RETROSPECTIVĂ ROMANȚATĂ. Săptămâna în cinci minute de lectură
LUNI, 09 IANUARIE 2023
Educație. Aproape jumătate din români au absolvit doar 8 clase
Există de ceva vreme credința că în țara asta numai cine nu vrea nu poate să-și ”cumpere” o diplomă universitară sau un doctorat. Dacă așa ar sta lucrurile ar trebui să fim deja o țară de intelectuali, mulți cu doctorate în diferite domenii. Se pare însă că acest lucru este mai mult valabil pentru breasla politicienilor. Pentru că, în cazul CV-ului poporului muncitor, la rubrica ultima școală absolvită, datele preliminare de la Recensământul populației arată foarte puține clase. Anume, că peste 40 la sută dintre români au absolvit până la 8 clase, în timp ce doar 16 la sută dintre ei au și o diplomă universitară, procent care ne plasează pe ultimul loc în UE. Explicația? Pe de-o parte sistemul educațional din România este ostil celor care ar vrea să învețe, în sensul că, în special la sate, foarte mulți copii și tineri nu au asigurări sociale (transport, cazare și masă la internat sau la căminul studențesc) la dispoziție, ca să urmeze liceul sau facultatea. Pe de altă parte, există și o atitudine nepotrivită a unor români pentru educația copiilor lor, care face să fie acceptată mediocritatea. Și totuși, experții au constatat în acest an un mic progres față de situația de acum 10 ani. Rezultatele recensământului arată o situație mai bună decât cea din 2011, de la precedentul recensământ, când proporția persoanelor cu studii primare sau fără în populația generală era de 50%. Totodată, în 2021 erau analfabete 143.600 de persoane, față de 245.400, în 2011, când aveam doar 12,9% proporție de absolvenți cu studii superioare.
MARȚI, 10 IANUARIE 2023
Prințul Harry dă din casă și primește milioane de dolari
Poate că e influența întreprinzătoarei sale neveste. Poate e frustrarea acumulată ani de zile cea care l-a făcut să lovească în propria familie. Poate ambele. La nici 40 de ani, fiul cel mic al Regelui Charles al III-lea, și-a scris memoriile. Ideea în sine e puțin caraghioasă. Ce memorii poți să scoți din tine la 38 de ani? Termenul aici nu are nimic glorios. Memoriile Prințului Harris, nu sunt o cronologie despre bornele unei cariere de excepție, ci sunt cancan. Pur și simplu, cartea e un fel de pâră la adresa propriei familii, care întâmplător nu e una oarecare, ci chiar familia regală britanică. Dacă nevasta lui Harry l-a influențat să facă acest gest și a vizat banii, a făcut o mișcare isteață. Mezinul familiei Regelui Charles al III-lea este ”cartea” câștigătoare din cuplul americanizat. Încă înainte de a fi lansată pe piață marți, se știa că această carte va fi un succes de casă uriaș. De ce? Pentru că e o plăcere perversă în omul obișnuit să arunce o privire pe gaura cheii în viața celor bogați și puternici. Îl unge la suflet pe omul obișnuit să vadă că și la casele mari, prostia, răutatea, adulterul, scandalul există la fel ca în orice altă parte. Luxul, bogăția și puterea nu scutesc pe nimeni de mizeriile, mai mici sau mai mari, tipice vieții. Și cum sursa informațiilor privitor la aceste mizerii este imbatabilă, cartea semnată de ”piesa de schimb” a Casei Regale britanice a rupt la vânzări. Este cea mai rapid vândută carte de non-ficțiune din istorie. În nici 24 de ore au fost vândute 400.000 de exemplare în întreaga lume. Oamenii au stat la coadă cu o seară înainte de data lansării cărții, iar librăriile din UK au deschis la miezul nopții ca să facă față vânzărilor. Pentru a publica această carte și încă trei care se pregătesc, editura care a publicat cartea de memorii a Prințului Harry i-a plătit acestuia între 35 și 40 de milioane de dolari. O avere! Dar cu ce preț! Societatea britanică nu a apreciat gestul prințului. Media din Marea Britanie îl tratează cu dispreț. Gradul lui de popularitate a atins cea mai scăzută valoare din istorie. Dacă doamna Megan poate trăi sentimentul satisfacției pentru polița plătită familiei lui Harry și a banilor încasați, tânărul prinț nu are de ce să fie satisfăcut. El apare ca o verigă slabă a familiei regale, manipulabil, cu un intelect imatur și naiv peste medie în crezurile sale despre ce e bine și ce e rău în această lume. Cum ar veni, într-adevăr o piesă de schimb, dar care n-ar fi bine s-o folosești vreodată pentru că nu ține la politica, de multe ori parșivă, ipocrită sau cinică, pe care orice familie regală trebuie să o facă, înăuntru sau în afara spațiului ei privat. Nu e pentru oricine și evident, nu a fost deloc pentru firea prea copilăroasă și impresionabilă a Prințului Harry.
MIERCURI, 11 IANUARIE 2023
Un (alt) doctorat cu bucluc
Dacă s-ar fi mulțumit cu onorabilele studii superioare absolvite, mulți din politicienii din prima linie ar fi putut trăi fericiți până la adânci bătrâneți. Nu s-a întâmplat. Aroganța asta cu doctorate ”de jucărie” agățate fără efort real la CV i-a făcut pe mulți ”fruntași” să cadă în ispită, ca pe urmă lucrurile să se încurce tare de tot. Miercuri, Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) a decis, după analiza tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode, că „abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”. Replica ministrului Bode a venit prompt, în sensul în care acesta a declarat că își caută dreptatea în instanță. Acțiune și reacțiune! Pare simplu, dar întâmplarea asta nefericită lasă urme adânci în percepția colectivă, urme care duc până în Dealul Cotroceniului. Fie și numai pentru că, într-o declarație prezidențială curajoasă făcută cu ceva timp în urmă, față de plagiat s-a instituit ”toleranță zero” din partea autorităților. Din păcate, pandemia asta de doctorat viciat lovește necruțător în amici și inamici politici deopotrivă. Și atunci, sistemul s-a pornit să rezolve necuviincios noua problemă apărută. Clasa politică încearcă să vaccineze plagiatorii cu legi permisive care fac din plagiat un fel de păcat minor, nedemn de a fi investigat și pedepsit, ca un fel de fluierat în aula facultății. Efortul ăsta indecent este însă foarte vizibil în societate și din această cauză, acumulează tensiuni latente în electorat care, dacă se atinge masa critică, vor exploda violent și de necontrolat. Dacă ar privi retrospectiv, politicienii ar putea culege un pic de înțelepciune. La ce i-a folosit Elenei Ceaușescu suita sa de doctorate și titluri academice dobândite fraudulos? Tot proasta neamului a rămas pentru posteritate!
JOI, 12 IANUARIE 2023
Ce Fanta se bea în România?
Tema este mai veche. Studii realizate de specialiști au indicat diferența de calitate a unor produse alimentare comercializate sub aceleași denumiri și etichete în Est comparativ cu Vestul Europei. Mai mult chiar, deși sunt mai slabe calitativ, consumatorii din Est plătesc mai mult pentru aceste produse decât cei din Vest. Comisia Europeană a fost sesizată privitor la acest aspect, urmarea fiind o modificare a legislației în sensul că acest dublu standard a devenit sancționabil. Fenomenul standardului dublu se întâlnește preponderent în zona produselor alimentare. Instituțiile naționale abilitate, organizate în rețea, au dreptul să facă periodic controale la calitatea produselor pe tot teritoriul Uniunii Europene. Rezultatul unui astfel de control a fost făcut public joi de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Tema controalelor a fost compoziția băuturii răcoritoare Fanta, produse de gigantul Coca-Cola. La sesizarea ANPC făcută în sistemul ”Internal Market Information” al Comisiei Europene, instituțiile specializate din UE au analizat compoziția produselor Fanta Portocale, Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie. Iar rezultatele au fost șocante. La produsul Fanta Portocale conținutul de suc natural de portocale este foarte diferit. În România procentul este de doar 5 %, în timp ce în alte două țări cetățenii se răsfață cu Fanta 20 % conținut de suc natural de portocale. La Fanta Portocale Zero Zahăr și Fanta Lămâie Zero Zahăr, în România conținutul de suc natural de portocale din băutură este de 3 %, în condițiile în care într-una din statele europene el este de 12 %. Alături de România, calitatea mai slabă a băuturii răcoritoare se regăsește într-un contingent de 8 – 9 alte țări din UE. Reacția companiei Coca-Cola a fost una formal- împăciuitoare, în sensul că este afișată disponibilitatea totală la cooperare, dedicația pentru a oferi calitate clienților și asigurarea de totală transparență la ingredientele folosite la prepararea băuturii. Până una alta, însă, în România Fanta Portocale este, față de alte țări din UE, un sortiment cu etichetă aproape mincinoasă din cauza conținutului infim de suc natural de portocale din compoziție.
VINERI, 13 IANUARIE 2023
Bazele de date ale statului. Harababură informatică?
Interogarea bazelor de date ale statului pentru acordarea cardurilor de energie scoate la iveală adevărate minuni, spune ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene. Minuni, de bună-seamă, dar, într-un fel, ele oglindesc diferențele enorme care există între licit și ilicit, între banii la vedere și cei palmați din lumea de azi. De exemplu, în baza de date a Casei Naționale de Pensii a fost găsit un pensionar care abia încasa lunar venituri de 1900 de lei. Autoritățile s-au pregătit să-l treacă pe lista beneficiarilor de card de energie. Numai că, același cetățean, în bazele de date ale ANAF, figura cu venituri anuale de 2 milioane de euro. ”Săracul” pensionar de la Pensii, era milionar în euro la ANAF! Bineînțeles, autoritățile au fost obligate să-l șteargă de pe lista asistaților social. Dar era aproape-aproape să rămână acolo! Acesta este doar un aspect al harababurii din bazele de date ale statului român, care, sărmanele, sunt nevoite să înghită până la urmă, harababura din societatea românească a momentului. Tot ministrul Investițiilor a făcut dezvăluirea că un locuitor din București care este beneficiar de ajutor de încălzire potrivit bazei de date de la Ministerul Muncii, are în baza de date de la Evidența Populației nu mai puțin de 19.000 de persoane înregistrate la adresa sa. ”Înghesuiala” locativă este însă maximă la sate. Recordul îl deține o locuință aflată într-un sat din județul Iași, pe adresa căreia sunt înregistrați 44.415 locuitori. Pe total țară, numărul cumulat de locuitori care ”se înghesuie” la aceeași adresă este de 550.000 în mediul rural și 313.000 la oraș. Situația aceasta din bazele de date ale instituțiilor publice de la noi din țară, faptul că ele nu sunt interconectate, face foarte dificilă selecția românilor care sunt îndreptățiți să primească ajutorul de încălzire, sau orice altă formă de asistență socială. Dacă într-o bază de date omul apare ca fiind sărman, în alta e ditamai milionarul în euro. Ministrul Investițiilor a declarat că până ce bazele de date informatice nu vor fi ”reparate”, pentru selecția beneficiarilor ajutorului de încălzire se va recurge la declarații pe propria răspundere plus informațiile culese în teren de Poșta Română. Adică, dacă sistemele informatice românești încă nu sunt pregătite să ofere suficientă rigoare, tot metodele ”băbești” scot autoritățile la liman. Cât de cât!
SÂMBĂTĂ, 14 IANUARIE 2023
De la suta lui Ceaușescu, la zecimea de acum
Privit retrospectiv, gestul de final al lui Nicolae Ceaușescu de ”a da” 100 de lei în plus la salariu românilor pare făcut cu mână largă de un galanton. Cel puțin comparat cu povestea acestei săptămâni în care anunțul unei deduceri personale suplimentare de 100 de lei la salariile părinților a generat o emoție puternică. Mulți părinți au crezut că deducerea personală suplimentară de impozit de 100 de lei lunar pentru cei care au copilul înscris la creșă, grădiniță sau școală, echivalează cu un plus similar la salariu. Asta până ce contabilii au lămurit problema. Adică, aveți grijă că o deducere de 100 de lei la impozit, nu înseamnă un câștig de 100 de lei la salariu net. După ce au făcut calculele, au scăzut ce trebuia, au socotit procentele cuvenite, defalcările și toate câte sunt necesare pentru a afla noul salariu net, adevărul a lovit crunt. Orice salariu ar avea, părintele român ar rămâne doar cu 10 lei în plus în mână. Zece lei!!! Să modifici Codul Fiscal ca să dai 10 lei în plus la salariu părinților români e o fază de tip Păcală. Dacă Ceaușescu a fost batjocorit copios de popor pentru suta lui de lei, e îngrijorător și să te gândești ce-o fi în capul părinților români pentru ”pomana” de 10 lei dată de autorități.
DUMINICĂ, 15 IANUARIE 2023
Fotografia săptămânii
Autostrada ca „picior de plai”. Trei ciobani au intrat cu oile pe Autostrada A2, în zona podului de la Cernavodă. Ei au fost amendați de polițiști cu 10.000 de lei.
Monica Pană