RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 06 iulie 2020
COVID-19 nu permite imunizarea în masă. Cel mai mare studiu privitor la noul coronavirus a fost publicat luni în revista medicală Lancet. Una din concluzii este că toate țările care au adoptat tactica ”imunizării în turmă”, gen Suedia, Brazilia și Marea Britanie la început, nu au făcut decât să își expună cetățenii la boală în mod gratuit. Asta pentru că, spre deosebire de alte boli infecțioase, boala COVID-19, deși foarte contagioasă, ”nu se grăbește” să îmbolnăvească masiv comunitățile. Studiul a fost efectuat în Spania, țară care a trecut printr-o criză pandemică gravă. Cu toate acestea, se arată în lucrare, doar 5 la sută din populație a dezvoltat anticorpi pentru COVID-19. Un alt fenomen ciudat este ”dispariția anticorpilor”. Studiul a demonstrat că 14% dintre persoanele care au fost testate pozitiv pentru anticorpi coronavirus în prima rundă de testare nu au mai fost testate pozitiv în testele ulterioare efectuate săptămâni mai târziu. Studiul sugerează că persoanele care prezintă simptome ușoare nu au o protecție de lungă durată. Prin urmare, larga majoritate de 95 la sută a populației rămâne vulnerabilă la îmbolnăvire. Imunitatea în masă este atinsă când un procent suficient de mare din populație a fost infectat cu un virus sau o bacterie (sau a fost vaccinat împotriva sa), făcând răspândirea acesteia în mod natural ineficientă. Acest lucru nu se întâmplă în cazul COVID-19. Practic, au observat cercetătorii, majoritatea populației pare să nu fi fost expusă la COVID-19, chiar și în zonele în care virusul s-a răspândit pe scară largă. Concluzia este că orice abordare care își propune să atingă imunitatea în masă prin infectare naturală este nu doar profund lipsită de etică, dar și irealizabilă. Și mai este un aspect important relevat de studiu. Doctorii nu sunt siguri dacă anticorpii protejează o persoană de a fi reinfectată cu noul coronavirus și nu este clar deocamdată pentru cât timp sau cât de bine protejează împotriva virusului. Cazurile de reîmbolnăvire depistate până acum, induc scepticism privitor la faptul că odată vindecat, un fost bolnav COVID-19 primește imunitate în fața virusului. Studiul a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 61.000 de participanți.
MARȚI, 07 iulie 2020
Shaorma parlamentară cu de toate. Așa vă învață la partid? De parcă s-ar fi înmulțit între ei, stirpea parlamentarilor români a degenerat atât de mult încât cei câțiva oameni valoroși de acolo se pierd, de la o legislatură la alta, într-o mulțime tot mai amplă de pușcăriabili, mitomani, șmecheri și, cu dublă măsură, de cocalari. E o fractură a bunului simț că niște cetățeni cu zestre comportamentală atât de săracă ca cea a domnilor Solomon și Stativă ajung să umple, fiecare, o demnitate de deputat în statul român. Cei doi parlamentari care s-au făcut de băcănie la shaormerie sunt membri PSD. Poate părea lipsit de importanță acest lucru. Până la urmă, s-ar putea crede, că ce au făcut ei acolo e pe persoană fizică. Dar nu e întru-totul așa. Ești influențat foarte mult de mediul în care lucrezi și ce auzi vorbindu-se toată ziua prin partid. Ca la copii! Când ăștia mici o iau razna, toată lumea arată cu degetul spre părinți. Așa e și la politicieni. Când aceștia o iau razna, toată lumea întreabă ”Mă, așa vă învață la partid?”. Adică, ce în cazul celor doi? Păi, tot ce s-a văzut în shaormerie: mârlănie, xenofobie, rasism, puseuri comportamentale de oligarh. Diagnostic care, din păcate, se mulează perfect pe statutul celor doi de aparținători PSD. Iluzia de putere absolută vândută de fostul șef PSD, domnul Liviu Dragnea, a lăsat cu sechele de mentalitate mulți pesediști. În cazul celor doi deputați de la shaormerie, distanța arogantă față de simplul cetățean, față de respectarea legii, față de atitudinea civilizată pe stradă este exact tiparul comportamental al PSD din ultimii ani. În Republica Dragnea, PSD a devenit un fel de pepinieră de baroni locali. Iar domnii deputați Solomon și Stativă au trecut cu brio proba de lucru dată la shaormerie. Excelentă prestația poliției în acest caz!
MIERCURI, 08 iulie 2020
Nu alegerile sunt problema. Campania electorală fără găletușe, mici și bere DA! Camera Deputaților a dezbătut și adoptat, miercuri, în regim de urgență, proiectul de lege care stabilește data alegerilor locale. Proiectul de lege permite partidelor politice fără grupuri parlamentare în ambele Camere să aibă reprezentanți în secțiile de votare. Cu alte cuvinte partidele mici ca ALDE, PRO România, PP-USL au dreptul la membri în Birourile, dar și în secțiile de votare. Un alt articol prevede ca partidele să poată folosi banii din subvenția de la stat pentru cheltuieli de campanie. Dacă se respectă normele de sănătate cunoscute, procesul electoral se poate desfășura în condiții bune. Proiectul adoptat de către Camera Deputaților merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis. Dar ce se fac partidele cu campania electorală? Ani de zile s-a mizat total în campanie pe mitinguri, alaiuri de candidați pendulate prin fieste câmpenești și distribuții la interes de mici, bere, ulei, șlapi, zahăr, orez asezonate la plasă cu manifeste tipărite de intensă persuasiune electorală. În pandemie strategia aceasta nu mai poate funcționa. Târgurile și fiestele câmpenești sunt interzise, mitingurile la fel, zona de contact social dintre candidați și norod estompându-se aproape total. Ce e de făcut atunci? Specialiștii se așteaptă la o campanie electorală inedită. Un rol major va reveni, evident, online-ului. Rămâne însă descoperită aproape total zona rurală unde gradul de percepție în virtual a genericului nea Caisă este limitat. De aceea, se așteaptă în acest an ca în campanie Poșta și curieratul rapid să distribuie pe la casele alegătorilor punguțe electorale de doi bani. Efectul însă nu este garantat. În bazinul electoral tradițional al PSD un ulei și o făină nu schimbă mult percepția. Pentru că acolo, votul e doar fudulie. Micul cu berea sunt temelie. Iar astea nu se pot da pe online!
JOI, 09 iulie 2020
UE se apără. China tot mai departe de piața telecom europeană. Telecom Italia (TIM) a exclus joi gigantul chinez Huawei de la o licitație pentru echipamente 5G pentru rețeaua principală. Această mișcare vine pe fondul rapoartelor că Italia, ar putea deschide calea pentru China de a spiona infrastructura occidentală de telecomunicații. Marea Britanie va publica luna aceasta o actualizare guvernamentală asupra companiei chineze, după ce i-a acordat doar un rol limitat în construirea rețelei britanice 5G. Șeful agenției franceze de securitate cibernetică ANSSI a exclus o interdicție totală a echipamentelor Huawei pentru rețelele 5G într-un interviu publicat duminică, dar a spus că telefoanele franceze sunt încurajate să evite trecerea la compania chineză. În mod articulat, Europa își apără infrastructura de telecomunicații de tehnologia chineză. Există suspiciuni rezonabile că implicarea Chinei în construirea rețelelor 5G în Europa i-ar permite colosului asiatic să intre în posesia unor informații care ar vulnerabiliza securitatea Europei. Și nu e vorba aici doar de război economic. Pur și simplu, Uniunea Europeană nu vrea să riște să ajungă la un moment dat nevoită să aplice și ea principiul ”un stat, două sisteme”. Pentru că, se știe foarte bine, unul din cele două sisteme e o dictatură sadea!
VINERI, 10 iulie 2020
Greu de înghițit. Vecinii bulgari se pregătesc de euro. România mai așteaptă. Nu eram noi pregătiți nici înainte, dar după legile economice adoptate în Republica Dragnea (Ordonanța 114 ca mențiunea specială) România a apucat pe un drum înfundat, și din punct de vedere economic. Știrea economică de vineri ne-a adus aminte de acest lucru. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat că Bulgaria și Croația au fost acceptate în mecanismul ERM-2 care practic este o anticameră obligatorie înainte de adoptarea monedei euro. Tehnic, mecanismul ERM-2 e practic o monitorizare pe o perioadă de doi ani prin care se urmărește ca actualele monede din Bulgaria și Croația să nu fluctueze în perioada de monitorizare mai mult de 15 la sută cu plus sau cu minus față de moneda europeană. Pe parcursul celor doi ani, Bulgaria și Croația trebuie sa promoveze politici economice „solide”, sa îndeplinească criteriile de membre ale zonei euro si sa aibă curs valutar stabil. După perioada de doi ani, încep pregătirile practice de adoptare a euro, un proces care durează de obicei încă un an. In aceste condiții, aceste țări vor intra în zona euro cel mai devreme în 2023. La ora actuală, România nu mai îndeplinește niciunul din cele 4 criterii de adoptare a monedei unice: stabilitatea prețurilor (rata inflației nu poate fi mai mare de 1,5 puncte procentuale peste rata celor 3 state membre care înregistrează cele mai bune rezultate), finanțe publice și sustenabile (deficitul bugetar nu poate fi mai mare decât 3 % din PIB. Datoria publică nu poate fi mai mare decât 60 % din PIB), stabilitatea cursului de schimb, ratele dobânzilor pe termen lung la nivel competitiv față de etalonul UE. Cândva ținta ironiilor românilor pentru că e ultima țară din UE, astăzi Bulgaria îi arată țării noastre stopurile de pe parașocul din spate. După noi nu mai e nimeni!
SÂMBĂTĂ, 11 iulie 2020
Chiar și iuda ar fi gelos! după ce tot ele ”au eliberat” bolnavii coviD din izolare, carantină și spitale, PSD și ALDE critică acum guvernul că a eșuat în stoparea pandemiei. România este poate singura țară din lume unde măsurile Guvernului luate împotriva răspândirii unei pandemii au fost declarate neconstituționale. Așa a decis Curtea Constituțională a României (orientată de PSD) cultivând șopârla legislativă lansată cu dexteritate de doamna Renate Weber (promovată de ALDE), o avocată despre care naivii spun că ar fi a poporului. Contagioși, pericol pentru ei și pentru familiile lor, bolnavii COVID profită de vidul legislativ creat prin manevra parșivă a binomului CCR-Weber, și părăsesc spitalele cu sutele în fiecare zi. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat sâmbătă, de exemplu, că alți 406 bolnavi infectați covid umblă liber printre oameni. Tot din cauza vidului legislativ creat un număr de 30.000 de persoane contaminate au ieșit din izolare, iar alte 1300 din carantină. Vă puteți întâlni cu ei la supermarket, la frizerie sau la terasă. Pe de altă parte, de parcă pesediștii și aldeiștii ar fi feriți de îmbolnăvire, șefii PSD și ALDE au încurajat încă de la început revolta și nesupunerea socială la regulile sanitare impuse de liberali îngreunând mult misiunea Guvernului de limitare a efectelor pandemiei. Pentru că, mulți oameni, prostiți de cântecul de sirenă al PSD – ALDE, au schimbat distanța pe apropierea socială în hore îmbârligate, terase și plaje aglomerate și ironii șmecherești, de tip Ciolacu și Tăriceanu, față de cei care poartă mască. Fără să le pese că bagă românii în boală, mulțumiți doar că pot sabota Guvernul liberal, senatorii PSD trag acum de timp și amână adoptarea Legii Carantinei lăsând guvernul fără nici un mijloc legal de a gestiona răspândirea bolii. Rezultatul la toată această politică pur și simplu criminală dusă de PSD și ALDE este saltul cifrei îmbolnăvirilor de sâmbătă: 698. Și ca să înțelegeți cât de murdară, crudă și nepăsătoare față de oameni este politica, tot sâmbătă a apărut o declarație pe contul de Facebook al PSD. Ea sună cam așa: ”Românii devin ciumații Europei, iar pentru asta trebuie să-i mulțumim guvernului Orban! Dramatic este faptul că strategia lor de luptă contra pandemiei a eșuat, iar românilor li se închid granițele Europei”. Înțelegeți?! Chiar și Iuda ar fi puțin gelos!
DUMINICĂ, 21 iulie 2020
Fotografia săptămânii
Cântărețul rock Elton John va fi omagiat pe o monedă de aur de 1.000 de lire sterline, emisă de Royal Mint, care sărbătorește moștenirea sa muzicală
Monica Pană