RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  22 IULIE 2024

SUA. Alegeri între Trump și cine?

Atunci când trebuie să se întâmple, se întâmplă și tot universul ajută. Apune o epocă istorică, iar marca ei este punerea sub semnul întrebării a celei mai solide și admirate democrații ai lumii, America. Vârsta înaintată, slăbiciunile aferente, scurtcircuitele cognitive și faptul că nimănui nu-i place să parieze pe o gloabă, l-au împins pe candidatul și președintele en-titre Biden să renunțe la candidatură. Fapt fără precedent ca un candidat la președinția SUA să se retragă din cursă cu doar patru luni înainte de data votului. Nu ar fi fost până la urmă nici o problemă, dacă votul care urmează poartă cu el opțiunea schimbării lumii, așa cum o cunoaștem acum. Retragerea lui Biden, aparent, lărgește culoarul candidatul republican Trump spre Casa Albă. A contribuit la această percepție și glonțul care i-a ras urechea translatându-l în ipostaza eroică de victimă sugătoare de empatie electorală. Lucrurile pot fi însă înșelătoare pentru că dacă Biden rezista în competiție, slăbiciunile lui evidente îi reduseseră deja șansele de a mai câștiga o dată în fața lui Trump. Deci, zarurile odată aruncate, democrații au acum în față ca și target o cursă contracronometru în care noul candidat să contracareze avansul și popularitatea lui Trump și să-l bată la alegerile din noiembrie. Sarcină aproape imposibilă. Cea mai probabilă candidată democrată la alegerile prezidențiale din SUA, după anunțul retragerii lui Joe Biden, videpreședinta Kamala Harris moștenește o situație dificilă înainte de alegerile din noiembrie. Analiștii se așteaptă ca Harris să păstreze o parte din politicile externe ale lui Biden, dar și să ia atitudine acolo unde președintele american a ezitat. Zâmbetul felin, modul în care s-a prezentat la primele apariții publice, adeptă declarată a libertății și democrației în America, susținătoare a NATO, mult mai tânără decât Trump, narativul procurorului care candidează împotriva infractorului,   Harris s-a înscris în forță în lupta electorală, sondajele arătând că are șanse să-l translateze pe Trump în postura dinozaurului politic. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple. Oare americanii mai doresc să trăiască în actualul sistem american? Vor oare o schimbare cu orice preț? Și cum ar arăta asta? Cu un puseu de sinceritate necaracteristic, Trump le-a explicat americanilor planul lui! E nevoie să fie votat acum cât încă e democrație în America, după care americanii nu mai trebuie să voteze niciodată. Retragerea lui Biden, ratarea la milimetru a shooterului, ofensiva tot mai viguroasă a Rusiei-Chinei-Iranului, toate îl împing aproape ca un dat divin pe Trump spre Casa Albă. Universul pregătește o nouă tragedie mondială.

 

MARȚI, 23 IULIE 2024

Cotă județeană de vânătoare la urși

Problema urșilor a revenit în atenția publică după ce o tânără a fost ucisă de urs, la Bușteni, pe traseul Jepii mici. Printr-un amendament la Legea vânătorii, Parlamentul a decis că numărul maxim de urși care pot fi omorâți legal anual va fi de 426. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea marţi, Fiecărui județ i-a revenit o cotă de prevenție din acest număr de animale care urmează să fie sacrificate. Proporțional cu numărul cazurilor în care viața oamenilor a fost pusă în pericol de urși, județelor Harghita, Covasna și Brașov le-au fost alocate cele mai mari cote de prevenție: 73, 54, respectiv 45 de fiare care pot fi ucise într-un an. Județului Hunedoara i-a fost repartizat un număr de 10 urși care pot fi împușcați anual. La cota de prevenție se adaugă cota de intervenție de 55 de urși care mai pot fi împușcați sau relocați, după caz, în situațiile de urgență, dacă au produs pagube sau sunt agresivi.

Miercuri, 24 IULIE 2024

RO-ALERT! Păzea, cad drone rusești!

Zona de Nord a judeţului Tulcea a fost vizată miercuri și joi de mesaje RO-Alert date în miez de noapte, locuitorii fiind avertizaţi cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian, în aproperea graniţei cu Ucraina. Românii din Tulcea,  din zona de frontieră cu Ucraina sunt speriați de dronele rusești care fac  prăpăd la câțiva kilometri de casele lor și nemulțumiți de atitudinea premierului față de această nouă amenințare. ” Păi să cadă una lângă Guvernul României, poate atunci o să o să vadă și el în ce fel este”, a declarat unei televiziuni un locuitor din Plauru, o localitate aflată la doi pași de țintele dronelor rusești din Ucraina. Resturile de drone căzute pe teritoriul județului Tulcea au afectat culturile agricole ale unor localnici. Reacția furioasă a comunității din Plauru vine după reacția premierului la această situație. Primul-ministru a încercat să liniștească populația declarând că nu există nici un pericol pentru țara noastră și nici pentru cetățenii de pe teritoriul României aflat aproape de zona de conflict. „Suntem la a doua dronă în floarea-soarelui. A căzut la vreo 250 de metri de Dunăre. Uitați ce crater a făcut aici. Vedeți că este astupat cu hârlețul. Are vreo 3-4 metri. A făcut floarea-soarelui praf și domnul Ciolacu spune că nu este niciun pericol. Cad pe teritoriul nostru pentru că sunt puțin dereglate”, spune cetățeanul din Plauru, Tulcea. Atunci când rușii atacă porturile Ucrainei de la Dunăre a devenit o regulă să fie afectate și comunitățile din vecinătate aflate pe teritoriul românesc. Privitor la posibilitatea doborârii armelor zburătoare rusești de armata română dacă se apropie periculos de mult de teritoriul național, autoritățile au ridicat din nou din umeri. Nu se poate! Pentru că rușii nu țintesc România, deși, prin ricoșeu, exact țara locuitorilor din Plauru este lovită.

 

JOI, 25 IULIE 2024

”Planul Simion”. Simplu test de inteligență. Tu l-ai trecut?

E relativ ușor să prostesti oamenii, dar e aproape imposibil să-i convingi că au fost prostiți. E una din teoriile pe care se bazează escrocheriile electorale, unele dintre ele mari cât casa. Cum e și contractul pentru locuințe la 35 de mii de euro al candidatului Simion. Cu patru luni înainte de alegerile prezidențiale, George Simion, candidatul AUR, promite locuințe ieftine – mult sub prețurile reale ale pieței – românilor care sunt dispuși să îl susțină. Economiștii, dezvoltatorii imobiliari, dar și analiștii politici, în principiu cam toată lumea cu discernământ peste medie,  spune că planul nu poate fi pus în aplicare. Așa-numitul „Plan Simion” pretinde să ofere apartamente cu două camere pentru doar 35.000 de euro, iar mii de oameni s-au înghesuit deja să semneze contractul care le-ar putea da acces la un asemenea chilipir. La București, Constanța, Cluj, Iași și cine știe până unde se va întinde acest Caritas pe voturi. Degeaba li se explică oamenilor că e țeapă. Dându-și datele personale la semnarea ”contractului”, nu fac decât să umfle baza de date AUR ca să poată fi apoi învrăjbiți țintit cu ceilalți români.  Degeaba se încearcă trezirea din absurd a românilor, explicându-li-se că și dacă ajunge președintele țării, nea Simion n-are nici fizic, nici juridic, posibilitatea de a oferi zeci de mii de locuințe la preț de Dacia Logan în marile orașe ale României. Degeaba!!! E imposibil să convingi oamenii că sunt prostiți, dacă ei au mușcat deja momeala otrăvită! Dacă domnul Simion ajunge președinte și oamenii rămân cu buza bine umflată, ar fi singura posibilitate ca românii păcăliți să se trezească la realitate. Adică, niciodată.

 

VINERI, 26 IULIE 2024

Încălzirea. Schimb în trei de ”pișcături” prezidențiabile

Sunt doar trei oameni care contează în duelul pentru fotoliul primordial de la Cotroceni. Sunt dnii Ciolacu-premier și președinte PSD, Ciucă-președinte PNL și Geoană – adjunct al secretarului general NATO. Deși nici unul dintre acești domni nu au pus punctul pe ”i”-ul de la candidatură, comportamentul lor public se mulează pe posibilitatea evidentă pentru fiecare dintre ei de a se avânta sau de a fi împinși spre bătălia electorală. Săptămâna aceasta tachinările între prezidențiabilii cu șansă a debutat miercuri cu un bobârnac dat de premierul Ciolacu amenințării electorale a românului de la NATO, Geoană.”Totuşi, eşti român. De ce te-ai dus acolo, ce-ai făcut, cu ce ai ajutat România?”, a declarat liderul PSD. Adică, ce făcuși matale ca român pentru țărișoara noastră prin străinătățile de la NATO?  Mesaj cu adresă clară,  inima de periferie electorală. Atacul premierului la un șef NATO e riscant în context pentru că îi ridică acestuia din urmă o minge la fileu numai bună de punctat. De ce? Pentru că, vitrina guvernării nu e deloc atractivă pentru electorat. Iar Geoană a punctat adresându-se premierului ca unui subaltern. ” …nu-i treaba domnului Ciolacu ce am făcut eu la NATO”. După care Geoană intră imediat la chestiune: Treaba domnului Ciolacu este să spună ce face ca prim-ministru al României şi acolo sunt întrebări foarte mari. De ce avem un deficit de 7% din PIB în trimestrul unu şi va fi probabil 9% când angajamentul nostru a fost să fim în 2024 cu 2,4% deficit? De ce avem 70 de ţinte din PNRR din 518 atinse în acest moment? Astea sunt întebările adevărate. De ce din măsurile de reformă doar 14% sunt îndeplinite, a replicat joi seara domnul Geoană. Profitând de faptul că se afla într-un studio de televiziune, a fost rândul domnului Geoană să lanseze un atac la domnul Ciucă. Mișcarea are sens, atâta timp cât visului de președinte al lui Geoană i se opune o alianță politică cu duplexul Ciolacu-Ciucă în mișcare booleană spre Cotroceni. Și ce a spus românul de la NATO despre șeful liberalilor? Că la începutul lunii iulie s-a băgat ca musca în lapte la o recepție de la summitul NATO, unde nu fusese invitat. Practic, l-a făcut pe domnul Ciucă oportunist. Vineri, șeful liberal a parat invocând, ca și cum ar fi vreo vedetă a electoratului,  votul românilor care-l susțin.  „Spre deosebire de domnul Geoană, eu sunt ales de oameni în funcția pe care o ocup, pentru a-i reprezenta. Motiv pentru care am participat și anul acesta la Adunarea Parlamentară a NATO, așa cum am făcut-o și în trecut. Pentru că participarea la întâlnirile diplomatice cu aliații noștri este esențială pentru consolidarea securității României. Imediat după aceea, mi-am continuat activitatea la summitul NATO, la invitația președintelui. Deși, de-a lungul timpului, au mai fost disonanțe declarative între șefii coaliției, conjunctura face ca rivalitatea dintre domnii Ciolacu și Ciucă să se manifeste mai mult ca un fel de hârjoană între doi ursuleți Panda care au nevoie unul de altul ca să-și ronțăie bambusul și după alegeri. Iar singurul lucru care le tulbură acum planul de a înhăța total România este fantoma candidaturii domnului Geoană la președinție, renăscută miraculos la 15 ani după fatidica noapte cu ”Mihaela, dragostea mea!”

 

Sâmbătă, 27 IULIE 2024

S-a constat statistic. Românii trăiesc doar 59 de ani fără ”reparații capitale”

La câte statistici sunt date zilnic publicității, s-ar putea zice că există cuantificări aproape despre orice pe lumea aceasta. De exemplu, știați că există un ”indicator de viață sănătoasă”? Este unul din miile de indicatori cu care lucrează oficiul european de statistică, Eurostat. Acesta monitorizează vârsta maximă pănă la care cetățenii unei națiuni (ca majoritate) nu sunt loviți de bolile grave ale bătrâneții, analizând în paralel și evoluția costurilor generale ale sistemului național de sănătate. S-a aflat în această săptămână că, potrivit Eurostat, românii trăiesc, în medie, 59 de ani fără să se confrunte cu probleme de sănătate majore. Ceea ce înseamnă că, la români, bolile cronice, fragilitatea, tulburările mintale şi dizabilităţile fizice tind să devină mai răspândite după această vârstă.   Ceea ce nu e prea bine. Vârsta este cu trei ani şi jumătate mai mică decât media Uniunii Europene, care este de aproape 63 de ani. Statistica nu surprinde la acest indice ceea ce în general se știe, sau se intuiește. Ţările din sudul şi vestul Europei par să ofere un mediu mai propice pentru o viaţă sănătoasă, în timp ce ţările din estul Europei sunt sub nivelurile medii ale UE.

 

 Duminică  28 IULIE 2024

Fotografia săptămânii

Un moment de maximă onoare pentru România la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Grupul care a adus pe Sena torța a fost format din Nadia Comăneci, Serena Williams, Rafael Nadal și Carl Lewis.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *