RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 24 IUNIE 2024
Lasconi vrea revoluție în USR. Și apoi în țară. E posibil?
Privind la rece, în România există la ora actuală două opoziții politice, ireconciliabile între ele. Este vorba de extremiștii rusofili de la AUR și ”teribiliștii” pro-europeni de la USR. După demisia președintelui Drulă, autoexpulzat de rezultatele slabe de la alegerile locale, de Sânziene, useriștii au fost chemați la vot să își aleagă un nou președinte. Hunedoreanca Elena Lasconi, primar la Câmpulung Argeș, a câștigat președinția partidului obținând peste 68% din voturi. Extins până sâmbătă, procesul electoral de la USR a dat ca rezultat noul colectiv de conducere a partidului. Echipa (”USR Reconstrucție”), susținută de noul președinte al USR, Elena Lasconi, a obținut 8+1 din cele 24 de locuri în Biroul Național al USR, la congresul de sâmbătă, la care Lasconi a fost desemnată candidat al partidului la alegerile prezidențiale. Echipa rivală, „USR echilibru”, grupată în jurul primarului Timișoarei, Dominic Fritz, a obținut 7 locuri în conducerea partidului. Mai există și o a treia grupare în USR, ”USR Unit” reprezentată de apropiați de fostul președinte al partidului, primarul Bucureștiului, Nicușor Dan. Din capul locului, intenția declarată a Elenei Lasconi, vizează, pe termen scurt, democratizarea USR prin înlocuirea ”dictatului” foștilor lideri cu promovarea pe principii de meritocrație și alegeri interne libere. Deși gruparea primarului Timișoarei este percepută ca rivală, după alegeri, Dominic Fritz a declarat că va susține ”cu toate puterile” noul președinte USR fiind mândru că este reprezentat de o femeie. Echipa Elenei Lasconi are trei locuri de vicepreședinte USR, iar echipele „USR Echilibru” și „USR Unit” au obținut câte două locuri de vicepreședinte. Echipa noului președinte al USR a obținut, la Congres, o treime din locurile din Biroul Național al USR. Prin urmare, nu are o majoritate doar prin ea însăși. Ținând însă cont că cei cinci membri ai grupării ”USR Unit” apropiați de Nicușor Dan este așteptat să susțină politica președintei Lasconi și, în plus, grupul lui Dominic Fritz nu are o poziție ostilă, dimpotrivă, este foarte posibil ca Elena Lasconi să dispună de toate pârghiile interne necesare pentru a ridica USR din genunchi și a-l reoferi cu succes electoratului care caută alternative politice pro-europene la actuala Putere. În urechile acestui tip de electorat, care se presupune că reprezintă majoritatea mută interesată de principii gen meritocrație, democrație, onestitate și morală în politică, a sunat foarte bine o frază pe care Elena Lasconi a spus-o după alegerea sa. ”… nu reconstruim un partid, ci o mişcare menită să ducă la bun sfârşit ce am început în 1989”. Lăudabil, dar deja greu spre imposibil de făcut!
MARȚI, 25 IUNIE 2024
Adevăr sau provocare? Gâlceavă în Coaliție
Discuțiile din coaliție de marți nu au ajuns la niciun rezultat în privința datei alegerilor. PNL vrea împingerea datei primului tur la prezidențiale cât mai târziu, în timp ce social-democrații invocă înțelegerea făcută înaintea alegerilor de pe 9 iunie, când s-a stabilit ca cele două tururi să se desfășoare în luna septembrie. Dihonia dintre PSD și PNL iscată de interesele diferite față de data alegerilor prezidențiale induce în electorat impresia că cei de la ”Coaliția stabilității” destabilizează de fapt țara cu neînțelegerile lor. Dar oare, s-au întrebat mai mulți analiști politici, chiar este un conflict real între cele două partide ale coaliției? Nu cumva, ca să confiște agenda publică, dnii Ciolacu și Ciucă s-au pus să joace un joc nou de tip ”pac-pac” fără să moară nimeni. O probă că un astfel de scenariu e posibil este tonul și replicile ”pe contre” dintre liderii celor două partide. Cel puțin la dl Ciucă răspunsul dat criticii strunite a colegului Ciolacu, a părut pregătit din timp de cineva cu un umor pe care generalul liberal nu îl are la-îndemână. În filmarea dată publicității, s-a văzut cum dl Ciucă recita replica, forțând glumița cu căldura excesivă care i-ar fi tulburat nervii șefului PSD. Dacă e un joc politic, sau chiar există poziții opuse privitor la data alegerilor pentru șefia statului, sau sunt alte chestiuni ascunse care tamponează interesele celor două partide din coaliție, câștigul PSD&PNL este că disputa dintre liderii lor nu a mai lăsat loc concurenței în lumina reflectoarelor. Toată săptămâna, pe toate canalele, s-a vorbit preponderent despre problemele din ”paradisul coaliției”, evenimentele de la USR trecând aproape neobservate. Nimeni nu trebuie însă să creadă că momentul ”critic” din coaliție va avea implicații majore în structura politică actuală. Deși PSD a avut rezultate foarte bune la locale, PNL rămâne atașul perfect de care social-democrații au încă nevoie ca să învârtă roata Puterii. La rândul său, liberalii lui Ciucă, deși și-au pierdut nobila sclipire istorică, beneficiază și ei de altoiul pe social-democrație care le permite accesul facil la o parte (mai mică) din deliciile Puterii. Impresia generală este că momentul de derută legat de data alegerilor prezidențiale va fi depășit de îndată ce partidele se vor hotărî nu când să se voteze, ci mai degrabă cine să candideze la funcția de la Cotroceni.
Miercuri, 26 IUNIE 2024
Nu e doar ”echipĂ de suflet”. Naționala face și bani la EURO 24
Așa ne place nouă. S-o rumegăm c-o fi și-o păți până la gata. Miercuri, România s-a calificat în optimile de finală ale Campionatului European. Nici nu s-a terminat bine meciul că au și început ”rumegările”. Că n-am meritat să primim lovitură de la 11 metri pentru că Ianis s-a aruncat singur pe jos și că de fapt România n-ar putut să se califice pentru că fără 11 metri nu era în stare să marcheze în poarta slovacilor. Lume rea! Esențial este că fotbaliștii români au depășit toate așteptările și s-au calificat în optimile de finală, fiind prima calificată din grupă. Pe lângă bucuria adusă milioanelor de microbiști rezultatul naționalei României aduce o bucurie și mai mare Federației Române de Fotbal (FRF). Pentru parcursul României de la EURO, UEFA va trimite către FRF un milion de euro pentru victoria în fața Ucrainei, 500.000 de euro pentru egalul cu Slovacia și 1,5 milioane de euro pentru calificarea în optimi. Și asta până acum. Dacă România va ajunge în sferturi, în conturile FRF vor mai apărea încă 2,5 milioane de euro!
JOI, 27 IUNIE 2024
Unde e de trăit în lume?
Joi, a fost dată publicității lista anuală a orașelor care oferă cele mai bune condiții de viață din lume întocmită de o subsidiară a prestigioasei The Economist. Lista cuprinde 173 de orașe de pe tot globul, fiind analizate pentru fiecare mai mulți parametrii care influențează calitatea vieții cum ar fi îngrijirea sănătății, cultură și mediu, stabilitate, infrastructură și educație. La o primă observație în ce ne privește este de remarcat saltul Bucureștiului în nivelul de condiții de viață oferit. Capitala României este în top printre orașele cu cele mai bune avansuri față de clasamentul din 2023. Astfel, Capitala României a urcat 5 poziții, de pe locul 99, pe locul 94, la egalitate cu Belgradul. Prin comparație, este cumva reconfortant că în ciuda permanentelor nemulțumiri legate de viața în Capitală, gen lipsă căldură și apă caldă, transport prost, praf și mizerie, sunt 80 de orașe importante pe mapamond unde este mai rău. Deși a înregistrat într-un an un salt spectaculos, Bucureștiul se află la mare distanță în urma primelor clasate în lista The Economist. Deja de patru ani pe primul loc în lista The Economist, Viena este orașul ”perfect” unde ați putea trăi. A obținut punctaj maxim la sănătate, infrastructură, stabilitate și educație, fiind ușor depunctată ușor la cultură și mediu numai din cauză că la capitolul sport capitala Austriei nu s-a remarcat în ultimul an cu nici un eveniment major. După Viena, Copenhaga din Danemarca și-a păstrat locul doi, în timp ce Zurichul din Elveția a urcat de pe locul șase pe al treilea pe listă. Deși e considerată ”țara tuturor posibilităților”, primul oraș american de pe listă ocupă abia poziția 23 și este Honolulu, Hawai, urmat de Atlanta (29), Los Angeles (58) și New York (70). Geopolitica și războiul a schimbat dramatic în unele cazuri poziția în top. Conflictul din Orientul Mijlociu a tras Tel Aviv-ul în jos în clasament (de pe 92 pe 112) , în timp ce războiul dintre Rusia și Ucraina continuă să mențină Kievul printre ultimele zece orașe. Dar există orașe unde este chiar mai rău de trăit decât la Kiev. Pe ultimele locuri în clasamentul orașelor analizate sunt Damasc, Tripoli, Alger, Lagos Și Karachi.
VINERI, 28 IUNIE 2024
Are America de ales doar între un ”senil și un sonat”?
Victorie de etapă pentru delirul lui Trump. Dezastru pentru Biden. După dezbaterea dintre cei doi candidați la președinția SUA, un analist politic american, șocat de cele văzute și auzite, a considerat că este inacceptabil ca America să fie nevoită să aleagă pentru funcția supremă între ”un senil și un sonat”. Adică, dnii Biden și, respectiv, Trump. Scorul confruntării electorale a fost umilitor pentru dl Biden, 67% la 33% în favoarea lui Trump. Nu a fost o zi bună pentru elocvența dlui Biden! În timpul confruntării electorale, problemele legate de vârsta președintelui en-titre au erupt în lumina reflectoarelor. La 81 de ani, dl Biden e sleit cerebral. Se împiedică în scurt-circuite de memorie, își pierde ideile pe măsură ce le expune și, din când în când, intră în stări de confuzie tipice senectuții. Se poate bănui că staff-ul președintelui american face eforturi supraomenești să-l țină pe dl Biden energizat și vitaminizat, dar de tot mai multe ori se vede că președintele american e doar virgonț. Avansul domnului Alzheimer nu poate fi anihilat încă de nici una din cuceririle medicinei moderne. După dezbatere, cele mai importante publicații americane i-au pus dlui Biden o oglindă în față și i-au spus ceva de genul ”Mulțumim, dle președinte, pentru tot! Dar acum e timpul să mergi acasă!”. Momentul pică prost, pentru că, de partea cealaltă, cu doar trei ani mai ”tânăr”, dl Trump pare mai stăpân pe funcția cognitivă, deși nu înțelege evident de ce Rusia lui Putin e acum inamicul lumii libere. Slăbiciunea fiziologică cauzată de vârsta înaintată a contracandidatului său îi lărgește considerabil dlui Trump culoarul de acces spre Casa Albă. După prestația lamentabilă a dlui Biden, panica democraților s-a materializat în intenția de a-l înlocui pe acesta cu un alt membru al Partidului Democrat, cel mai calificat fiind în acest moment guvernatorul statului California, Gavin Newsom. Tehnic, acest lucru ar putea avea loc la Convenția Națională a Partidului Democrat din luna august. Nu există însă nicio dovadă că Biden este dispus să-și încheie campania. Și ar fi aproape imposibil ca democrații să-l înlocuiască, dacă nu alege să se retragă. Iar președintele a indicat că nu are de gând să facă asta, spunând susținătorilor din Atlanta, la scurt timp după ce a părăsit etapa dezbaterii, „Să continuăm”. Purtătorul de cuvânt al campaniei Biden a fost și mai clar, spunând vineri: „Desigur că nu abandonează”. Pentru că, evident, dacă ar abandona ar fi o greșeală. Cu toate slăbiciunile sale date de vârstă, Biden este singurul candidat al democraților care are o șansă reală să câștige acum în fața lui Donald Trump. Orice alt candidat va pierde sigur, pentru că, în doar câteva luni, este imposibil pentru orice muritor să atingă un profil de candidat prezidențial cu șanse. Deci, Biden trebuie să rămână în competiție. El apără actuala lume, cu bune și cu rele, în fața schimbării prezumat spre rău reprezentată de contracandidatul Trump. Și totuși, ce este simbolic și anunță cumva finalul inevitabil al erei hegemonice a Americii, sunt profilurile celor doi candidați. Din toată oferta politică a celei mai mari democrații a lumii, americanilor nu le-a putut fi oferit la vot decât un ”senil și un sonat”? Și, ca să fim și mai la esențe, cum de s-a ajuns ca întreaga ordine mondială actuală să atârne de un bătrânel de 81 de ani, decrepit și aproape neputincios? E Karma?
Sâmbătă, 29 IUNIE 2024
De ce? Tot mai mulți tineri sunt uciși de boli ale ”bătrâneții”
N-ați auzit tot mai des în ultimii ani de oameni tineri care au dispărut răpuși de infarct sau accident vascular cerebral (AVC) înainte de 50 de ani sau imediat după? Fenomenul nu a scăpat atenției cercetătorilor, mai multe studii relevând că bolile ”bătrâneții” chiar au început să lovească și generațiile tinere. Un nou raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite arată că accidentele vasculare cerebrale sunt în creștere în rândul adulților mai tineri. Cifrele definesc clar un trend care nu poate fi ignorat. Cercetătorii au comparat datele de sănătate autodeclarate din 2011 până în 2013 cu informațiile colectate între 2020 și 2022. Ei au constatat că prevalența accidentului vascular cerebral în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani și între 45 și 64 de ani a crescut cu 14,6% și, respectiv, 15,7%. În acelați timp, impactul deceselor la persoanele trecute de 65 de ani din cauza acestei boli a rămas neschimbat în perioada luată în evaluare. Cercetătorii dau și o explicație pentru acest fenomen. Factorii de risc includ obezitatea, hipertensiunea, colesterolul ridicat, diabetul și bolile de inimă toate generate de o alimentație nesănătoasă din abundență și de lipsa de mișcare. La acestea se adaugă fumatul și consumul de alcool, vicii cu un impact tot mai extins începând chiar de la vârsta adolescenței timpurii.
Duminică 30 IUNIE 2024
Fotografia săptămânii
Mai tare ca olimpiada. De la idol al muzicii pop la fenomen macroeconomic studiat chiar şi de băncile centrale. Solista Taylor Swift vine în turneu în Europa. Sub brandul „The Eras Tour” turneul european al solistei americane bate toate recordurile la capitolul venituri: turneul mondial al cântăreţei, incluzând datele din SUA din 2023, va genera venituri totale de 2 miliarde de dolari numai din vânzarea biletelor. Swift depăşeşte chiar şi monştrii sacri ai istoriei muzicii. După „The Eras Tour” al doilea turneu cu cele mai mari încasări din lume este Farewell Yellow Brick Road Tour al lui Elton John, care a generat „doar” 939 de milioane de dolari. Se apreciază că turneul solistei va genera venituri mai mari decât toate încasările de la Olimpiadă din acest an.
Monica Pană