RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 09 OCTOMBRIE 2023

Studiu. Tinerii români aleg facultățile din America

Un studiu dat publicității luni, privitor la preferințele românilor în ce privește urmarea cursurilor unor facultăți din străinătate, arată, în mod surprinzător, că majoritatea tinerilor  au aplicat în acest an pentru universități din SUA, precum Harvard, Columbia, NY University sau Fordham University.  Următoarea opțiune sunt universitățile europene în special din Olanda, Germania și Italia, circa 35% din tinerii români urmând cursurile superioare în aceste țări. Deși ponderea celor care aveau ca primă opțiune Marea Britanie era dominantă în urmă cu un deceniu, ieșirea țării din UE, cu efect în creșterea taxelor școlare pentru studenții internaționali de la 9000 la 27000 de lire pe an, a făcut ca numărul românilor interesați să studieze în UK să scadă la 5%.  Adică exact câți preferă să studieze în Asia sau Australia. Studiul a fost realizat start-up-ul edtech Youni, care a dezvoltat platforma cu acelaşi nume prin care ajută elevii să îşi găsească facultatea potrivită în străinătate.

 

MARȚI, 10 OCTOMBRIE 2023

Românii, tari pe economisirea la Pușculiță

Circa 65 de miliarde de lei apreciază Banca Națională a României că se află, cash, în ”pușculițele” românilor. Mai mult decât capitalizarea bursieră a Volvo, Renault sau Carrefour. Tot BNR apreciază că folosind banii puși cash la ciorap de români în acest moment se pot cumpăra circa 200.000 de locuințe (preț mediu 60.000 de euro/locuință). Adică cine ar avea acești bani ar putea deveni, la alegere,  proprietarul tuturor locuințelor dintr-unul din județele care au un fond de locuințe sub 200.000 de unități. Sunt 20 de județe în țară în această situație,  nu și Hunedoara, unde sunt înregistrate aproape 203000 locuințe. BNR evidențiază o creștere a tendinței de economisire ”la saltea” în România și încearcă să găsească motivele care duc la această tendință. Unul dintre ele este evoluția economiei, oamenii anticipează vremuri dificile și preferă să-și țină banii la-îndemână. Un alt motiv ține de faptul că a scăzut mult numărul unităților bancare și a bancomatelor, iar la sat accesul la aceste servicii este pe arii largi imposibil. În fine, este vorba și de gradul de educație financiară care este destul de redus în România. La noi, ponderea populației bancarizate este de 60%, în timp ce nivelul de utilizare a serviciilor financiare de bază este cel mai scăzut din Europa. România are performanțe semnificativ mai scăzute decât alte țări din regiune, ponderea populației bancarizate fiind de 78% în Ungaria, 81% în Bulgaria și 86% în Croația.

 

MIERCURI, 11 OCTOMBRIE 2023

De ce nu ne încălzește că depozitele de gaz sunt pline?

Miercuri, de la cel mai înalt nivel al Autorității Naționale de Reglementare în Energie (ANRE), românii au fost informați că depozitele de gaz ale României sunt pline în proporție de nu mai puțin de 99, 72 %. Adică România are stocată în acest moment o cantitate de gaz cu puțin peste 3 miliarde de metri cubi de gaz. Chestiunea asta e bună, dar nu extraordinară, a precizat reprezentantul ANRE. Surprinzător, nu? E bună pentru că, în cazul unei ierni cu temperaturi nu prea scăzute, vom avea gaz pus deoparte în depozit ca să ne încălzim. Problemele, spune șeful ANRE, apar în caz de ger prelungit. În acest caz, consumul de gaz crește exponențial și aprovizionarea nu se mai poate face exclusiv din depozitele naționale care, culmea!, au o capacitate de extracție limitată. Deci, la cerere de consum mai mare, din depozitele patriei nu poți să asiguri suficient gaz deoarece, cum ar veni, gura de golire e prea mică? Șeful ANRE explică; într-o zi normală de iarnă, în România consumul este în jur de 50-55 de milioane de metri cubi, însă, într-o zi geroasă, se pot depăși 70 de milioane de metri cubi, cum au fost cazuri în trecut. Producția internă de gaze poate ajunge la 20-25 de milioane de metri cubi. Din depozite se pot extrage 30-32 de milioane de metri cubi la începutul iernii, când depozitele sunt pline, dar pe măsură ce acestea se golesc scade și volumul care poate fi extras. Astfel că spre finalul iernii, se mai pot scoate abia 20 de milioane de metri cubi pe zi din depozite și atunci sistemul este cel mai vulnerabil. Și atunci, pe un ger de crapă pietrele,  la ce folos că depozitele acum sunt pline? Câți români vor rămâne în frig? Șeful de la ANRE spune că nici unul, pentru că, în ciuda faptului că avem depozitele pline, plus producția proprie, România va importa gaz ”de completare” din Azerbaidjan și Turcia. Ce motiv mai bun să găsești ca să nu ieftinești gazul?

 

JOI, 12 OCTOMBRIE 2023

Joaca de-a justiția. Lege ”de paie” pentru fugarii penali

Ghiță? Fugit! Bica? Fugită! Popoviciu? Fugit! Nume de mari penali români de sistem care au evitat închisoarea spălând putina în străinătate pe sub nasul autorităților române. Nu se știe de ce, poate un consultant le-o fi propus tema că dă bine la electorat, atât premierul, cât și ministrul Justiției, au început să țeasă în această săptămână declarații pe tema fugiților de justiția română. Joi, ministrul Justiției a prezentat în ședința de guvern un bilanț privind tematica fugarilor. Cifrele sunt date să pară că se face treabă.  Din anul 2020 până în prezent, au fost aduse în România 2.607 persoane, față de care a fost dispusă urmărirea internațională. Dintre acestea, 2.547 au fost aduse în baza mandatelor europene de arestare. Iar restul, prin procedura extrădării. Sună impresionant, dar nu despre acești infractori este vorba în general atunci când românii arată cu degetul spre autorități. De ce nu pot fi aduși în țară greii corupției românești, oameni care au fost pioni în mega afaceri ilicite în solidar cu servicii și instituții ale statului român. Pentru că, nu-i așa, dacă ar fi adus Ghiță să facă închisoare, ar fi ca și cum statul român s-ar băga singur în pușcărie. Premierul vine și el tot în această săptămână cu o propunere de modificare a Codului Penal în sensul în care celui care se sustrage de la executarea pedepsei fugind în străinătate i se va mări pedeapsa cu până la 3 ani de închisoare. S-o fi distrat Ghiță la Belgrad când a auzit asta. Păi dacă e vreun corupt de sistem și-l lași să fugă la sârbi ca să scape de executarea pedepsei,  ce-i mai pasă acestuia de încă o suplimentare de pedeapsă cu 3 ani de închisoare. Că el, oricum, odată fugit nu mai face nici o zi de pușcărie.

 

VINERI, 13 OCTOMBRIE 2023

Ca în Star Trek. Prima certificare din istorie pentru un taxi zburător nu e la americani

Cât de curând, în China, te poți sui într-un taxi, îți pui centura, dai comandă vocală cu adresa de destinație și îți iei zborul. Pare un scenariu SF, dar lucrurile chiar se întâmplă. China a emis oficial vineri prima certificare din lume pentru un taxi zburător autonom şi electric. Este semnalul unei autorizări iminente privind exploatarea comercială a acestor vehicule în întreaga ţară. Aparatul se numește eVTOL – „Aeronavă electrică cu decolare şi aterizare verticale” fără pilot. Aparatul are o autonomie de 290 de km și poate atinge o viteză maximă de 360 km/h. Certificatul eliberat în premieră mondială vineri indică faptul că vehiculul „îndeplineşte cerinţele de navigabilitate” şi „posedă capacităţile de siguranţă pentru operaţiuni cu echipaj uman”. Experții spun că eliberarea unui astfel de certificat este un proces extrem de îndelungat și se obține după o mulțime de teste și analize privitor la fiabilitatea aparatului supus evaluării. Însă odată obținut, posibilitatea ca eVTOL să devină utilizabil pentru publicul larg devine aproape o certitudine. Nu e mai puțin interesant de observat că în ultimul deceniu tot mai multe știri despre realizări tehnologice ”top notch” vin din China și nu din America, așa cum se întâmpla înainte. Taxiul zburător este unul din semnalele prin care China arată lumii că își revendică titlul de prima națiune a lumii și pentru asta trage din răsputeri acum să sufle Statelor Unite ale Americii coroana de lider în tehnologiile de avangardă. Ceea ce chiar se întâmplă deja.

 

SÂMBĂTĂ,  14 OCTOMBRIE 2023

Războiul din Ucraina ucide turismul în deltă

Războiul din Ucraina face victime colaterale în România. Zonă de maximă atractivitate pe timp de pace, turismul este pentru locuitorii Deltei Dunării principala sursă de venit. Din cauza vecinătății cu războiul din Ucraina, în ultimii doi ani numărul turiștilor a scăzut la un nivel minimal. Oamenilor le e frică să își facă vacanțele în resorturile situate pe canalele Dunării. Mai puțini turiști, înseamnă o cerere mai mică de pește, venituri mici pentru firme și taxe mult reduse la primăriile din zonă. Pentru că situația a devenit critică,  Asociația Patronatului în Turismul din Delta Dunării (APTDD), în solidar cu Asociația Comunelor din România și Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării au înaintat autorităților în această săptămână o adresă prin care cer compensaţii financiare pentru pierderile suferite în 2022 şi 2023 în urma scăderii numărului de turiști din cauza războiului din Ucraina. În adresă se arată că nici una din societățile comerciale care acționează în Delta Dunării nu a avut profit, iar nivelul activității în zonă a scăzut la jumătate în acest an. APTDD a evaluat că nivelul pierderilor înregistrate în economia Deltei Dunării din cauza războiului provocat de Rusia se ridică la circa jumătate de miliard de euro. Patronatul în Turism din Delta Dunării avansează în petiția sa chiar și o soluționare de moment a crizei din zonă. Guvernul României poate accesa o schemă de ajutor de stat oferită de Comisia Europeană de 550 de milioane de euro estimat pentru a sprijini 10.000 de societăţi comerciale afectate de războiul din Ucraina, suma putând fi folosită până la finele acestui an. Cu o condiție. Să știe și guvernul de oferta asta de la Comisia Europeană.

 

DUMINICĂ, 15 OCTOMBRIE 2023

Apocalipsa acum. Palestinieni fug din nordul Gaza spre sud după ce armata israeliană a emis un avertisment de evacuare fără precedent către o populație de peste 1 milion de persoane.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *