RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI,  01 IULIE 2024

Și tu, Geoană?! Emilia Șercan lovește din nou

Mircea Geoană, actual secretar general adjunct al NATO și posibil candidat la alegerile prezidențiale din toamnă, este acuzat de plagiat în teza sa de doctorat susținută în 2005 la Academia de Studii Economice (ASE).  Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Emilia Șercan îl acuză pe Mircea Geoană că și-a plagiat teza de doctorat, după operele a doi președinți americani. Potrivit jurnalistei, Geoană a preluat zeci de pagini din rapoartele anuale prezentate Congresului SUA de președinții Bill Clinton și George W. Bush, fără a folosi ghilimele sau atribuire. Teza de doctorat a fost susținută după 12 ani de studii doctorale și avea ca subiect integrarea României în structurile euro-atlantice. Cu toate acestea, subiectul principal este tratat pe doar 1,4% din lucrare, în timp ce mare parte din text se concentrează pe economia americană, inclusiv pe politicile Rezervei Federale și evoluția NASDAQ. Doar 1,4% din lucrare se referă la subiectul doctoratului? Adică poți deveni doctor în științe cu o lucrare în care subiectul tezei e tratat la capitolul firimituri în lucrare? Geoană a negat neconvingător acuzațiile de plagiat, afirmând că a lucrat „onest” și „sârguincios” la lucrare. Și până la urmă care-i problema? Ponta, Ciucă, Bode și cine știe câți alți politicieni de vârf al piramidei au plagiat și-și văd și pe mai departe de carieră cu toate că doctoratul lor a devenit dintr-o mândrie o rușine. De ce ar fi la dl Geoană altfel?

 

MARȚI, 02 IULIE 2024

O înfrângere cât o victorie

Pesediști, liberali, auriști, ortodocși, baptiști, penticostali, hetero sau homosexuali nu a contat.  Toată România s-a unit marți în fața televizoarelor ca să vadă Naţionala României în confruntare cu selecţionata Olandei, în optimile Campionatului European de fotbal. Am pierdut și nu oricum! Am luat 3-0! După care, ca într-o poveste cu zâne, toată România și-a purtat pe brațe naționala înfrântă ca pe o mare campioană! A trebuit să fie întrunite mai multe condiții ca acest lucru să se întâmple. Speranțele pe care românii și le-au pus încă de la început în performanța Naționalei la EURO 24 au fost foarte scăzute. Rezultatele însă au depășit însă toate așteptările. România a ocupat locul întâi în grupă, înaintea Belgiei, o echipă redutabilă. Românii au trăit atunci față de echipa noastră sentimentul acela pur uman de admirație și respect care se naște când cineva își depășește condiția și face performanță mult peste potențialul atribuit inițial. Iar inițial, Naționala României a fost permanent privită ca o figurantă la acest campionat european. Așa se face că ieșirea din grupă pe locul I a fost suficient ca fanii naționalei să-i fie recunoscători în ciuda rezultatului din optimi. Dar cel mai mare câștig de la acest campionat de fotbalul, este tratamentul de vindecare pe care jocul echipei l-a aplicat depresei și învrăjbirii naționale. Fotbalul jucat de Naționala noastră, i-a unit pe români în bucuria comună a sportului. Și aveam nevoie ca de aer de un moment de exaltare de acest fel într-o lume din ce în ce mai nesigură și conflictuală.

 

Miercuri, 03 IULIE 2024

E posibil? Minciuna la politicieni pedepsită prin lege

Să nu poți minți în politică este un handicap uriaș. Practic, dată fiind natura meseriei, nici nu se poate face politică fără o doză mai mare sau mai mică de neadevăruri. Așa funcționează! Motivele sunt infinite. Pot fi o minciună substanțială, de exemplu,  asigurările venite de la vârful statului privitor la securitatea României după invazia rusă din Ucraina. Cum să crezi că Rusia nu va ataca niciodată România și că noi suntem înarmați până-n dinți, pregătiți să-i aruncăm înapoi peste gard pe ruși dacă vin? Acest tip de minciuni sunt încă acceptabile dat fiind faptul că motivația lor este legată de evitarea panicii. Dar ce facem cu minciunile legate de marile isprăvi pe care politicieni pretind că le fac pentru propășirea neamului? Raportările false de creștere economică, lauda deșartă a sistemului sanitar, ca să nu mai vorbim de potopul de promisiuni din campania electorală care, ca regulă, sunt majoritatea un snop de minciuni. Ei bine, undeva pe glob, cineva s-a gândit că minciuna în politică ar trebui pedepsită. E vorba de Țara Galilor. Guvernul galez s-a angajat să introducă o legislație „de pionierat la nivel mondial” care va face minciuna în politică ilegală. Pentru adoptarea acestei legi fără precedent, politicienii galezi invocă pericolul pe care minciuna o reprezintă pentru democrație. S-a decis ca legea să intre în vigoare înainte de alegerile următoare din Țara Galilor care va avea loc peste 2 ani. Nu s-a făcut încă public care vor fi pedepsele ce se vor da pentru minciună politicienilor, nici cum se va proba de fiecare dată minciuna, dar s-a declarat că legea va introduce o interdicție generală a înșelăciunii de către politicieni. Deși inițiativa politicienilor galezi pare puțin utopică, ideea nu e rea pentru a se asana puțin moralitatea în politică. Bineînțeles, asta dacă nu cumva totul este o mare minciună cu iz electoral.

 

JOI, 04 IULIE 2024

Deși sunt bombardați de propaganda rusă, românii văd TOT jumătatea plină a paharului

Câteodată avem impresia că România trece colectiv printr-o depresie. Este adevărat că și multe dintre postările de pe rețelele de socializare contribuie la aceasta. Că de multe ori, ne putem gândi că totul e doar o strategie a postacilor lui Putin menită a slăbi încrederea românilor în autorități, democrație, libertate și, mai ales, în viața noastră ca și parte a lumii occidentale. Este dătătoare de speranță că toată această lucrare toxică menită să ne persuadeze să respingem UE ca să ne aruncăm în brațele ”ursului” sângeros de la Răsărit nu are succes în România. Peste 60% dintre români cred că următorii 4 ani vor aduce schimbări în bine, atât la nivel local, cât și în Parlamentul European. Un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro arată optimismul românilor atât pentru situația din localitatea în care trăiesc, cât și pentru reprezentarea României la Bruxelles. Și asta după prima rundă de alegeri din luna iunie. Detaliat, pe tipul de așteptări pe care le au, 66.2% dintre români se aşteaptă ca, în următorii 4 ani, situaţia din localitatea lor să se îmbunătăţească, în timp ce 60.5% sunt convinși că modul în care este reprezentată România în Parlamentul European va fi mai bun. Sondajul relevă că grosul persoanelor optimiste privitor la soarta României ca stat membru UE sunt votanți ai Coaliției PSD – PNL, persoane cu educaţie primară, cei inactivi, gulerele albastre, locuitorii din rural şi cei cu un venit mai redus. Adică, exact publicul țintă al propagandei putiniste anti-europene, care, se observă, este refractar la cântecul de sirenă al Moscovei. România privește mai departe spre Vest.

 

VINERI, 05 IULIE 2024

România dă lumii cea mai tânără bunică

Ne-am obișnuit să fim primii printre cei bogați atunci când e vorba de statistici privind scăderea demografică, sărăcia, accidente rutiere, impactul bolilor mortale, sau sarcini înainte de 18 ani. Recent s-a aflat că la sarcini înainte de maturitate avem chiar și un record mondial. România a dat lumii cea mai tânără bunică din lume. Știrea a răbufnit din nou la suprafață într-o conferință de presă pe care a susținut-o vineri președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate care a spus că România a dat lumii cea mai tânără bunică din lume. Despre bunica de 23 de ani de la Vaslui însă presa scrisese deja de ceva timp. Potrivit adevarul.ro, Rifca Stănescu (foto), o femeie din judeţul Vaslui, a ajuns pe prima pagină a ziarelor internaţionale,  după ce a devenit cea mai tânără bunică din lume, la doar 23 de ani. Potrivit Adevărului, tânăra a născut la vârsta de 12 ani şi spune că şi-a dorit toată viaţa ca fiica ei să nu ajungă în aceeaşi situaţie. Lucrurile nu au stat deloc aşa, iar Maria, fata Rifcăi, a născut chiar mai devreme decât mama sa, la vârsta de 11 ani. presa internaţională scrie că familia din judeţul Vaslui a doborât un alt posibil record mondial, mama Rifcăi devenind străbunică la vârsta de 40 de ani. Până să nască fiica Rifcăi, cea mai tânără bunică din lume era o britanică, în vârstă de 26 de ani.

 

Sâmbătă, 06 IULIE 2024

Săptămânal. Zece felii de mezel în minus, mai puțin diabet, cancer și infarct

Știm, știm, ni se spune permanent să nu mâncăm mezeluri că vom trăi mai puțin. Mai ales că, noul mezel plin de potențiatori de gust și ”glutamate” de tot felul nu mai are nimic în comun cu mezelul ”natural” de acum 50 de ani preparat în principal din carne, sare și piper. Dar cum să nu mănânce omul mezel! Denumit și ”carne procesată”, mezelul e aproape de fiecare dată cel mai râvnit sortiment de pe orice masă.  Nici nu se pune problema să se renunțe la consumul de salam, crenvurști sau șuncă. Ce e de făcut atunci? După cum ne-am obișnuit, cercetători britanici și americani s-au pus pe studiat și în luna aprilie au publicat o lucrare care a stârnit interesul general. Vestea bună este că nu trebuie renunțat la consumul de mezeluri. Șmecheria este să raționalizăm consumul acestor produse alimentare, ceea ce nu era greu de intuit. Dar cât de mult ar trebui raționalizat? Potrivit concluziilor studiului, reducerea consumului de carne procesată de către adulții din America cu 30% – echivalentul a aproximativ 10 felii de bacon/șuncă pe săptămână – ar duce la sute de mii de cazuri mai puține de boli cardiovasculare și cancer colorectal sau diabet. Chiar are un efect semnificativ tăierea a 10 felii de mezel de pe listă în fiecare săptămână?  Echipa a estimat modul în care schimbările în consumul de carne afectează riscul adulților de diabet, boli cardiovasculare, cancer colorectal și deces. Efectele au fost evaluate în populația generală și separat pe baza vârstei, sexului, venitului gospodăriei și etniei. Concluzia a fost că pe lângă prevenirea a peste 350.000 de cazuri de diabet, reducerea consumului de carne procesată cu 30% ar duce la cu 92.500 mai puține cazuri de boli cardiovasculare și cu 53.300 mai puține cazuri de cancer colorectal în decurs de un deceniu. Incredibil! În aceste condiții, este mai mult decât posibil ca unul din zecile de mii de oameni salvați din ghearele unor boli letale să fiți chiar dumneavoastră! Și asta numai pentru că ați tăiat 10 felii pe săptămână din porția de mezel! Merită!

 

duminică  07 IULIE 2024

 

 Robot cu creier uman. Cercetătorii chinezi dezvoltă un robot care funcționează cu un creier format din celule stem umane. Robotul integrează tehnologia ”creier-pe-un-cip” pentru a avansa calcule asemănătoare creierului. Componenta cheie a acestui robot este un ţesut de creier cultivat in vitro, cuplat cu un cip de electrozi. Tehnologia îmbunătăţeşte capacităţile robotice prin integrarea directă a cogniţiei umane în funcţiile mașinăriei.

 

Monica Pană

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *