despre nanoadrenalină. Cei doi filosofau pe marginea vieții și a morții, iar din interceptări reiese că iubitul doctoriței nu era deloc împotriva reducerii dozei de noradrenalină, pentru ca pacienții aflați în stare gravă să moară mai repede. Cei doi medici erau de acord că noradrenalina nu tratează, ci doar prelungește viața în mod artificial, în condițiile în care, spuneau ei, momentul morții unui om ar trebui să fie totuși exclusiv decizia Celui de Sus. Citate de Gândul, surse judiciare au spus că iubitul doctoriței arestate a încercat să lase impresia generală că are sânge rece. Bărbatul ar fi răspuns liniștit la întrebări și nimic din reacțiile lui nu ar fi trădat faptul că are remușcări sau că a suferit o depresie din cauza faptului că prietena lui a fost acuzată de crimă cu premeditare și închisă în Arestul Central al Poliției Capitalei. Gestul sinucigaș de vineri, trădează însă o teamă, sau o mustrare de conștiință a iubitului care era la curent de practicile iubitei sale legate de nanoadrenalină. Zi după zi, de la debutul anchetei penale, noi expertize și evenimente vin să sprijine tot mai mult acuzația magistraților în cazul medicilor arestați de la secția de ATI a spitalului Sf. Pantelimon, crimă.

 

Sâmbătă, 17 AUGUST 2024

2024 – Bilanț șocant al încălzirii globale

Pe lângă poluare și fenomenul meteo global El Niño, mai este ceva care încălzește planeta, iar specialiștii habar nu au despre ce e vorba. Potrivit acestora, situația este deosebit de alarmantă deoarece, deși temperaturile extreme din 2023 ar fi putut fi atribuite unei combinații între activitatea umană de poluare și fenomenul natural El Niño, în 2024, El Niño a început să-și piardă din intensitate încă din februarie, dar situația climatică nu s-a îmbunătățit, ci, dimpotrivă, s-a agravat. Iar cifrele citite pe termometre în acest an sunt recorduri nemaiîntâlnite în extrem de multe zone ale globului. Un număr de 15 recorduri globale au fost deja depășite. Pe lângă acestea, alte 130 de recorduri naționale de temperatură au fost depășite în acest an, alături de zeci de mii de maxime locale înregistrate la stații de monitorizare din întreaga lume. În Mexic, pe 20 iunie, s-a înregistrat o temperatură record de 52 de grade Celsius la Tepache. În cealaltă parte a lumii, în Insulele Cocos din Australia, recordul a fost depășit pe 7 aprilie, când temperatura a atins 32,8 grade Celsius. Egiptul a înregistrat un record de 50,9 grade Celsius la Aswan. Cu două zile înainte, Ciadul și-a atins și el recordul de 48 de grade. Pe 1 mai, Ghana a cunoscut un vârf de temperatură de 44,6 grade Celsius, iar în Laos s-au resimțit temperaturi de 43,7 grade. Nici România nu a scăpat de prigoana fără precedent a încălzirii globale. În data de 13 iulie 2024, la Oradea și Chișinău-Criș s-au înregistrat 44 de grade Celsius, o temperatură extremă neînregistrată în România de când se fac măsurători. Experții în mediu sunt de părere că schimbările climatice continuă să se accentueze, și dacă nu se iau măsuri urgente, Pământul va deveni un uriaș deșert pârjolit de soare. Ce măsuri? Tot experții spun că reducerea drastică a poluării pe glob (trecerea pe surse regenerabile de energie) și reîmpăduririle masive ar fi primele măsuri accesibile omului care ar putea încetini, dacă nu chiar opri fenomenul de încălzire globală.

 

Duminică,  18 AUGUST 2024

S-a făcut dreptate! Gimnasta Ana Maria Bărbosu a intrat vineri în posesia medaliei de bronz de la Jocurile Olimpice, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Casa Olimpică din Bucureşti. Medalia i-a fost înmânată de către Octavian Morariu, membru al Comitetului Internaţional Olimpic pentru România.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *