RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 11 SEPTEMBRIE 2023

E pe bune?! Ca să facă spitale, România renunță la bani gratis pentru credite?

Situația e în felul următor.  Comisia Europeană a cerut României să reducă cu 2,1 miliarde de euro componenta de granturi nerambursabile de 14,24 miliarde euro din PNRR dintr-un motiv foarte simplu: România a avut rezultate macroeconomice mai bune în 2020 și 2021 decât cele preliminare, așa că – potrivit regulamentului PNRR – trebuie să înapoieze o parte din alocarea inițială. Și de unde credeți că au decis guvernanții să taie din banii care nu mai trebuie returnați. Într-o țară cu unul din cele mai proaste sisteme sanitare din Europa, Guvernul României a decis să taie aproape 700 de milioane de euro bani gratis de la construcția a șase spitale a căror construcție era planificată prin PNRR. Spitalul nu este un obiectiv de investiții la care să renunți în România dacă ești normal la cap și îți pasă de sănătatea neamului tău.  Într-o țară în care mamele mor în spitale (cazul Botoșani), nasc pe trotuare (Urziceni), iar goangele împart saloanele cu pacienții (peste tot), investițiile în spitale sunt critice. E pur și simplu o chestiune de viață și de moarte. Fără prea mare influență în partidul domniei sale, Ministrul Sănătății  nu a comentat tăierea de pe lista de investiții a spitalelor. Dar pentru că decizia vcnită de sus îl vizează direct și lasă o miasmă urât mirositoare în jurul șefului de la Sănătate, ministrul Rafila a ieșit la rampă să promită că cele 6 spitale se vor construi totuși. Și acum urmează declarația care ar putea fi considerată duma săptămânii. Renunțăm la banii gratis de la UE ca să construim spitalele, dar, stați liniștiți spune ministrul Sănătății, le  facem pe datorie. Le construim, spune ministrul, cu bani împrumutați de la Banca Europeană de Investiții.  Să refuzi bani gratis în favoarea creditelor în condițiile în care România are deja o problemă majoră cu deficitul bugetar și împrumuturile pentru acoperirea acestuia e o mostră de prostie curată dacă s-ar face. Dar, există bănuiala rezonabilă, că declarația ministrului Sănătății nu a fost decât o vibrație a aerului, pentru că în realitate cele 6 spitale pierdute de pe PNRR nu se vor contrui niciodată. Oricum, și dacă se vor face vreodată, nimeni din generația actuală nu mai apucă să le vadă inaugurate. Desigur, numai într-un stat eșuat mai poți supraviețui politic după așa o declarație. Ceea ce se și întâmplă la Sănătate!

 

MARȚI, 12 SEPTEMBRIE 2023

Viața sportivă a Simonei Halep s-a terminat. Și nu în glorie

Simona Halep a fost suspendată patru ani pentru dopaj. Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a anunțat, marți, că un tribunal independent a suspendat-o pe jucătoarea română de tenis, ca urmare a unor încălcări ale Programului antidoping în tenis (TADP). A urmat un moment de liniște. După care șuvoiul de replici pro-contra a invadat redacțiile de toate genurile. O parte din susținătorii sportivei au mers pe mâna naționalismului toxic acuzând o așa-zisă ocultă internațională că a nedreptățit-o pe Simona Halep, așa cum face oculta asta cu toți românașii mai răsăriți. O altă parte din susținători, avocatul ei,  experți cărora Halep le-a plătit o expertiză independentă, antrenorul ei,  cu opinii posibil sensibilizate de interes mercantil evident, au lipit pe Halep eticheta de victimă a ITIA – Agenția Internațională de Integritate a Tenisului sau chiar a comploturilor rivalelor din tenis ale Simonei Halep. Există însă și un curent care este de partea tribunalului care a suspendat-o patru ani pe Halep pentru folosirea de substanțe interzise și nereguli în pașaportul biologic (document care conține istoricul analizelor medicale ale unui sportiv). De exemplu, un fost medic al naționalei de fotbal a României, este de părere că Simona Halep nu a jucat cinstit și recomandă tuturor să privească musculatura sportivei, în ideea că o astfel de definire și reliefare nu se pot obține fără adaos de substanțe. Și pentru că întregul scandal legat de dopajul Simonei Halep a început în 2022 motivația a fost și ea găsită. Simona trecuse deja de 30 de ani, o vârstă destul de înaintată în tenisul de înaltă performanță, vârstă după care fizicul trebuie ”ajutat” pentru a mai putea face față solicitării. Aceasta este partea emoțională a scandalului de dopaj al Simonei Halep. Există însă și o parte științifică care nu are prejudecăți de nici un fel. În moleculele de sânge ale Simonei Halep s-a găsit roxadustat, o substanță interzisă a cărui efect este o mărire artificială a performanței fizice a sportivului. Adică, o substanță dopantă. Devine de prisos orice discuție despre premeditarea sau lipsa de premeditare a consumării substanței, despre cantitățile găsite în sânge, despre neglijență sau complot împotriva sportivei române, despre cinstea sau necinstea acesteia.  Roxadustatul, corp delict,  a fost găsit în corpul Simonei Halep! Punct!  Dacă sportiva noastră are dovezi că a fost manipulată, poate să-i aducă la sapă de lemn pe complotiști printr-un proces în care să ceară despăgubiri de milioane de euro. Însă, indiferent ce va urma, viața sportivă a celei mai mari campioane a României la tenis s-a terminat. Și, din păcate, s-a terminat trist, în rușinea și îndoiala, de neșters, că există și posibilitatea ca micuța și talentata noastră sportivă să nu fi câștigat întotdeauna cinstit.

 

MIERCURI, 13 SEPTEMBRIE 2023

După politică, virusul revizionismului infectează tribuna

Suntem atrași într-o aventură. Una extrem de periculoasă. Periculoasă dintr-un singur motiv: cultivă fiara din om. Nu e ceva nou. Hitler a făcut-o cu brio acum aproape 100 de ani. Regimul lui a dat posibilitatea oamenilor să fie răi, le-a fabricat un motiv de ură, i-a întărâtat cu propaganda, iar rezultatul a fost rușinos pentru spița umană: doi din trei nemți au devenit ucigași amăgindu-se că își slujesc țara. Fac parte din panoplia sinistră a istoriei șefii lagărelor de concentrare naziste, care după ce ucideau ziua sute de bărbați, femei și copii la ”serviciu”, seara se întorceau în sânul familiilor lor să ia masa și să se joace cu fiii și fiicele lor.  Milioanele de morți, suferințele cumplite, frigul, foamea, bolile de după Hitler au sleit răutatea din omenire,  le-a readus oamenilor judecata normală, iar politica neconflictuală promovată de câștigători au asigurat pacea aproape 100 de ani în Europa. Dar istoria ne învață că pacea nu e niciodată eternă pe Pământ. Acest veac de pace a fost ceva neobișnuit până la urmă. Și într-adevăr, ororile trecutului rămânând estompate undeva în negura timpului, noile generații, cu întregul potențial de distrugere neatins, sunt gata de a învârti din nou roata mare a Istoriei spre război și sânge. Rusia a dat tonul în Ucraina. Revizionism, este noua lozincă! Formula scoate pe linie moartă liberalismul, democrația și hegemonia Occidentală. Din nou la modă nu este decât violență, dictat, naționalism și teritorii revendicate de la Est la Vest. Ultrașii de la ”Uniți sub Tricolor” sunt o mostră românească din acest trend universal care cultivă fiara din om. „Uniţi sub Tricolor” se recomandă ca  un grup ultraș care susţine în mod independent echipa națională de fotbal a României. Ar fi drăguț, numai că ultrașii de la Uniți sub Tricolor au o țintă mult mai largă decât susținerea fotbalului românesc. Marți seara, pe Arena Națională, sub conducerea liderului poreclit ”Gogoașă” (foto), ultrașii uniți sub tricolor au aruncat cu mesaje de foc peste tensiunea inflamabilă din Kosovo.  Românii ”buni” au făcut politică ”rea” marți seara pe stadion, o politică toxică pe care o practică deja la liber Regimul Orban în Ungaria și partidul lui George Simion în România. Imaginea ultrașilor români în tribune e emblematică. Așa arată fața naționalismului primitiv și barbar care spală acum creiere sistematic inoculând ură și sete de violență. Este principalul pericol pentru anii care vin. Și nu e nicidecum sigur că omenirea îl va putea evita!

 

JOI, 14 SEPTEMBRIE 2023

Prădător sexual, dascăl la liceu

Nu știu ce face ca penalii României să fie tratați ca oameni cinstiți și stimați în societate. Parcă românii ”simpli cetățeni” au primit un fel de toleranță toxică, amestec de trac, frică și admirație,  în fața corupților, hoților și interlopilor țării. Românii află că X sau Y au dosare penale grele pentru felurite specii de corupție. În același timp văd că X sau Y nu pățesc nimic până la urmă, ba mai mult își păstrează funcțiile, vilele și BMW-urile bengoase. Și atunci, nea Caisă majoritarul cinstit care trăiește din trei mii de lei pe lună ce să mai creadă? Se pleacă umil când îi trece prin față penalul ca nu cumva să-l supere, că cine știe ce prieteni sus-puși are și-și face singur necazuri dacă-i strigă de la obraz ”coruptule!”. Îngrijorător este că respectul ăsta smintit pentru penali în România se extinde și dincolo de paragrafele referitoare la corupție din Codul Penal. Cum vi s-ar părea ca un prădător sexual recunoscut oficial să vă predea copilului la școală?  Poliţiştii din Buzău au declanşat cercetări în rem pentru abuz în serviciu, după ce s-a constatat că un profesor de desen a fost menţinut la catedră într-un liceu şi o şcoală, deşi are o condamnare definitivă pentru trafic de droguri şi apare în Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor. Polițiștii s-au sesizat din oficiu referitor la profesorul prădător sexual care preda la două școli din oraș. De ce conducerile celor două licee au tolerat păstrarea unui astfel de cadru didactic la catedră? Nu știau că e un pericol pentru elevi? Știau directorii școlilor că înainte de începerea anului școlar trebuie să facă o minimă verificare a Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale să vadă, formal, dacă vreun profesor de la ei e nominalizat acolo? Există și posibilitatea ca cei de la conducerea liceelor să fi cunoscut faptul și să fi tolerat valența penală a profesorului ca să nu iasă din zona lor de confort. Pe lângă nominalizarea în registrul prădătorilor sexuali, profesorul și-a mai pus în palmares și o condamnare cu suspendare pentru trafic de droguri, în această vară. Conducerile celor două școli sunt cercetate acum pentru abuz în serviciu. După izbucnirea scandalului profesorul și-a depus demisia.

 

VINERI, 15 SEPTEMBRIE 2023

Guvernul trebuie să stingă focul pus chiar de el

Vineri a fost despre economie. La Banca Națională a României a avut loc o dezbatere despre sistemul de taxare din România. Sunt multe dezbateri pe această temă, dar cea de miercuri a avut un pedigree aparte datorat prezenței guvernatorului BNR, domnul Mugur Isărescu, flancat de premierul și ex-premierul României. Analiștii economici prezenți la dezbatere au caracterizat sistemul actual de taxare și impozitare din România cu un singur cuvânt ”varză”. Analistul Alex Livadaru face o mică definire a termenului: ”Modificările din ultimii 10 ani au creat o societate strâmbă- există categorii de șmecheri- „specialii” care câștigă pensii obscen de mari chiar și pentru un stat dezvoltat din Vest, există categoria trântorilor care au ieșit din câmpul muncii la 40 de ani și se bucură de mai mulți bani azi decât aveau când își încasau salariile. S-au creat categorii de „scutiți”- nu plătesc diverse dări- impozit pe venit (IT), CAS, CASS (construcții, agricultură etc). Aceste excepții și-au pierdut caracterul de facilitate fiscală definită pe o perioadă de timp fixă și au devenit un „dat” cu caracter permanent. În cele din urmă, facilitatea fiscală a devenit nedreptate fiscală. S-a aplicat TVA diferențiat – în unele industrii justificat, cum sunt la cumpărarea de carte și pentru actele culturale. IMM-urile sunt taxate într-un mod, multinaționalele sau companiile mari în alt fel, PFA-urile au ani „mai buni” în care primesc spații mai largi de manevră, au ani în care se desființează pe capete, pentru că nu mai rentează.” Concluziile dezbaterii au fost că sistemul fiscal din România este prea permisiv, taxele și impozitele au cotele prea scăzute, există prea multe zone în care sunt posibile optimizările fiscale sau evaziune și, în integralitatea sa, e un sistem inechitabil. Ce a părut aproape caraghios la dezbateri a fost atitudinea critică și revoltată a decidenților guvernamentali prezenți față de haosul din sistemul fiscal românesc, ca și cum nu partidele lor au generat haosul pe care actuala garnitură PSD-PNL trebuie să-l rezolve. Cum bine observase cineva, premierul Ciolacu s-a comportat ca și pompierul chemat să stingă focul pus chiar de el.

 

SÂMBĂTĂ, 16 SEPTEMBRIE 2023

Un suflet poate ajunge în Rai, dacă trupul donează organe

Un caz extrem de delicat datorită implicațiilor sale morale a atras atenția în această săptămână. Un copil de 14 ani a intrat în moarte cerebrală la Suceava. Medicii au întrebat familia dacă ar fi de acord ca organele copilului lor să fie donate pentru salvarea altor copii. Părinții copilului au fost de acord și au semnat consimțământul pentru prelevarea de ficat și de rinichi. În astfel de cazuri, timpul de reacție trebuie să fie cât mai rapid, așa că imediat după ce tatăl băiatului a semnat consimțământul, procedura a demarat în viteză. De ficat era nevoie urgent la București, unde un copil se afla în stare gravă din cauza unei afecțiuni hepatice. Șase copii de pe lista de așteptare au fost chemați să li se facă teste de compatibilitate, pentru a se stabili cine ar fi putut primi rinichii. S-au cumpărat chiar și bilete de avion pentru medicii de la București care trebuiau să facă prelevarea la Suceava. În mai puțin de 12 ore însă totul s-a oprit. Tatăl băiatului aflat în moarte cerebrală a anunțat că s-a răzgândit în privința donării organelor fiului său. Dezamăgirea a fost imensă! Reprezentanții Centrului de Prelevare și Donare din Moldova spun că tatăl le-ar fi spus că s-a răzgândit pentru că preotul duhovnic de la Mânăstirea Dragomirna, unde bărbatul lucra ca zilier, i-ar fi spus că ”nu e bine ce vrea să facă”. În același timp, Maica Stareță de la Mânăstirea Dragomirna a negat influența preotului duhovnic, spunând că bărbatul s-a răzgândit în urma unei discuții cu nevasta lui. Cazul a provocat discuții, emoții de tot felul și întrebări grele: „Dacă tot nu mai e nicio șansă pentru copilul tău, de ce să nu salvezi de la moarte alți copii?” Suspiciunea aruncată de medici pe piață că o față bisericească l-ar fi convins pe tatăl băiatului să se răzgândească a deranjat multă lume. Situația a impus o reacție a Bisericii. Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și-a declinat orice răspundere în acest caz. „Orice îndemn pe care îl dă preotul este un îndemn, nu este o obligație. Decizia aparține integral familiei. Familia este cea responsabilă de decizia care se va lua”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților. A existat o luare de poziție și de la Biserica Ortodoxă Română. Prin purtătorul său de cuvânt, BOR a arătat că este favorabilă donării de organe pentru salvarea de vieți. Există însă o problemă extrem de delicată, și anume că moartea cerebrală, nu e chiar moarte reală.  De aceea, prelevarea de organe în astfel de cazuri are și o dimensiune morală, nu doar medicală. Pe lângă viața și moartea celor care așteaptă să fie salvați, e în joc și moartea celui care donează și care nu mai are speranță la viață în viitor. O decizie cumplită pentru aparținători! Cât e de creștinește să-ți eutanasiezi copilul aflat în moarte clinică, ca să salvezi viețile unor copii necunoscuți foarte grav bolnavi?  Greu de spus! E o decizie la granița morală dintre lumea asta și lumea de apoi pentru fiecare aflat în situație. Un lucru însă e sigur: un suflet poate ajunge în Rai, dacă trupul donează organe!

 

DUMINICĂ, 17 SEPTEMBRIE 2023

De toată rușinea! Podul de la Milișăuți care se află pe DN2H, care face legătura între Rădăuți și Suceava, a fost redenumit pe Google Maps „Podul Rușinii”. Podul trece peste râul Suceava. Pe pod se circulă pe o singură bandă, iar cei care circulă zilnic pe el au reclamat de zeci de ori fără nici un rezultat că autoritățile sunt incapabile să termine lucrările care se desfășoară la obiectiv. Podul se află în reparații de mai bine de trei ani de zile.

 

Monica Pană

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *