RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură

LUNI, 03 IULIE 2023

De ce SRI rămâne fără șef?

Lovitură de teatru pe scena ascunsă a serviciilor secrete. Eduard Hellvig a anunţat luni că renunţă la şefia SRI. Imediat după anunț, pe un scenariu stabilit dinainte, președintele Iohannis a rostit un laudatio la adresa fostului șef SRI, i-a înmânat acestuia o distincție pregătită din timp și a învăluit totul într-o aură care să inducă ideea că Hellvig este maurul care și-a făcut datoria și acum poate să plece în glorie. Că doar neamț la neamț nu scoate ochii. Dincolo de aparențele construite stângaci, plecarea domnului Hellvig de la șefia SRI înainte de plecarea de pe funcție a președintelui care l-a numit este neobișnuită. Șefii serviciilor secrete vin și pleacă în tandem cu președintele țării și doar un eveniment sau o conjunctură neobișnuită îi face pe aceștia să părăsească funcția în timpul mandatului prezidențial. Analiștii fenomenului politic au o versiune care nu este prea măgulitoare pentru domnul Eduard Hellvig. Și anume că SRI, infailibilul serviciu român de informații, a fost dus de nas în repetate rânduri de Kremlin. SRI ar fi fost învins în toate confruntările războiului hibrid purtat de Rusia pe teritoriul României. Legea minorităților din Ucraina, Canalul Bristoe,  criza cerealelor, declarațiile fostului ministru al Apărării Dâncu, toate aceste teme toxice lansate de agenții de influență ai Rusiei pe teritoriul României a luat prin surprindere serviciile secrete de la București care nu au avut nici o replică, ba mai mult permițând chiar unor politicieni neorientați să amplifice efectul toxic al manipulărilor. Cazul Grindeanu în scandalul Bristoe e de manual.  Impresia generală este că domnul Hellvig în fruntea SRI a făcut cam aceeași treabă ca domnul Iohannis în fruntea statului. Opinia celor mai avizați este că domnului Hellvig i s-a făcut vânt. Firește, președintele Iohannis n-ar fi făcut asta niciodată, dacă nu ar fi existat asupra domniei sale o presiune tot mai mare pe măsură ce SRI-ul condus de dl Hellvig, era tot mai mult umilit la el acasă, așa cum nu a fost niciodată în trecut. Credibilitatea SRI în ochii aliaților României trebuie restabilită sub o nouă conducere. Nici un principiu democratic din lume nu justifică, în context de maxim pericol la frontiere cum e cel de acum, proliferarea unor vectori toxici de propagandă ai agresorului cum sunt parlamentarii Șoșoacă, Simion, Dâncu, personalități care-și duc fără griji și jenă în prime time la TV politica împotriva statului român. SRI are în fișa postului sarcina de a stopa astfel de ”libertăți” care sugrumă libertatea adevărată. Și poate să o facă, numai să și vrea!

MARȚI, 04 IULIE 2023

Fața hâdă a creștinismului electoral batjocorește bunicii României

O operațiune de amploarea a Poliției Române și DIICOT a avut loc marți dimineață când au descins la trei azile pentru persoane vârstnice din județul Ilfov. Aproximativ 100 de persoane erau ținute în condiții inimaginabile, flămânde și fără îngrijire medicală, de două grupuri infracționale, potrivit IGPR. Scandalul caselor de bătrâni batjocoriți a stârnit Biserica. Reprezentantul Bisericii Ortodoxe lansează un atac dur fără a nominaliza o persoană anume, însă acesta pare îndreptat către Gabriela Firea, care a susținut că nu are nicio implicare în acest caz și că nu a știut despre activitatea centrelor și a asociației vizate în această anchetă. „A te lepăda de orice răspundere după care adaugi un grăbit „Doamne ajută”, e proba supremă de abjecție și cinism”, a declarat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. El spune că „cruzimea este, probabil, fața cea mai hidoasă a omului pervertit, purtător de măști, iar când toate cad, rămâne chipul dezgolit și hâd al cruzimii”. Extrem de plastică exprimare, dar mai presus de toate dureros de adevărată pentru ce se întâmplă astăzi la vârful lumii politice din România. Pentru că, pentru feuda cuplului Pandele-Firea, scandalul lagărelor de exterminare pentru bătrâni din Voluntari va rămâne veșnic ca un flagrant reușit care demască mercantilismului inuman cu care acest tip de oameni își tratează semenii. Și când un astfel de flagrant se produce nu ai cum să-ți mai culegi măștile de pe jos ca să-ți acoperi abjecția și cinismul, vorba Patriarhiei. Să spui că nu știai e o scuză imatură. Nu știa nici președinta uneia din fundațiile care deținea una din case, consilieră și cea mai bună prietenă a dnei Firea? Nu știa nici sora dnei Firea, care era șefa serviciului de asistență și protecție socială din Primăria Voluntari? Nu știa nimic nici ditamai Primarul din Voluntari, soțul dnei Firea, fără a cărui aviz nici iarba nu crește în localitate? Chiar nimeni nu știa?! Și cum e posibil ca nici măcar un polițist local să nu fi văzut măcar o dată scenele pe care vecinii centrului spuneau că sunt uzuale: bătrâni care cerșeau mâncare la poartă, câteodată goi, murdari și plini de răni până la os. De imaginea asta acuzatoare și sinistră, administrația Pandele-Firea nu va mai scăpa niciodată. Se spune că atunci când Dumnezeu vrea să-i pedepsească pe farisei, face cumva ca lumea întreagă să le vadă adevărata față. În cazul cooperativei familiale Pandele-Firea, scandalul caselor de bătrâni batjocoriți a fost lucrarea cea mai potrivită. Toată lumea a văzut că în grija unor astfel de oameni nu mai poți lăsa nici măcar o pisică, ce să mai vorbim de o capitală, un minister, o primărie sau, ferească Dumnezeu!,  o țară întreagă!

MIERCURI, 05 IULIE 2023

Charles al III-lea contestat de o parte din scoțieni

Pentru cei neavizați, fotografiile cu regele Charles al III-lea difuzate miercuri par a ilustra o nouă încoronare a suveranului britanic. Biroul de presă a casei regale din UK a precizat că toată ceremonia, care a avut loc în Scoția, nu a fost o nouă încoronare, ci doar o festivitate în care i-au fost prezentate suveranului însemnele puterii regale în Scoţia – coroana Scoţiei, sceptrul şi sabia de stat, denumite „onorurile Scoţiei”. E un gest simbolic de recunoaștere a autorității suveranului britanic. Dar nu pentru toți scoțienii. Față de Anglia, susținerea monarhiei este mai slabă în Scoția care este condusă de către un Guvern separatist. S-a văzut acest lucru foarte clar atunci când regele a fost primit de către activiști împotriva monarhiei cu pancarte cu mesajul „Not My King” („Nu eşti regele meu”) în mână.

 

JOI, 06 IULIE 2023

Panglicării electorale. Mai marii României fac podul la Brăila

Inflație mare. Putere de cumpărare amputată. Instituții publice amorțite. Case de bătrâni horror. Deficite mamut și cheltuieli publice pe datorie. Nevolnicie în fața agresiunii agenților Moscovei. Ca mare candidat la funcții publice, greu mai găsești ceva în ziua de azi în România  ca să te poți da mare în fața electoratului sătul până-n gât de harababura mustind de minciuni livrată ritmic dinspre aleși și realeși. De aceea, de la șeful statului, până la ultimul primar de țară, toți, dar absolut toți aleșii, se agață ca râia de cea mai mică oportunitate de a poza în campioni ai lucrului bine făcut. Pentru că mai vreau o dată la bucate. De aceea, inaugurarea ”Golden Gate”-ului de Brăila a sunat ca și foiala buletinelor de vot în urechile mai marilor zilei. Până la urmă la Brăila e un pod acolo și el, mai mic și mai umil decât originalul pe care americanii l-au construit acum 100 de ani. Dar pentru primii oameni ai unui ”stat eșuat”, e vital să se agațe de orice eveniment de bine. Așa că, la podul lăudat s-au înghesuit să iasă-n poză cu foarfeca la purtător președintele țării, primul ministru, miniștri, europarlamentari, primari și trepădușii tradiționali care gravitează în jurul ordonatorilor de credite. Trebuie să fie foarte mare eșuarea în stat, dacă inaugurarea unui pod, fie el și puțin mai impunător, adună la un capăt de țară la poză toată floarea politică din fruntea statului român. De parcă, s-ar fi inaugurat intrarea în Schengen, sau introducerea monedei Euro, sau alți 1000 de kilometri de autostradă făcuți în al doilea mandat al președintelui, poate vreun spital regional, sau măcar o reîncadrare în deficitul bugetar planificat. A fost un pod! Atât s-a putut! Faptul că este cea mai înaltă construcție din România și cea mai scumpă lucrare de infrastructură realizată în ultimii 30 de ani în țară, că are cabluri de ancoraj care măsoară peste 80.000 de kilometri nu încălzește pe nimeni. Și să fie de două ori mai impunător, podul de la Brăila n-are cum să susțină povara enormă a unui stat eșuat pe care o duc zilnic românii.

 

VINERI, 07 IULIE 2023

Președintele va zbura cu plata pe caiet?

Un articol publicat pe siteul Europa Liberă a atras atenția în această săptămână. Sursele jurnaliștilor de acolo au aflat că președintele a cheltuit în primul semestru, aproape tot bugetul destinat deplasărilor sale externe din acest an. Adică între ianuarie și mai 2023, casa prezidențială a României a spart pe zborurile șefului ei circa 5 milioane de euro bani publici. În acest moment, domnul președinte mai poate zbura de doar puțin peste 380 de mii de euro până la finele anului. Pentru majoritatea românilor ”low-cost”, chiar și suma rămasă de cheltuit ar putea părea astronomică. Ei însă nu-și dau seama că președintele nu zboară, așa, oricum. Domnia sa are pretenții de confort. În avioanele cu care zboară domnul președinte nu stai pe scaun, ci te tolănești în fotolii impunătoare, dormi în paturi matrimoniale și mănânci ca și în restaurante de cinci stele. Asta costă! De exemplu, în luna martie, pentru patru zboruri ale președintelui, administrația sa a plătit circa 2,1 milioane de euro. Observatorii politici sunt de părere că președintele va cere mai mulți bani la rectificarea bugetară ca să-și completeze bugetul alocat așa-ziselor sale excursii peste hotare. Interesant de observat că multă lume nu îl acuză pe președintele țării că aruncă așa cu banii pentru turneele sale oficiale aeropurtate. Ce e mai trist în toată această poveste este că lumea îl acuză pe șeful statului că cheltuie acești bani degeaba.

 

SÂMBĂTĂ, 08 IULIE 2023

Hunedorenii, printre românii ”cu carte”
Man sitting on sofa reading a book in a cozy loft apartment

Una din evaluările Recensământului derulat recent în România a vizat ponderea analfabetismului în populație. Nu e vorba de analfabetismul funcțional care face ravagii, ci de acel analfabetism primordial în care persoana afectată nu știe nici să scrie, nici să citească. Potrivit datelor înregistrate la Institutul Național de Statistică, în țară mai sunt doar nouă județe unde numărul de analfabeți este mai mic decât în județul Hunedoara. Adică, cu un procent de analfabeți de doar 0,7% din totalul populației cu vârsta mai mare de 14 ani, județul Hunedoara se poate lăuda că știe carte. Județele în care ponderea analfabeților e cea mai ridicată sunt Giurgiu (peste 1,25%), Brăila, Călărași și Mureș. La capătul celălalt, pe primele trei locuri în topul județelor educate se regăsesc Gorj, Argeș și Bistrița-Năsăud. Dinamica alfabetizării în România ultimilor 200 de ani este o poveste în sine. De exemplu, la 1899 doar 22% din populația României era alfabetizată. În 1912, procentul crescuse la 39%. S-a făcut la un moment dat o evaluare a armatelor participante la Primul Război Mondial pe tema alfabetizării și a reieșit că în armata română peste 65 la sută dintre recruți nu știau carte, în timp ce în armata germană doar unul din o mie de soldați era analfabet, adică 0,1 la sută. După război, evoluția societății a făcut ca prin 1939, 57% din populația României să știe să citească și să scrie. După cel De-al Doilea Război Mondial, prin 1948, gradul de alfabetizare în România a ajuns la 77%. În mod curios, din perioada comunistă nu există statistici privitoare la dinamica alfabetizării. Următoarele informații au apărut abia în urma recensământului din anul 2005, când nivelul românilor alfabetizați crescuse la mai mult de 97%. Apoi, în 2011, s-a ajuns la peste 98%, ceea ce reprezenta un număr de circa 245000 de analfabeți. În fine, ultimul recensământ evidențiază faptul că anul trecut în România numărul total al analfabeților coborâse la 135.000 de persoane.

 

 DUMINICĂ, 09 IULIE 2023

Fotografia săptămânii

Legendarul Roger Federer, retras anul trecut din activitatea competiţională, a fost omagiat în această săptămână, la Wimbledon. Mai multe publicații britanice au sesizat că fostul lider mondial și-a neglijat soția în prezența Prințesei de Wales, cu care s-a întreținut minute bune. Aceștia au contactat și un expert în limbajul corpului, care a explicat că Mirka Federer nu s-a simțit deloc bine.

 

Monica Pană

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *