RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 06 NOIEMBRIE 2023
Fapt divers. Incredibil nu e că au furat-o, ci că e făcută din aur
Știrea de fapt-divers a săptămânii vine din Marea Britanie. Patru bărbați au fost inculpați luni pentru că au furat în 2019 un vas de toaletă din aur masiv, o sculptură a artistului italian Maurizio Cattelan aflată într-un castel din sudul Angliei. Vasul de toaletă este complet funcțional și a fost evaluat la 4,8 milioane de lire sterline (5,5 milioane de euro). A doua zi după furt, polițiștii au explicat că hoții au intrat în palat noaptea și au părăsit locul dimineața devreme, cu prețioasa toaletă, provocând pagube importante și inundații, pentru că vasul de toaletă era conectat la instalațiile sanitare ale castelului. În acest caz, nu e ciudat că cineva s-a gândit să fure un WC, ci faptul că acesta era făcut din aur și catalogat ca operă de artă. De ce un WC făcut din aur? Un indiciu ar putea fi titlul pe care autorul l-a dat lucrării, ”America”. E o viziune oarecum bipolară, admirativ-critică. Adică avem de a face până la urmă cu o latrină, dar nu una oarecare, ci una prețioasă făcută de aur. Un pic derutantă impresia artistică, nu credeți?
MARȚI, 07 NOIEMBRIE 2023
Cel mai fierbinte octombrie din ultimii 60 de ani
Încălzirea globală poate fi simțită deja pe pielea noastră. Marți, Agenția Națională de Meteorologie (ANM) a prezentat o statistică de record privitor la temperaturile înregistrate în luna octombrie la noi în țară. Luna octombrie 2023 se află pe locul 1 în topul celor mai calde luni octombrie din România, din perioada 1961 – 2023. Temperatura medie lunară pe țară a fost de 13,3° C, cu 3,4° C peste normal. Datele ANM arată că au fost și stații meteo unde media lunii a fost cu 5 grade C peste normalul ultimilor 60 de ani. Luna trecută a fost înregistrată cea mai târzie zi caniculară (temperatura maximă ≥ 35°C) din istoria măsurătorilor meteorologice, în data de 21 octombrie 2023, la stațiile meteorologice Turnu Măgurele (35,1°C) și Bechet (35,0°C).
MIERCURI, 08 NOIEMBRIE 2023
Corupția, boală transmisibilă în familia primarului de Baia Mare?
Dotat cu un farmec electoral năprasnic, orator convingător, cu ”n+1” mandate bifate, primarul din Baia Mare a intrat în folclorul nației în 2016, atunci când, direct din arest, a fost trimis prin vot de băimăreni din nou pe funcția de primar. O ”forță” politică incontestabilă, primar din 2011, capabil să vrăjească electoratul din orice poziție, proaspăt căsătorit cu o superbă doamnă blondă, domnul Cherecheș are o singură problemă. Un dosar beton de corupție care se aproprie în această lună de o decizie finală în justiție. În aprilie 2016, edilul a fost acuzat într-un dosar DNA că a luat mită 30.000 de lei. Primarul a fost arestat atunci, dar a candidat de după gratii și a ieșit primar din nou cu 70% din voturi. După ani de procese, în februarie 2022, domnul Cherecheş a fost condamnat în primă instanţă, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, decizia nefiind definitivă. De asemenea, instanța dispusese ca pe o perioadă de 4 ani, lui Cherecheş să i se interzică mai multe drepturi, inclusiv cel de a fi ales. Pe 24 noiembrie 2023, peste 2 săptămâni, Cătălin Cherecheş urmează să primească decizia definitivă în acest dosar DNA din partea judecătorilor Curţii de Apel Cluj. Și aici, se știe deja, intră în scenă soacra edilului care îi propune o mită de 100.000 de euro mamei judecătoarei care va da decizia în dosarul Cherecheș. Soacra primarului îi cere mamei judecătoarei să intervină pe lângă fiica sa să îl achite pe primul cetățean din Baia Mare. Bineînțeles, mama judecătoarei s-a dus glonț la DNA care a organizat flagrantul băgându-i instant în arest pe socrii domnului Cherecheș. Acestea au fost faptele. Ce e de analizat dincolo de ce s-a spus este atitudinea de veritabil ”animal politic” al domnului Cherecheș după aflarea veștii. Ca să se țină la distanță de acțiunea soacrei sale pentru a nu risca un nou dosar penal, edilul a aruncat în spațiul public potop de declarații inclusiv că își va părăsi proaspăta soție, dacă se va dovedi că aceasta i-a ascuns intențiile mamei-soacre. Ori este greu de crezut că primarul Cherecheș chiar nu știa ce vrea să facă soacra lui. Erau în familie, primar-soț, soție, mamă-soacră, tată-socru, 100.000 de euro puși la bătaie. Cum să ții secret între neamuri ultra apropiate o tentativă de corupere de judecător, cum să nu te înțelegi cu ginerele și cu fata ta proaspătă soție, că doar nu a fost vorba de o programare la cosmetică. E posibil să fi existat până și înțelegerea că dacă iese prost, primarul să nege orice implicare. Numai că, nici soacra, nici nevasta edilului, nu s-ar fi așteptat poate ca negarea să implice amenințarea cu divorț, tocmai pentru că miturirea judecătoarei avea ca scop chiar ”fericirea” cuplului. Nu s-a luat în calcul, poate, că pentru primar teama de un nou dosar penal e mai puternică decât iubirea, atâta cât o fi fost ea. Că așa-i în politică!
JOI, 09 NOIEMBRIE 2023
Declarație ȘOC. Unii au trăit mai bine decât și-ar fi permis, și acum trebuie să plătim toți
Declarația săptămânii a venit joi de la economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea. Aflat la o conferință pe teme fiscal-bugetare, economistul-șef al BNR a erupt: ” Noi nu vrem să recunoaştem un lucru foarte clar şi anume că începând din 2016 toată populaţia României: bebeluşi, casnice, salariaţi, pensionari, tot ce vreţi dumneavoastră, trăim peste posibilităţi. Pentru că asta înseamnă să te împrumuţi şi să-ţi creşti deficitele. Noi trăim mai bine decât ne putem permite. Şi vedem lucrul ăsta, faptul că datoria externă a ajuns la 160 de miliarde de euro, adică 8.000 euro de bebeluş, bătrân, casnică sau salariat, fără ca de aceşti bani noi să fi făcut capacităţi de producţie din care să putem replăti datoria. Am dat-o pe excursii, pe vile, pe vuitoane, pe maşini de fiţe şi aşa mai departe.” Adică, cu alte cuvinte, oficialul BNR spune că, asumându-și falimentul de țară ca rezultat final, guvernanții oferă de opt ani o viață mai bună, ”pe caiet”. Numai că oficialul omite să spună faptul că nu toți românii se bucură de o viață mai bună pe datorie. Guvernul se împrumută ca să dea salarii indecente la stat (vezi salariile ASF), să acorde puzderie de facilități fiscale, să plătească pensii speciale, să compenseze gaura bugetară făcută de răi platnici. „Pentru că la noi pe lângă evaziunea care există, evaziunea fiscală, există o optimizare fiscală în zeci de ramuri, pentru zeci de profesii, legi făcute cu dedicație etc”, explică economistul-șef al BNR. Firește, prin ”optimizări fiscale” se înțeleg derogări de la plata taxelor și impozitelor pentru mai multe categorii profesionale. ”Câţi oameni beneficiază de aceste optimizări fiscale? Enorm de mult, care nu plătesc CAS-ul, care au IMM-uri, PFA-uri, dracu ştie ce mai au”, spune dl. Lazea. Cum să faci așa ceva, să dai atâtea facilități fiscale când trăiești pe datorie?! Cum-necum, s-a făcut, iar acum s-a ajuns la fundul sacului. Fără să acuze direct guvernul, economistul-șef de la BNR spune că acum a cam venit momentul să plătim cu taxe mărite și reduceri de cheltuieli pentru desfrâul bugetar de până acum. ”Absolut toţi va trebui să plătim la un moment dat”, a declarat Valentin Lazea. Cine e de vină că am trăit pe datorie și de ce un cetățean sau întreprinzător care și-a plătit onest dările la stat trebuie acum să dea mai mult pentru șmecheria rău-platnicilor, nesimțirea pensionarilor speciali și favorurile servite compatrioților iertați de impozite, oficialul nu spune. Are însă grijă să precizeze însă că tot ce a declarat este opinia personală a domniei sale, și nu poziția oficială a BNR.
VINERI, 10 NOIEMBRIE 2023
Paradoxul românesc. Pe măsură ce sărăcim, cheltuim tot mai mult de Black Friday
Chiar dacă la români este sau nu o șmecherie comercială, Black Friday este un eveniment consumatorist notabil în România. Culmea este că, deși opinia generală este că ne merge din ce în ce mai rău, de la un an la altul sumele cheltuite de români în vinerea marilor reduceri sunt tot mai mari. Așa se face că în 2023, statistica făcută de cel mai mare portal comercial din România consemnează un nou record. Peste 600.000 de clienți au comandat 2,8 milioane de produse de Black Friday, pe 10 noiembrie, la eMAG, cu 26% mai mult decât anul trecut. Cea de-a 13-a ediție a Black Friday s-a încheiat cu vânzări totale de 731 milioane lei, adică cu aproape 100 de milioane peste 2022. Valoarea medie a comenzii/client a fost de 1.367 lei. Epoca marilor achiziții de tehnică de calul a cam trecut. Printre produsele speciale comandate s-au numărat 1.800 de nopți de cazare, peste 5.600 de vouchere de bilete de avion, 22 de automobile, dar și 35,5 tone de carne de porc și 1.700 de servicii de sănătate și frumusețe. Cele mai numeroase produse comandate – 607.000, au fost din gama băuturi, băcănie și petshop. Un alt paradox, pe lângă cel legat de proporționalitatea spartă dintre sărăcie și volumul de vânzări, a fost cel legat de zona geografică a României din care s-au făcut cele mai multe comenzi. Deși Moldova figurează în colectivul general ca cea mai săracă zonă a țării, în topul județelor cu cele mai mari comenzi per client s-a clasat județul Iași, urmat de Sălaj, Cluj, Bistrița-Năsăud, Dolj, iar București, surprinzător, a ocupat abia locul șase. Și încă un aspect interesant. Românii au renunțat în proporție tot mai mare de plata cash-ramburs, 71% din comenzi fiind plătite cu cardul.
SÂMBĂTĂ, 11 NOIEMBRIE 2023
Un robot ucide un om. nici o legătură cu apocalipsa I.A.!
Prinde tot mai mult teren teama de tehnologiile viitorului care bat deja la ușă. Ne e teamă de dependența de Internet, de mașinile care se conduc singure, ce să mai vorbim de fantoma inteligenței artificiale – I.A., care induce scenariul unui război om-mașină în viitor. Astfel de neliniști legate de tehnologie a făcut dintr-un eveniment petrecut în această săptămână în Coreea de Sud, o știre internațională. Un bărbat din Coreea de Sud a murit în timp ce inspecta un robot industrial programat să ridice și să transfere pe o bandă transportoare cutii cu legume. Robotul a confundat omul cu o ladă cu legume, l-a înfășcat pe bărbat și l-a aruncat pe banda transportoare. În momentul în care a fost apucat de mașinărie, fața și pieptul bărbatului au fost strivite de brațul robotului, omul murind în drum spre spital. ”ȘOCANT!” a titrat presa mondială. Inedit poate, dar nu șocant. E mai plauzibilă varianta în care bărbatul care inspecta robotul industrial nu a respectat niște norme de protecția muncii privitor la senzorii utilajului. A fost mai degrabă un accident de muncă inedit, decât un precedent periculos în lupta om-mașină! Și știți de ce? Pur și simplu pentru că robotul industrial, NU A VRUT să-i facă rău omului! Apocalipsa I.A. va începe în momentul în care un utilaj industrial echipat cu inteligență artificială va fi în măsură să premediteze crima. Nimeni nu știe dacă acest lucru se va întâmpla vreodată. Astăzi însă trăim cu teama asta, căutând parcă argumente care să o susțină. Obicei care, să recunoaștem, este pur omenesc.
DUMINICĂ, 12 NOIEMBRIE 2023
Fotografia săptămânii
Una dintre capodoperele pictorului spaniol Pablo Picasso, „Femme a la montre”, a fost vândută la licitaţie miercuri seara pentru suma de 139,3 milioane de dolari de către Sotheby’s la New York, al doilea cel mai mare preț obținut vreodată pentru o operă a artistului.
Monica Pană
Intr-adevar este la subiect si foarte pe scurt , un rezumat al saptamanii. Urmaream saptamana trecuta declaratiile politicienilor nostri dragi… Atata analfabetism nu am mai vazut de cand sunt. Nu mi se pare normal ca acesti oameni sa fie la conducerea statului cand nu stiu sa vorbeasca corect, de gramatica nu mai spun ca se pensioneaza pe caz de boala… Ministrul de finante este un om atat de inteligent incat de multe ori stau cu dex-ul https://dexonline.net/ in fata.