RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 15 MAI 2023
Oficial e austeritate
Ordonanța de urgență pentru reducerea cheltuielilor bugetare a fost publicată în Monitorul Oficial. După cum s-a exprimat ministrul de Finanțe, ordonanța a fost adoptată ”în vederea unei chibzuiri a banului public”. Dar până acum, cum s-a procedat? Nu a fost chibzuință? Din context, reiese că nu prea! Și după ce a spart miliarde de euro fără număr, Coaliția a întrezărit deja fundul sacului. Și nu e vorba de banii din visteria țării. Ăștia nu mai sunt demult! Fundul sacului sunt dobânzile mari (cele mai mari din UE) la care se împrumută acum România ca să-și acopere deficitele. Poate că într-un moment de luciditate, cineva cu putere în Coaliție s-a trezit într-o dimineață și a prins la știri informația că datoria publică a României a depășit 50 la sută din PIB. Și-a făcut omul un calcul și i-o fi ieșit că, dacă se continuă așa mai departe, până la alegeri intrăm în faliment. Ori așa ceva nu se poate. Și a dat alarma. Planul Coaliției e simplu, doar e an preelectoral. Băieți, ne îndatorăm ca și până acuma, dar ca să mai țină până la alegeri șandramaua, musai să băgăm ceva austeritate, dar așa mai ușurel. După ce ne urcăm sacii în căruță la anul, vedem cum stăm și dacă e cazul, asta e!, dezlegăm Jihadul austerității. Așa că Ordonanța Austerității e o denumire oarecum exagerată. Printre măsurile din document se află tăieri de la bunuri și servicii, interzicerea achizițiilor de mașini, înghețarea angajărilor la stat, cu câteva excepții, limitarea membrilor CA la maxim 2 companii și altele. Ministerul Finanțelor speră să economisească 5,3 miliarde lei prin măsurile publicate, deși ar fi nevoie de 20 miliarde lei, cifră menționată chiar de oficialii guvernamentali. Chiar dacă mai ușurel, oficial, de luni austeritatea s-a instalat în România. Perioada banilor ieftini și a cheltuielilor smintite se încheie. Există părerea generală că până la alegerile de anul viitor, guvernanții vor întinde coarda cât de mult pot ca să evite măsurile într-adevăr dure și nepopulare care urmează implacabil după orice desfrâu bugetar. Ce va fi după alegeri, vom vedea! Dumnezeu cu mila!
MARȚI, 16 MAI 2023
Cât de tare lovește încălzirea globală
Ciudată mai este și mintea omenească. Cum se face că pe măsură ce avansăm pe scara evoluției, tot mai mulți semeni cred în teorii evident false, în timp ce realitatea chiar și palpabilă este pusă sub semnul întrebării? Pe lângă zecile (poate sute!) de mii de pământeni care încă mai cred că Pământul este plat, există milioane de oameni care nu cred că încălzirea globală este fapt real. Chiar am intrat într-o eră post-adevăr? Referitor la climă, ce dovadă mai bună că se schimbă poți găsi decât evenimentele meteo de intensități fără precedent care apar tot mai des pe Terra. În jurnale sunt periodic prezentate știri de pe tot mapamondul despre uragane, inundații și temperaturi fără precedent ca intensitate și prag maxim de grade Celsius. Că am început să rămânem fără calota de gheață de la Polul Nord ar trebui să fie deja cunoscut de toată lumea. Din cauza încălzirii globale, gheața se topește, nivelul oceanelor crește și, spun specialiștii, dacă continuăm așa, apele vor cotropi milioane de kilometri pătrați de pe coastele continentelor. Cel mai recent caz de agresiune a climei a fost consemnat marți în Italia. Imaginile pe care televiziunile le-au prezentat au fost apocaliptice, ”cum probabil nu au mai fost văzute până acum”, potrivit președintelui provinciei italiene inundate. A plouat în câteva ore cantitatea de apă care de obicei reprezenta în zonă valoarea precipitațiilor pe o lună de zile. Statistica sinistrului meteorologic e fără precedent: 13 morți, 300 de alunecări de teren, 23 de râuri revărsate, aproximativ 400 de drumuri avariate sau distruse, 42 de localități inundate, 5000 de ferme inundate, 10.000 de oameni au fost nevoiți să își părăsească casele ca să nu riște să fie uciși, daune de circa un miliard de euro. Autoritățile locale italiene au declarat că, deși în zonă s-au mai văzut inundații, niciodată forța și amploarea fenomenului nu a fost atât de mare. Italienii au putut simți pe pielea lor efectul încălzirii globale, iar imaginile apocalipsei și strigătelor disperat de ajutor ale sinistraților au făcut înconjurul lumii. Ultimul raport al Organizației Meteorologice Mondiale arată că, cel mai probabil, anii 2023-2027 vor fi cei mai calzi de când se fac măsurători meteo, iar în 2027 sunt șanse mari să fie depășit în premieră un prag crucial de temperatură: o medie cu 1,5 C mai mare decât în a doua jumătate a secolului XIX. Oare ce fel de dovezi în plus ar mai avea nevoie cineva ca să înțeleagă că, într-adevăr, Pământul trece printr-o schimbare climatică îngrijorătoare din cauza poluării generate de om. Din motive economice, se preferă deocamdată ignorarea încălzirii globale, iar cei care avertizează în privința ei sunt luați în bășcălie. Dar asta nu mai poate dura mult. În momentul în care primul mare oraș de coastă va dispărea sub ape, omenirea va începe să ia în serios încălzirea globală. Singura speranță e ca atunci să nu fie prea târziu.
MIERCURI, 17 MAI 2023
De ce nu se găsesc bani și pentru profesori?
Miercuri, liderii sindicatelor din Educație au anunțat că negocierile cu Guvernul au eșuat și deci, din prima zi a săptămânii care vine, se intră în grevă. De ce nu se găsesc bani pentru dascăli în țara în care primul om în stat se foiește de 8 ani să producă o revelație în școală sub brendul ”România educată”? Principalul motiv este că profesorii nu anchetează, nu judecă și nu pot condamna corupția în această țară. Pe urmă, nu au tancuri, mitraliere, sau lansatoare de rachete ca să răstoarne statul. Și nu sunt nici jandarmi care să-i apere pe politicieni când mulțimea furioasă le strigă la ușă ”Jos labele de pe Justiție”. Ei sunt doar profesori, niște cetățeni de care depinde educația generațiilor care vin. Cui îi pasă?! În realitate, nimănui. Așa că, de câtă grijă au autoritățile pentru dascălii țării, de atâția bani sunt și plătiți aceștia. Întâlnirea de miercuri cu premierul țării nu a dus nicăieri. Nu sunt bani. Lucru pe care l-a susținut cu câteva zile înainte și ministrul Muncii, dl Budăi, care, exprimându-se foarte plastic, a spus că ”ministerul nu are un sac de bani cu care să-i împartă cu toată lumea”. Doar cu clientela, se înțelege! Pe cale de consecință, coaliția PSD-PNL-UDMR intră în luptă cu dascălii, că doar nu riscă nimeni dosare de corupție. Numai că profesorii și-au ales foarte bine momentul în care să protesteze. Greva lor blochează finalul de an școlar și toate examenele naționale. Nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează. Sindicatele din educație au declarat foarte clar că doar salarii începând cu 4000 de lei în învățământ i-ar convinge pe dascăli să renunțe la proteste. Acum un dascăl debutant câștigă 2500 de lei, bani cu care n-ai cum să faci România mai educată decât prin voluntariat. Protestul profesorilor planificat să înceapă luni, nu este primul de acest gen. Ultima grevă din învățământ a avut loc acum 18 ani, când elevii nu au făcut şcoală trei săptămâni. Nu a fost, însă, cel mai îndelungat protes. Greva din 1999 a durat cinci săptămâni. Analiștii cărora le place să ghicească viitorul sunt de părere că dascălii vor primi o majorare de salariu, dar mai mică de pragul de 4000 de lei pentru un debutant. Asta și pentru că, după dascăli, și cadrele medicale anunță grevă începând cu 1 iulie, tot pentru niște drepturi salariale. Cât tupeu mai pot să aibă profesorii și cadrele medicale din această țară. Ele nu văd ce treabă grea e rotativa care absoarbe acum toate energiile Coaliției PSD-PNL-UDMR?!
JOI, 18 MAI 2023
Scandal. inteligența ARTIFICIALĂ le scrie lucrările studenților
Inteligența artificială, sau AI cum mai este cunoscută, începe să facă probleme omenirii. La o universitate americană, profesorul de științe agricole și resurse naturale, și-a picat la examen jumătate dintre studenți. Nu pentru că au copiat. Copiatul a devenit ceva foarte primitiv. Pur și simplu, profesorul și-a acuzat studenții că lucrările nu au fost un rezultat al muncii lor, ci a ChatGPT-ului, adică a inteligenței artificiale. Ca să verifice acest lucru, profesorul a introdus în ChatGPT subiectele de la examen, iar rezultatul, spune profesorul, s-a suprapus perfect peste textele din lucrările studenților. Drept urmare, majoritatea studenților care absolviseră li s-au suspendat diplomele universitare, care vor rămâne suspendate până ce investigația se va finaliza. Este un caz fără precedent și încă nu există proceduri consacrate care să certifice fără echivoc că autorul unei lucrări de diplomă este inteligența artificială și nu absolventul. La începutul acestui an, mai multe universități din Franța, Marea Britanie şi Statele Unite au interzis utilizarea platformei. Viața universitară trebuie să facă față unei noi amenințări foarte serioase. La urma urmei, cine s-ar lăsa pe mâna unui medic sau a unui avocat care au absolvit pe mâna ChatGPT-ului?
VINERI, 19 MAI 2023
Coaliția pe cale să rămână românească 100%
Vineri a fost un moment de tensiune maximă în politica românească. Bătălia ”româno-maghiară” pe ministere din Coaliție i-a făcut pe cei de la UDMR să părăsească discuțiile trântind ușa. Întotdeauna când e de împărțit ceva, târguiala asta din politică seamănă cu o răfuială canină pe os și arată rău din afară. Care este acum în Coaliție faza cu ”na-ți-o ție, dă-mi-o mie”? Păi, prima ”captură” e Ministerul Transporturilor. Potrivit protocolului rotativei el ar trebui să revină PNL. PSD însă nu vrea să-l dea, pentru că domnul Grindeanu, actualul ministru la Transporturi, este un fel de ”sfânt odor” pentru președintele Marcel Ciolacu, care vrea să-i păstreze postul. Cum e firesc, PNL a cerut compensații în contul Ministerului Transporturilor. Inițial liberalilor li s-a repartizat ca ”daune-interese” Ministerul Mediului, pe care UDMR l-ar fi dat bucuros, ca să rămână cu Ministerul Dezvoltării. Simțind cumva că se fraierește, PNL a schimbat în ultima secundă opțiunea. Liderul PNL a evaluat că Ministerul Mediului nu este suficient și, în consecință, liberalii ar dori pentru ei și Ministerul Dezvoltării de la UDMR. Și pentru ca UDMR să nu plângă, maghiarilor li s-ar fi cedat Ministerul Fondurilor Europene. ”Nem, neeem!” ar fi zis liderul UDMR, care, la auzul pretențiilor liberale, s-a ridicat de la masă și a părăsit discuțiile. De ce? Pentru că, Ministerul Dezvoltării e o găinușă mai grasă decât fondurile europene și conferă un control suveran în teritoriu prin vămuirea tuturor proiectelor de investiții cerute de către primării și consilii județene. Imediat au izbucnit speculațiile că UDMR va păși pe urmele USR și va părăsi Coaliția. Greu de crezut, totuși. Șeful Kelemen Hunor pur și simplu nu poate lăsa cașcavalul la fel de ușor ca amatorul în politică care este ex-șeful USR, pe nume Dan Barna. Așa că, presa centrală, care-l admiră pe domnul Kelemen Hunor, titrează că UDMR este cel care ”mai lasă o portiță” pentru negociere spunând că ieșirea maghiarilor de la guvernare depinde de PSD și PNL, nu de UDMR. Destul de subțire declarația. Pentru PSD și PNL părăsirea guvernării de către UDMR este idealul. Rămân la guvernare dispunând de toate pușculițele din ministerele cu bugete dodoloațe și în plus nu mai trebuie să folosească translatorul bilingv când participă la conferințele UDMR. Totodată, decartarea UDMR din Guvernul României ar fi o pierdere netă pentru regimul Viktor Orban de la Budapesta.
SÂMBĂTĂ, 20 MAI 2023
Talibanizarea României. Femeile decid să nască acasă. Și mor
Greu de explicat științific de unde vin gesturile iraționale care duc la tragedii auto-provocate. De multe ori la baza acestora stă o judecată dogmatică care respinge știința, tehnologia, îmbrățișând greșit ideea ”apropierii de natură” ca sursă de sănătate și normalitate. Suita de argumente e ușor de intuit pentru astfel de oameni. ” Ce poate fi mai natural decât o naștere acasă, așa cum nășteau acum 200 de ani străbunicile noastre? Că oricum spitalele noastre sunt ca niște case mortuare, pline de malpraxis și infecții nosocomiale!” Un model de gândire greșit, care, numai în această săptămână, a dus la decizii catastrofale în două cazuri. O gravidă, în vârstă de 42 de ani și-a pierdut viața în urma unor complicații apărute în timpul nașterii. Femeia alesese să nască acasă cu ajutorul unei femei (asistentă medicală cu studii de moașă) pe care o cunoscuse pe internet, asta deși suferea de trombofilie și scleroză multiplă. Cu acest tip de afecțiuni și acum 200 de ani o naștere acasă însemna risc mortal, dar atunci femeile nu prea aveau de ales. Astăzi decizia să naști acasă în astfel de cazuri seamănă cu decizia de a te sinucide. Al doilea caz de naștere acasă s-a terminat cu femeia internată la ATI, după o veritabilă înjunghiere pe post de operație cezariană făcută de soț acasă. Pentru că, ”nu aveau încredere în sistemul medical din țară”, o gravidă, soțul și soacra ei au decis ca nașterea să aibă loc acasă, dar nu oricum, ci prin cezariană. Așa că soțul a comandat de pe internet instrumente medicale pentru operația de cezariană. La moment, cum copilul avea aproape cinci kilograme, bărbatul și-a spintecat pur și simplu nevasta, ca să scoată copilul. Din păcate, incizia a provocat o hemoragie importantă, soțul chemând salvarea care a dus femeia la spital. A fost norocoasă, nu și soțul care este cercetat acum pentru că și-a tăiat nevasta cu bisturiul fără să fie calificat pentru asta. Specialiștii sunt unanimi de acord că o naștere acasă, chiar și în condiții optime de sănătate a gravidei, prezintă un risc de patru ori mai mare decât o naștere în spital. Cel mai mare risc, spun specialiștii, chiar și condițiile unei gravide tinere și sănătoase, este ceea ce se numește ”hemoragia în postpartum”, adică după naștere. Este principala cauză de deces la nivel mondial la nașteri. Cu toate problemele pe care le are sistemul medical românesc, spitalul rămâne cel mai sigur loc unde nașterea are cele mai mari șanse să se termine cu bine. Atât pentru nou-născut, cât și pentru mamă. De ce să riști atunci o tragedie?
DUMINICĂ, 21 MAI 2023
Fotografia săptămânii
Cea mai veche şi mai completă Biblie ebraică a fost cumpărată la Sotheby’s New York pentru 38,1 milioane de dolari, devenind cel mai valoros manuscris vândut la licitaţie.
Monica Pană