RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 23 OCTOMBRIE 2023
Ploșnița, armă mediatică a Rusiei împotriva Franței
Este neobișnuit cum simboluri ale unor vremuri de mizerie și război, reapar pe timp de pace și încă în regiuni cu pretenții maxime de civilizație. Invazia ploșniței de pat din Franța este una din acele întâmplări la care nu te-ai aștepta. Frica de infestare este atât de mare printre francezi, încât autoritățile au organizat o reuniune interministerială pentru a găsi soluţii. Numai că, deși nimeni nu poate contesta existența ploșnițelor, de menținerea psihozei provocată de acestea în Franța se ocupă altcineva. Potrivit serviciilor de informaţii franceze, psihoza cu ploșnițe de pat este alimentată în mare parte de Rusia, care răspândeşte numeroase informaţii false pentru a menţine vie frica de ploşniţe. Metoda de inducere a psihozei se bazează pe un principiu prin care informația-fake transmisă în publicul țintă dublează informația oficială privitor la subiect. Propagandiștii ruși s-au gândit cum ar putea profita de invazia ploșnițelor și au găsit soluția. Au promovat o informație în care de vină pentru ploșnițeadă ar fi sacțiunile pe care Franța le aplică Rusiei ca urmare a atacării Ucrainei. Sub sancțiuni, se spune, Franța nu mai poate importa din Rusia produsele chimice de combatere a paraziților, ceea ce a îngreunat eradicarea lor. Articolul publicat într-un ziar modest, preluat și rostogolit apoi pe rețelele de socializare de postacii ruși a avut efectul scontat. A căzut în capcană și publicația Libération, care a preluat un articol de pe un grup Telegram în care se spunea că cei care au adus ploșnițele în Franța sunt refugiații ucraineni.
MARȚI, 24 OCTOMBRIE 2023
Declin cognitiv. Trump o ia pe urmele lui Biden
Dar nu pe cele bune…Doi moșnegi se bat pentru șefia Americii. Unul democrat cu rostire și privire de cowboy, iar celălalt, cu aer de cocotă masculină, bântuit de o sminteală autoritaristă. Ambii însă funcționează încălecați de problemele vârstei a treia, dacă nu chiar a patra. Despre împiedicările și dezorientările președintelui Biden s-a vorbit de multe ori. Și într-adevăr la cei 80 de ani ai săi, e de mirare cum mai poate face față imensei solicitări mentale și fizice pe care funcția de președinte al Americii le cere zi de zi, 24/7. Prin comparație, deși cu doar 3 ani mai tânăr, Trump părea să aibă un creier cu o funcționare cognitivă mai bună. Până marți! Într-un miting electoral, de față cu mulți susținători, domnul Trump i-a adus un omagiu primului-ministru maghiar Viktor Orban, lăudând de fapt eforturile pe care acesta le face în interiorul Uniunii Europene pentru dărâmarea democrației și a statului de drept. În ovațiile aplaudacilor domniei sale, domnul Trump a spus că Orban este unul dintre „cei mai buni lideri din lume”. După care, creierul său a avut un scurt-circuit atunci când a adăugat ”Este președintele Turciei”. Că domnul Trump a rămas fără busolă la mansardă este evident. Hai să zicem că ar fi scuzabil ca din America ditamai Trump-ul să nu știe cine e barosanul micuței Ungaria. Dar să nu știi cine conduce ditamai Turcia asta e de perfuzii. Biata Americă! În lipsă de talente tinere, ajunge obligată să aleagă dintre doi bătrânei în derivă controlată.
MIERCURI, 25 OCTOMBRIE 2023
România educată își răsplătește cu burse de merit elevii de nota 2
A fost știrea bombă a săptămânii și ea a venit de la Botoșani. Inspectorul șef școlar de acolo a anunțat miercuri că zeci de elevi din județ care nu au promovat Evaluarea Națională primesc burse de merit. Cum adică? O fi adevărat că ”ultimii vor fi cei dintâi”, dar la școală parcă nu merge chestia asta. Și dacă cei mai slabi elevi iau bursă de merit, ce mai primesc elevii buni? Cei buni nu mai primesc nimic! Cum s-a ajuns aici? Prin Ordin al Ministrului Educației prin care se stabilește că primii 30% din numărul de elevi ai fiecărei clase în ordinea mediilor primește burse de merit. Ordin care se aplică și dacă în prima treime din clasă se califică corigenți? Păi da, că nota 4 e mai mare ca notele 3 și 2. Dar, dacă clasa în discuție este chiar netedă la performanță școlară se poate lua bursă de merit și cu media generală 2 și fără Evaluare Națională. La Botoșani chiar există un elev cu media 2 care, dacă cei de la Guinness Book ar fi pe fază, l-ar putea omologa ca și record mondial. Așa cum era de așteptat, dacă la minister stătea cineva măcar două-trei minute pe gânduri, Ordinul ministresei educației lovește în clasele cu elevi buni. Dacă într-o clasă foarte slabă poți lua bursă de merit cu nota 2, în clasele cu elevi buni, cu nota 9.30 de exemplu, e mai mult decât posibil să nu prinzi top 30 % medii din clasă și astfel să nu primești bursă de merit. Concluzia? Se pare că România educată în frunte cu ministresa de serviciu ține cu loazele.
JOI, 26 OCTOMBRIE 2023
Cresc taxele, dar nu ajunge!
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care Guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea privind creșterile de taxe și introducerea unora noi. Datele sunt publice și cu un simplu gest oricine poate vedea ce prevede legea. Guvernanții lasă de înțeles că împovărarea fiscală a populației, așa cum a fost ea aprobată, ne scoate cumva la mal anul acesta din punct de vedere bugetar. Opinia este contrazisă de unii analiști economici care sunt de părere că noua fiscalitate, mărită, e anemică la ce nevoi are statul român. O sursă respectabilă de cunoștințe în comunitatea financiară globală este institutul CFA. Analiștii filialei românești ai CFA Institute au dat publicității o prognoză financiară după promulgarea ”taxărilor Ciolacu”. Datele colectate de CFA în luna septembrie arată că deficitul-țintă de 5,5% anunțat de guvern va fi mai mare, prognoza fiind de 5,8 %. Un alt efect ar fi depășirea pragului de 5 lei plătiți pentru un euro. Potrivit CFA România leul se va deprecia până la un curs mediu de 5,0607 lei în următorul an. Nu ne vom simți mai bine nici la datoria publică în următoarele 12 luni, în ciuda majorării taxelor. Datoria publică calculată ca procent din PIB este anticipat să se majoreze la 54 la sută în următorul an. În august 2023, România ajunsese la o datorie guvernamentală totală de aproape 736 de miliarde de lei, adică 48,9% din PIB. Acum patru ani, datoria era de 373,4 miliarde, ceea ce însemna 35,1% din PIB. S-a calculat că, în medie, România împrumută în prezent 51.000 de euro pe minut. Și mai este un aspect care nu dă speranțe mari că planurile guvernamentale de corecție macroeconomică vor avea efectul scontat. Este vorba de încredere. CFA România a concluzionat că încetinirea creșterii economice înregistrate în România în acest an (cu perioade de stagnare chiar) și noile măsuri fiscale au dus la o scădere a indicatorului de încredere macroeconomică. Acesta a scăzut în luna septembrie cu 0,5 la sută. Ce înseamnă asta se știe în mediul economic din toată lumea. Mai puțină încredere egal mai puține investiții externe. Prin urmare, ca să facă rost de bani cu care să mai cârpească gaura bugetară, guvernul bagă mâna mai adânc în buzunarul bun platnicilor români. În cel al rău-platnicilor nu! Pentru că, România stă cel mai prost din Uniunea Europenă la deficitul de încasare a TVA, acesta ridicându-se la 36,7% în 2021 (fiind mai mic cu 0,5 puncte procentuale comparativ cu anul anterior), arată cel mai recent raport al Comisiei Europene. Practic, este vorba de aproape 9 miliarde de euro pe care ANAF nu-i încasează. Numai român cinstit să nu fii!
VINERI, 27 OCTOMBRIE 2023
”Bombă” bahică la Rovinari
Știrile despre rachete și bombe care nenorocesc oameni în Ucraina și Orientul Mijlociu induc obsesii și în mentalul colectiv românesc. După riposta Israelului în Fâșia Gaza, alertele false cu bombă la bănci, școli și aeroporturi au devenit o formă de hărțuire pe care fanii palestinienilor stabiliți în Occident o aplică autorităților. Pe acest fundal mediatic cu turbulențe, o persoană a anunțat vineri seara că la Termocentrala Rovinari a fost amplasat un dispozitiv exploziv. Imediat autoritățile au intrat în alertă, au deplasat la fața locului un dispozitiv specializat care să verifice informația și să intervină în caz că se găsește bomba. Verificările făcute au arătat că a fost vorba despre o alarmă falsă. ISU Gorj a anunțat ulterior că apelantul a fost identificat în persoana unui român sadea. Acesta la momentul apelului suferea de una din maladiile temporare ale națiunii: era beat criță. Poate că, datorită situației ”amețitoare”, alarmistul va avea ceva mai multă indulgență la stabilirea pedepsei.
SÂMBĂTĂ, 28 OCTOMBRIE 2023
Pentru că nu-și permit Ferrari, românii se înscriu pe listă de așteptare la hârtie igienică de lux
Știrea de fapt divers a săptămânii informează că românii se înscriu pe liste de așteptare la hârtie igienică de lux. Există, se știe, mașini de lux, case de lux, haine de lux, parfumuri de lux, dar puțină lume știe că și tradiționala hârtie igienică, are un top de gamă. Se numește Elfi Couture și este rezultatul unor investiții serioase de peste 5 milioane de euro pe care producătorul român de hârtie igienică, ce deține o fabrică în județul Argeș, a făcut-o în ultimii ani. Cum poți s-o recunoști? Simplu! Are culoarea neagră. Bineînțeles, nu are integrat nici un cip, sau module de inteligență artificială. Modul de folosire este identic cu cel al hârtiei igienice obișnuite. Satisfacția apare doar pe considerentul că puțină lume își permite să manipuleze o astfel de hârtie. Puțini, pentru că produsul a fost scos pe piață într-o ediție limitată: doar 4000 de role. Potrivit producătorului, hârtia igienică ”Elfi Couture reprezintă un concept unicat: intersecția dintre nevoie și lux”. Se subînțelege că e vorba de o nevoie mare. Datorită caracterului exclusivist, produsul fiind realizat în ediție limitată, achiziția se va putea face în baza înscrierii pe lista de așteptare. Există însă și un minus! Nu prea ai cum să te etalezi în fața lumii că ai la-îndemână hârtie igienică de lux.
DUMINICĂ, 29 OCTOMBRIE 2023
Fotografia săptămânii
Gaza. Imagini surprinse din satelit înainte și după bombardamentele israeliene
Monica Pană