RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  8 IULIE 2024

Chiar dacă e complicat de fructificat, planul lui Macron și-a atins scopul principal

Şampania era la gheaţă la sediul Rassemblement National de extremă dreapta, dar atmosfera de sărbătoare s-a transformat rapid în dezamăgire atunci când primele rezultate ale alegerilor parlamentare de duminică au apărut pe ecranele televizoarelor. Marine Le Pen și protejatul ei Jordan Bardella, jucând departe pe extrema dreaptă au pierdut. Rezultatul surprinzător al celui de-al doilea tur de alegeri legislative anticipate din Franța s-a dovedit într-un final avantajos pentru președintele Emmanuel Macron și centrul coalizat împotriva Rassemblement National (RN). Câștigători au ieșit cei din blocul de stânga, Noul Front Popular (NFP), urmat de Ensemble, partidul lui Macron și, abia pe locul trei, partidul de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen și Jordan Bardella, Rassemblement National.  Potrivit analiștilor politici, în ciuda tuturor prognozelor, extremiștii lui Le Pen au fost ”executați” magistral de alianța ad-hoc dintre centriștii lui Macron și Noul Front Popular, care, la înțelegere, și-au retras țintit în turul doi 200 de candidați pentru a evita divizarea votului împotriva partidului lui Le Pen. Rezultatul a oprit ascensiunea ce părea implacabilă a dreptei extremiste în Franța, iar resortul care a generat acest rezultat ține de teama pe care francezii o au față de politica xenofobă, antisemită și homofobă a partidului lui Le Pen. Manevra președintelui Macron a funcționat deci, punând cu botul pe labe extremiștii de dreapta. Asta nu înseamnă însă că președintele francez va defila de acum triumfalist. Aliatul său de conjunctură, Noul Front Popular (NFP), populist de stânga, s-a inflamat atunci când liderul său Jean-Luc Mélenchon, cu un discurs abraziv, a început să-și aroge pretenții de câștigător absolut al alegerilor, cerând propiul său guvern. Mélenchon, liderul populiștilor de stânga, se face că nu știe că francezii nu l-au votat pentru programul său, ci de teama extremismului de dreapta extrem reprezentat de Rassemblement National a lui Le Pen. Dealtfel, la rugămintea lui Macron, premierul Gabriel Attal rămâne la conducerea Guvernului. Deși va fi foarte dificil de guvernat în continuare, manevra politică a președintelui Macron, pe moment, a îndepărtat pericolul extremist și rusofil reprezentat de Le Pen și partizanii ei.

 

MARȚI, 09 IULIE 2024

ÎPS Teodosie face din nou marketing cu dogme

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, atunci când e vorba de cele sfinte, are periodic obiceiul să se promoveze la radio cu ziceri care să-l lase gură cască pe enoriaș. Ultima ispravă a fost marți și s-a consumat la Radio Dobrogea, acolo unde înaltul prelat s-a ”spart” cu ceva timp în urmă ca fan Putin. Prelatul, intrând din nou în rolul pusnicului ultra-cucernic și sfătos, a emis o nouă bulă din viziunea sa religioasă pretinsă a fi ”à la Carte”. În această viziune emanată radiofonic de înalta față bisericească de la malul mării, nici o rază de soare nu ar mai mângâia creștetul femeii de îndată ce aceasta devine nevastă. ”Sigur că trebuie să porţi ceva pe cap. O femeie căsătorită nu trebuie să umble cu capul descoperit. Cum să îi fie rușine? Chiar dacă pune o pălărie, o bască, dar nu e cu capul descoperit. Dacă sunt atâtea mofturi la cineva, acoperiţi-vă cu ceva capul”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului. Reacțiile internauților după ce știrea a apărut pe fluxurile de știri nu au fost flatante. Cineva i-a spus-o de la obraz Arhiepiscopului: ” Lui nea Teodosie ii spune cineva că e ridicol? De la anul 39 după Hristos pană azi lumea a evoluat. Dacă vrea să rămânem la acel stadiu, să ne dea un exemplu. Să se deplaseze pe jos sau pe măgar. Să uite de Mercedes sau BMW, să uite de microfoane și difuzoare, să uite de radio și televiziune li tot așa. Să meargă puțin pe la doctorii psihiatri, poate ii dau un tratament pe la Bălăceanca.” Dur, dar drept, nu? Desigur, există în folclor o melodie-reproș la acest subiect. Maria Tănase cânta cândva despre un bărbat care-i reproșa femeii lui că nu poartă basmaua pe care i-a cumpărat-o tocmai cu o seară înainte. În acest caz, nu-i așa?, toată povestea e în cu totul alt registru. Iar popa n-are nici o treabă cu speța.

 

Miercuri, 10 IULIE 2024

Premierul Ciolacu, ca un columbofil, la oral

Câteodată, mintea primului-ministru al României se scurt-circuitează, se rupe de gură, lăsând-o pe aceasta să scape porumbelul. Unul din cei rotofei porumbei scoși pe gură de domnul Ciolacu a fost atunci când a spus, referindu-se la acțiunile guvernului pe care-l conduce, că în Palatul Victoria cuvântul de ordine este ”vorbe, nu fapte!”. Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre inflație în cadrul unor declarații de presă, făcând referire, de fapt, la evaziunea fiscală. „Eu m-am săturat, de 30 şi ceva de ani, vin miniştri de finanţe, vin premieri şi spun că fac digitalizare. Nu pot să ridic din umeri, prim-ministru al României, şi să mă uit că avem cea mai mare inflaţie din Europa, când mă duc la Bruxelles, e primul lucru pe care mi-l spun, că avem cel mai mare gap de TVA”. De fapt, primul-ministru vroia să spună că la Bruxelles i se reproșează nivelul sălbatic de evaziune fiscală, nu inflația. Atent la deraierile premierului, la scurt timp după declarație Biroul de Presă al premierului a dat publicității modul în care trebuie asimilată declarația domnului Ciolacu. Care de altfel are deja în palmares un număr relevant de porumbei orali. Domnia sa, a mai spus, în luna mai, referitor la discuțiile pentru un portofoliu de comisar european, „portofelu’”, în loc de „portofoliu”. O altă afirmație a premierului criticată în spațiul public a fost cea a referitoare la moldoveni, din aprilie. „Buzăul nu este în Moldova şi vă rog să nu mă jigniţi”, a spus atunci premierul, vorbind despre proiectele de infrastructură din diferitele regiuni ale ţării.

 

JOI, 11 IULIE 2024

Dacă începe să meargă fotbalul, poate pornește și țara

Corvinul Hunedoara, echipă din Liga a II-a, debutează cu o victorie surprinzătoare în primul tur preliminar al Europa League. Românii au învins cu 4-0, în deplasare, vicecampioana Ungariei, Paksi SE. După surprinzător de plăcuta surpriză de la Euro 24 a naționalei, iată, echipa din Hunedoara, vine cu rezultate sportive de top, isprăvi fotbalistice care ajung până sus în presa mainstream. Unii analiști sunt de părere că există cumva o interdependență între rezultatele sportive și cele ale societății în general dintr-o țară. Observația are noimă, dacă observăm cum declinul sportului românesc a coincis ani de zile cu o disoluție a statului român și autorității instituțiilor românești. An după an, am coborât de la glorie la irelevanță la gimnastică, handbal, atletism, ca să nu mai vorbim de sportul cu cei mai mulți fani, fotbalul. De un timp însă, se pot percepe mugurii unei noi etape în evoluția României, o etapă în care occidentalizarea societății, impunerea unei noi mentalități, un nivel de trai mult superior deceniilor trecute este marcat și de debutul unui reviriment al sportului național. Iar ce se întâmplă la Hunedoara este emblematic. A renăscut spiritul și performanța marca  Corvinul, acolo unde cu numai câțiva ani de zile părea pierdut pe veci. Iar chestia asta, se încadrează perfect în elanul de dezvoltare al zonei care pare să lase în urmă depresia post-industrializare. Cumulat, duplexul acesta generează în societate o forță motrice. Iar combustibilul ei este speranța de mai bine!

 

VINERI, 12 IULIE 2024

În sfârșit! Părintele Arsenie Boca va fi canonizat

Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a decis! Părintele Arsenie Boca, supranumit deja de mulți credincioși Sfântul Ardealului, și alți 15 preoți, călugări sau teologi, sunt propuși pentru canonizare. De anul viitor vor fi trecuți în calendar și vor avea oficial icoane. Părintele Arsenie Boca vă fi canonizat sub numele Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop și, după datină, va fi sărbătorit pe 28 noiembrie, ziua morții sale.  Arsenie Boca este considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Sfaturile sale au fost publicate într-un număr impresionant de cărţi, iar mormântul său de la mănăstirea Prislop a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. La Prislop ajung în fiecare zi 3.000-4.000 de oameni. La sfârșit de săptămână 30.000-40.000. Despre canonizarea lui Arsenie Boca se discută încă din 2019. Decizia a fost luată de Preafericitul Părinte Daniel, care a explicat că în teologia modernă canonizare nu înseamnă recunoașterea sfinției, ci înseamnă că persoana respectivă e dată ca model. Alături de Părintele Arsenie Boca vor fi numiți sfinți alți 15 preoți care au avut de suferit din cauza regimului comunist, printre care Părintele Cleopa, Gherasim Iscu sau Părintele Ilie Lăcătușu.

 

Sâmbătă, 13 IULIE 2024

Vreți să emigrați și să primiți bani pentru asta? Se poate!

O informație surprinzătoare a erupt la suprafață în această săptămână. Revista Business Insider prezintă stimulentele pe care autoritățile din mai multe țări europene le oferă celor care vor să se relocheze în anumite localități din țări ca Elveția, Italia, Croația, Grecia, sau Spania. Firește, locațiile pentru care se stimulează repopularea nu sunt centre turistice sau industriale potente, ci fac parte din regiuni unde administrația dorește o relansare fie economică, fie demografică. Prin urmare, de cele mai multe ori, nu veți locui în cele mai populare sau populate părți ale țării, deoarece preocuparea acestor programe este, în general, combaterea lipsei de locuitori. Dar asta nu înseamnă că nu puteți ajunge într-o parte pitorească a lumii, cu un mod de viață complet nou, ceea ce pentru tineri e de obicei o provocare tentantă. Publicația face un mic inventar a sumelor alocate și a localităților din Europa unde sunt invitați și subvenționați să vină emigranți. Micul sat elvețian Albinen oferă nerezidenților 25 000 de franci (aproximativ 27 900 USD) pe adult și 10 000 de franci (aproximativ 11 100 USD) pe copil pentru a se muta în localitatea alpină izolată. Oferta asta are însă și un clenci. Cei care se hotăresc să vină aici trebuie să stea 10 ani și, ce-i mai greu, să fie capabili să cumpere în sat o casă în valoare de peste 200 de mii de dolari. La banii ăștia, un român și-ar putea lua un apartament decent oriunde în Europa, nu într-un sat rătăcit în sălbăticia montană a Elveției. Și insula Antikythera din Marea Egee caută familii și este dispusă să plătească. Acolo, ne asigură localnicii, cei care vin găsesc ape de un albastru cristalin, stânci abrupte și mult farmec istoric. Începând cu 2019, autoritățile locale au demarat un program care oferă familiilor cu trei sau mai mulți copii o alocație lunară de 500 de euro, cazare gratuită și mâncare gratuită dacă se mută permanent pe insulă. În alți al Europei, în Croația, o mică comunitate încearcă să atragă mai mulți locuitori prin vânzarea de case de 13 cenți în Legrad, un oraș situat în nordul Croației care găzduiește aproximativ 2.000 de persoane, după ani de scădere a numărului populației. Noii rezidenți primesc și o primă de instalare de circa 3500 de dolari, bani destinați în principal renovării caselor in care se mută, care, părăsite de mai mult timp, s-au mai deteriorat. Mult mai simplu este pentru cei care preferă să se mute în Spania. Pentru cei care nu au trei copii sau zeci de mii de dolari la dispoziție, idilicul oraș spaniol Ponga poate fi cel mai bun pariu pentru o relocare europeană. Ponga, un orășel pitoresc situat în munții din nordul Spaniei, oferă 2 000 de euro fiecărei persoane care se stabilește în sat. Sau, o variantă, ar fi Toscana italiană. Programul autorităților oferă o viață rurală într-unul dintre cele 76 de orașe toscane, toate având mai puțin de  5.000 de locuitori. Oferta locativă cuprinde case vechi din zonă și până la 32 de mii de dolari, funcție de gradul de degradare a casei, fonduri de renovare. Programul din Toscana, denumit ”prea bun ca să fie adevărat” se încheie la 27 iulie 2024. Cei interesați pot încă aplica.

 

Duminică  14 IULIE 2024

Una dintre cele mai noi nave de război ale Iranului s-a răsturnat în port în weekend, în timp ce se făceau reparaţii. Fregata Sahand se afla la un doc din portul Bandar Abbas când şi-a „pierdut echilibrul”.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *